Annonce

Formand for anti-korruptions-NGO om Anker-TV-serie: “Systemet virker”

Vigtigt at toppolitikeres ægtefæller og partnere kan indgå i samfundslivet på lige vilkår med andre, mener Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark
Foto: TV 2/Henrik Petit
"Anker" - scene fra TV-dramadokumentaren 'Anker'
Formanden for NGO’en Transparency International Danmark, der bekæmper korruption og nepotisme i den offentlige forvaltning, Jesper Olsen, ser ikke noget problem i, at TV 2 har fået 5,2 millioner kroner til udvikling og produktion af en TV-dramadokumentar-serie om afdøde statsminister Anker Jørgensen (S). Og at statsminister Mette Frederiksens ægtefælle, Bo Tengberg, har skrevet manuskriptet til og instrueret TV-serien.

“Det jeg går op i, det er om, vi har et system, der gør, at toppolitikeres ægtefæller og partnere kan indgå i samfundslivet på lige vilkår med andre. Med de forbehold, der selvfølgelig skal være - som i alle mulige andre sammenhænge - at hvis der er spørgsmål om inhabilitet, at det så bliver håndteret,” siger Jesper Olsen til Netavisen Pio og tilføjer:

Så havde både Lisbeth Schlüter og Lone Dybkjær levet forgæves

“Det synes jeg sådan set er vigtigt ud fra en betragtning af, at jeg ikke tror vi bliver et bedre land, hvis ikke toppolitikeres ægtefæller og partnere kan indgå i samfundslivet. Så havde både Lisbeth Schlüter og Lone Dybkjær levet forgæves. De gjorde jo begge to noget ud af, at statsministerens partner også er en person i sin egen ret.”

“Systemet virker”

Jesper Olsen konstaterer, at Det Danske Filminstitut i forbindelse med behandlingen af ansøgningen fra TV 2 om udvikling og produktion af TV-serien ‘Anker’ har taget stilling til, om det udgør et habilitetsproblem, at TV-seriens manuskriptforfatter og instruktør, Bo Tengberg, er gift med statsminister Mette Frederiksen (S):

“Det jeg har konstateret i den her sag, det er, at man i forbindelse med ansøgningen (fra TV 2, red.), så har man (Det Danske Filminstitut, red.) været opmærksomme på problemstillingen. Og man har taget stilling til den. Og så siger jeg, at så må henholdsvis TV 2 og Filminstituttet stå på mål for den faglige vurdering af projektets kvalitet, herunder at der ikke er inhabilitetsproblemer."

så er det i min optik udtryk for at systemet virker

"Så længe jeg ikke har hørt nogen faglige og/eller saglige indvendinger mod den beslutning, der er truffet, og at man aktivt har taget stilling til inhabilitets-spørgsmålet, så er det i min optik udtryk for at systemet virker.”

Filminstituttet: Vi ved godt han er gift med statsministeren

Det fremgår af akter, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, at Det Danske Filminstitut i sin behandling af ansøgningen fra TV 2 om støtte til udvikling og produktion af ‘Anker’ var bekendt med, at TV-seriens manuskriptforfatter og instruktør, Bo Tengberg, er gift med statsminister Mette Frederiksen.

Det fremgår desuden af akterne, at TV-projektet indeholder “de nødvendige public service værdier for at modtage støtte”:

“Det er for nærværende vurderet, at projektet indeholder de nødvendige public service værdier for at modtage støtte og projektet i sin nuværende form er et personportræt med historisk betydning og ikke et politisk projekt.”

Messerschmidt: S-propaganda

Formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, kritiserede i sidste uge, at statsministerens ægtefælle Bo Tengberg “får statslig støtte til at lave en propaganda-udsendelse om statsministerens parti”:

At en statsministers ægtefælle får statslig støtte til at lave en propaganda-udsendelse

“At en statsministers ægtefælle får statslig støtte til at lave en propaganda-udsendelse om statsministerens parti, er jo normalt noget, man vil forbinde med pseudo-demokratiske stater,” sagde Morten Messerschmidt tilEkstra Bladetog fortsatte:

“Hvis det var sket i Ungarn under Viktor Orbán, så havde Mette Frederiksen og andre vestlige ledere været ude og pege på, at det var endnu et eksempel på, hvordan det ungarske demokrati skrumper.”

Netavisen Pio afdækkede fredag, at Bo Tengberg ikke har modtaget en eneste støttekrone fra Det Danske Filminstitut:

“Det er TV 2, der har søgt og modtaget støtte fra Filminstituttets Public Service pulje til TV-serien ‘Anker’,” skrev Det Danske Filminstituts kommunikationschef, Eva Hein, således i et skriftligt svar til Netavisen Pio.  

DF-formand på kraftig retræte

På den baggrund bad Netavisen Pio Morten Messerschmidt svare på, hvorfor han fremstiller det som om, det er Bo Tengberg, der har fået støtte fra Det Danske Filminstitut, når fakta er, at den fulde støtte på 5,2 millioner kroner er udbetalt til TV 2.

I sit svar var Morten Messerschmidt på kraftig retræte: Nu var det pludselig ikke afgørende for Messerschmidt om støtten var udbetalt til Bo Tengberg eller ej:

"Det handler ikke om, hvorvidt der er givet støtte til statsministerens familie til at føre propaganda. Det handler om, at statsministeren og hendes familie ikke skal bringes sig i en situation, hvor mistanken herom kan bringes på banen. Det kompromitterer den integritet, som en statsminister må sikre sig."

Første del af dramadokumentar-serien ‘Anker’ i tre dele blev sendt søndag aften på TV 2. Næste afsnit bliver sendt på søndag den 14. januar (Men kan allerede nu ses på TV 2 Play). Sidste og tredje del sendes søndag den 21. januar.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Denne Hr. Messerschmidt gør alt for at sværte Socialdemokratiet Mette F.

Rettelse! og Mette

Det hænger jo ikke sammen, når Det Danske Filminstitut uddeler skattekroner til en film om Anker J når den skal vises på en betalingskanal!

Du har noget af en pointe der, tror jeg, men på den anden side uddeles jo ofte penge til film der skal vises i de kommercielle biografer.
Nogen kender sikkert reglerne bedre end os.