Annonce

Folketingets formand sender skarp kritik til statsministeren

Regeringen får nu kritik fra Folketingets formand for ’nøl’ med regeringens finanslovsudspil.
Regeringen var for længe om at præsentere sit finanslovsforslag og det udløser nu en kraftig påtale fra Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) til statsminister Mette Frederiksen (S).

Kritikken kommer i form af et brev til regeringschefen.

Det skriver Ekstra Bladet, der har set det pågældende brev, der er afsendt af partifællen Henrik Dam Kristensen, på vegne af Folketingets Udvalg for Forretningsorden.

Udvalget har det overordnede ansvar for, at det politiske arbejde på Christiansborg foregår efter bogen. Udvalget består af Folketingets Præsidium plus 16 andre folketingsmedlemmer.

Havde kun én dag til at læse finanslovsforslag

Henrik Dam Kristensen bekræfter overfor Ekstra Bladet, at han har sendt brevet med kritikken til statsministeren.

I brevet kritiseres regeringen for, at forslaget til finansloven først blev fremlagt dagen inden den store åbningsdebat og at det betød, at folketingsmedlemmerne kun havde en dag til at læse det 3.600 sider lange udspil.

Og det på trods af, at regeringen ellers gentagne gange havde oplyst til Folketingets Finansudvalg, at finanslovsforslaget ville blive offentliggjort 26. eller 27. september. Få dage forinden blev offentliggørelsen dog udskudt.

Finansministeriet meldte allerede i juli, at finansloven, på grund af folketingsvalget og de efterfølgende regeringsforhandlinger, ville komme senere end normalt. Det ville ikke som vaneligt vær klar i slutningen af august, men i stedet komme i slutningen af september. (eller hvordan?)

DF: ”Helt på sin plads”

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup fortæller, at han ikke er tilfreds med forløbet.

”Det er vigtigt for en étparti-regering at se på, hvilke arbejdsvilkår Folketinget har brug for, for på betryggende vis at gennemgå året vigtigste lov, som i sagens natur er meget omfattende og indviklet. Det er ikke særligt betryggende, at vi først får fremlagt regeringens finanslovsforslag dagen før åbningsdebatten og en dag efter åbningstalen,” siger han til Ekstra Bladet.

Han kalder det ”helt usædvanligt” og derfor også ”helt på sin plads”, at det nu bliver påtalt over for regeringen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen, men det er ikke lykkedes.

Dam beskyldt for beskytte regeringen

Henrik Dam Kristensen fik i forbindelse med sit valg som Folketingets formand, kritik af oppositionen, i form af Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, for ikke at være kritisk nok overfor regeringen.

”Er det sundt for folkestyret, at Folketinget ledes af en formand fra regeringspartiet?” lød spørgsmålet i en kronik i Politiken fra DF’s klimaordfører. Svaret på det spørgsmål var, ifølge Messerschmidt selv, et nej.

Den tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), har ligeledes kritiseret Henrik Dam Kristensen for at begrave hendes idé om nye undersøgelsesformer, der ville give folketingsmedlemmer mulighed for at kalde embedsmænd i samråd,

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet