Annonce

Påstår at statsministerens mand har fået støtte til TV-serie, men det er TV 2, der har fået støtte

Det Danske Filminstitut afviser Messerschmidt-påstand: “Det er TV 2, der har søgt og modtaget støtte fra Filminstituttets Public Service pulje til TV-serien Anker”
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti
Formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, kritiserer statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes ægtefælle, filmfotograf, instruktør og manuskriptforfatter Bo Tengberg, for at Bo Tengberg “får statslig støtte til at lave en propaganda-udsendelse om statsministerens parti”.

Morten Messerschmidt henviser til, at Det Danske Filminstitut har ydet i alt 5,2 millioner kroner i støtte til TV 2-serien ‘Anker’ - en drama-dokumentarserie i tre dele, der skildrer tidligere statsminister Anker Jørgensens (S) liv og gerning.

At en statsministers ægtefælle får statslig støtte til at lave en propaganda-udsendelse

“At en statsministers ægtefælle får statslig støtte til at lave en propaganda-udsendelse om statsministerens parti, er jo normalt noget, man vil forbinde med pseudo-demokratiske stater,” siger Morten Messerschmidt til Ekstra Bladet og fortsætter:

“Hvis det var sket i Ungarn under Viktor Orbán, så havde Mette Frederiksen og andre vestlige ledere været ude og pege på, at det var endnu et eksempel på, hvordan det ungarske demokrati skrumper.”

TV 2 søgte om og fik støtte

Men Morten Messerschmidt tegner et skævt billede af fakta. Det bekræfter TV 2 og Det Danske Filminstitut.

TV 2 Fiktion bekræfter over for Netavisen Pio, at det er TV 2 - og ikke Bo Tengberg -, der har ansøgt og modtaget i alt 5,2 millioner kroner til udvikling og produktion af TV-drama-serien om Anker Jørgensen.

Det Danske Filminstitut bekræfter ligeledes, at det er TV 2, der har ansøgt om støtte fra Public Service-puljen til TV-serien om Anker Jørgensen:

Det er TV2, der har søgt og modtaget støtte fra Filminstituttets Public Service pulje

“Det er TV2, der har søgt og modtaget støtte fra Filminstituttets Public Service pulje til TV-serien `Anker´,” skriver Det Danske Filminstituts kommunikationschef, Eva Hein, i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

TV 2 har lagt produktionen af dramaserien hos ‘Pipeline Production’, der ejes af tidligere TV-journalist Kaare Sand og ægtefællen, Anne Dorte Sand. TV-produktionsselskabets programchef, Troels Uhrbrand Rasmussen, er producer på ‘Anker’.

Mette Frederiksen ægtefælle Bo Tengberg er hyret som instruktør og manuskriptforfatter på Anker-projektet.

Messerschmidt på kraftig retræte

Netavisen Pio har bedt Morten Messerschmidt svare på, hvorfor han fremstiller det som om, det er statsministerens ægtefælle, Bo Tengberg, der har modtaget statsstøtten fra Det Danske Filminstitut, når fakta er, at TV 2 er modtageren af statsstøtten.

Det fremgår af svaret, at Messerschmidt nu pludselig skifter fokus. Nu handler det for Messerschmidt pludselig ikke længere om, om der er givet støtte til Bo Tengberg eller ej:

Det handler ikke om, hvorvidt der er givet støtte til statsministerens familie

"Det handler ikke om, hvorvidt der er givet støtte til statsministerens familie til at føre propaganda. Det handler om, at statsministeren og hendes familie ikke skal bringes sig i en situation, hvor mistanken herom kan bringes på banen. Det kompromitterer den integritet, som en statsminister må sikre sig," skriver DF-formanden i et mail-svar til Netavisen Pio og fortsætter:

"Ligesom når hun og hendes ministre ansætter tidligere socialdemokrater i formelt politisk neutrale stillinger. Det kan godt være, at de formelt lever op til kravene. Men alene det, at de stort set alle har en socialdemokratisk baggrund kaster en mistanke på embedsapparatet, som er uværdig."

Se første afsnit på søndag

TV 2 sender første afsnit af ‘Anker’ søndag den 7. januar. Drama-dokumentarserien løber over tre afsnit.

Lars Ranthe spiller rollen som Anker Jørgensen, der mod alle odds blev statsminister.

’Anker’ tager sit afsæt i 1972, da Anker Jørgensen - meget overraskende - bliver statsminister. Han har ikke selv søgt jobbet og kommer fra en baggrund som ufaglært arbejder.

Serien følger hans liv igennem et hektisk årti, hvor han både mister magten og efterfølgende genvinder den adskillige gange, mens han samtidig går den svære balancegang mellem at gøre det rigtige for landet uden at få den magtfulde fagbevægelse på nakken.

Det er en kold tid med oliekrise, krig i verden og nye politiske vinde, der blæser - som da Mogens Glistrup og Fremskridtspartiet stormer ind i Folketinget ved jordskredsvalget i 1973.

I serien kommer vi tæt på mennesket Anker, der igennem 1970’erne også oplever udfordringer på hjemmefronten. Familien betyder alt for ham, men hans nye magtfulde position udfordrer familiens bånd.

Ankers hustru, Ingrid, der spilles af Maria Rich, er ikke glad for al den opmærksomhed, der følger med titlen som statsministerfrue. Sønnen Peter (Magnus Juhl Andersen) synes ikke, at Anker gør nok for arbejderne, og Kirsten (Nanna Koppel), Anker og Ingrids datter, udfordrer sin fars forestilling om kernefamilien og kvinderollen.

’Anker’ viser os magtens skjulte kroge og forhandlingernes hårde spil og leder os tæt på privatlivets følsomme sandheder. Det er historien om mennesket Anker, der trods heftige op- og nedture i den politiske rutsjebane - og livet generelt - endte som folkets statsminister.

Som dramadokumentar bygger ’Anker’ på virkelige begivenheder.

Fortællingen om Anker Jørgensen foldes ud gennem en blanding af arkivklip og fiktion, hvor store danske skuespillere indtager rollerne som 1970’ernes mest indflydelsesrige politikere.

En stor del af tv-serien udspiller sig på Christiansborg blandt magtfulde folk som Per Hækkerup (Ole Boisen), Ritt Bjerregaard (Natalie Madueño), Svend Auken (Magnus Haugaard), Erhard Jakobsen (Ole Lemmeke) og Mogens Glistrup (Esben Dalgaard) samt LO’s formand, Thomas Nielsen, der spilles af Jens Jørn Spottag.

Dramadokumentaren på tre afsnit er produceret af Pipeline Production for TV 2 med støtte fra Det Danske Filminstituts Public Service Pulje. Serien får premiere på TV 2 Play lørdag 30. december og på TV 2 søndag 7. januar.

Episode 1: Ufaglært statsminister

Mod alle odds bliver Anker statsminister i 1972.

Han har ikke selv søgt jobbet, er ufaglært arbejder og har aldrig været minister.

Anker vil kæmpe for arbejderne og de svageste, men han lærer hurtigt, at politik ikke kun kan komme fra hjertet. Han kommer i modvind og står pludselig midt i en oliekrise og en stigende inflation.

Den største modstand kommer dog fra egne politiske rækker, hvor Anker må indgå en pagt. Og i hjemmet i Sydhavnen er der også optakt til krise, da ikke alle er begejstrede for den nye opmærksomhed.

'Anker - scene fra første episode af drama-dokumentaren om Anker Jørgensen

Episode 2: Duellen om Danmark

Mogens Glistrup og Fremskridtspartiet er buldret ind i Folketinget efter det historiske jordskredsvalg, og Anker må for alvor trække i arbejdstøjet for at erobre vælgerne tilbage.

Det er nu, Anker må spille det politiske spil og lægge sin ordentlighed og manglede erfaring til side, hvis han vil gøre sig håb om at bekæmpe populisten.

Episode 3: Mod afgrunden

I en kold tid med økonomisk krise er Anker tvunget til at gå i regering med rivalerne fra Venstre i et forsøg på at redde landets katastrofale økonomi. Han opfordrer samtidig til, at selv de lavestlønnede holder igen.

Værre bliver det derfor, da medierne afslører, at hans undervisningsminister, Ritt Bjerregaard, har haft et stort forbrug på Hotel Ritz i Paris under en konference. Anker kan ikke styre sin forargelse og reagerer impulsivt.

Inden længe står han i et skæbnevalg mellem SV-regeringen og fagbevægelsen.

Kilde: TV 2

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Om det er den ene, den anden eller den tredje der får støtten, er stort set ligegyldigt. De er jo alle i samme "familie" og får alle sammen noget ud af det. Måske modsat seerne. De få klip jeg hidtil har set, har ikke givet mig appetit på mere.
Muligvis er det eneste gode ved miniserien at der kommet en anelse færre genudsendelser, for dem er der godt nok mange af.

Danske og udenlandske tv-kanaler viser den ene genudsendelse efter den anden efter den tredje ....
Her er så en ny miniserie (endelig noget nyt).
Vil dog ikke se serien, da jeg har statsminister Anker Jørgensen (m.fl.) i nogenlunde erindring.

Jeg gider heller ikke se den serie, Jeg har levet under Anker Jørgensens ledelse Jeg ser mest Tysk Tv for i DK er der så mange genudsendelser og debattørerne er hentet ind fra den blå side i læssevis ,så vi kender ordene på forhånd, I denne tid bliver man indoktrineret af Kongerøgelse og af DFs formand," Kong Gulerod", Han får nok stillingen som Hofnar af det nye Kongepar.

Hofnar 🤭🤣🤣🤣 Den var god Karin -

Morten ;Messerschmidt bør snart stå til ansvar for sine løgnagtige injurier mod statsministeren. Han bliver ved. Han er så fyldt med sur galde når han åbner munden. At stemme på ham et en stemme på forlorenhed.

Ja Helle, man kan kun være enig i din udtalelse om en af de mest ynkelige politikere på Christiansborg.

HMM!!!
Hvis jeg husker det nogenlunde rigtigt, så var Anker Jørgensen statsminister i perioden:
13. februar 1975 – 10. september 1982
Det synes jeg, gør ham til en historisk person i Danmark.
At TV2 ønsker at lave en serie om ham, finder jeg da lige så korrekt som en serie om en af landets konger eller dronninger.
Er det så propaganda for monarkiet?
Hvis ja, må Bo Tengberg så instruere sådan en serie, hvis den får støtte fra Det Danske Filminstitut?
Jeg har indtryk af, at vores statsminister går ind for monarkiet.

Eller rejser hr. Morten Messerschmidt i Berufverbot?

Hvis den serie om Anker Jørgensen er propaganda, så må det jo være for SF, der vel er det parti, der bedst dækker den holdning socialdemokraterne havde på den tid.

Måske er det hele bare et spørgsmål om skostørrelse?

Og NEJ! Jeg er IKKE socialdemokrat!

Få Meld og Feld -sagen genoptaget.- Morten Messerschmidt har tilhængere i Retten i Lyngby

Apropos - At bringe sig selv og sin familie i en situation der kan kompromittere en politikers integritet -
Jamen var det ikke en sådan situation politikeren Messerschmidt fik bragt sig i da han skriftligt lagde pres på Lyngby Taarbæk kommune for at få hastebehandlet en tidligere forkastet godkendelse af etableringen af en rutchebane på Dyrehavsbakken som hans samlever var medejer af -
Og så alt hans bragesnak om Orban og pseduo- demokratiske stater - Vor herre bevares for en opblæst xxx at høre på -

M.M er den rette til at prædike moral !

Var det ikke Morten som misbrugte eu penge til at skrive en bog plus alle de kuglepenne han tuskede sig til i Eu.Dot har måske også fået penge af Eu kassen med Mortens hjælp for det er da ikke små penge han har tusket sig til så han skal ikke være så højrøvet hvad andre modtager.

Nå og han tror også at han bare kan protestere mod at det er statsministeren der udråber "kronprinsen" til konge.
Det er en tradition der har været her længe, det var Jens Otto Krag der udråbte dronning Margrethe til dronning i
1972, så det skal der ikke ændres ved. Messerschmidt skulle bare holde mund, og så lad kongehuset og statsministeriet passe deres udråb af vores nye dronning og konge. Dronning Mary og Kong Frederik 10, længe leve!!!
Hurra hurra hurra hurraaaaaaaaaaaa

Så bøvsede den politiske kandestøber igen. 😁

Ja da - En rigtig Holberg figur må man sige - Men det er nu mere Erasmus Montanus figuren der springer i øjnene når han sådan fører sig frem , og vil belære alle os andre , om moral og etik -🤓

Dansk Folkeparti føre an i totalt forvrøvlet politik i Danmark udelukkende med ét formål. At profilere formanden. Stærkt forfulgt af Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne.

De latterliggør demokratiet.

Var det ikke Messerschmidt der stod og heilede i Tivoli ?
Han skal da passe på ikke at havne i kompromitterende situationer, med sin tyske baggrund.

Nej, det var ikke Messerschmidt der stod og heilede i Tivoli.

BT april 2007
Dansk folkepartis unge medlem, Morten Messerschmidt, sang tysk nazi-sang og heilede midt i Tivoli. Det skriver B.T. i dag.
Gunner, jeg har skrevet det før. Jeg gider ikke Google alle ting for dig.

BT måtte trække historien tilbage. Han sang ikke en nazisang, men den tyske nationalsang.
Du skal ikke stole på medierne.

Jamen at heile og synge den tyske nationalsang ER nazistisk.

Jamen, dit niveau er simpelthen for lavt. Ingen, der var til stede, husker at Messerschmidt heilede, og den tyske nationalsang stammer fra Joseph Haydns Kejserkvintet sidst i 1700-tallet, teksten blev skrevet i 1841 af von Fallersleben, fordi den ældre tekst, Gott erhalte Franz den Kaiser, var blevet forældet.
Der er simpelthen intet nazistisk over den sang og dens tilblivelse, men, ja, den blev også brugt af nazisterne.
Gud og hvermand, både socialdemokrater, venstrefolk og hooligans synger med på den danske nationalmelodi. Det gør heller ikke den misliebig.
Og som sagt, du kan ikke stole på mainstreammedierne. Der er alle blevet propagandister. Og Google kan du heller ikke stole på længere. Google censurer groft hvad den ikke kan lide. Brug en anden søgemaskine. Der er efterhånden rigeligt af dem.
Kom nu videre i tilværelsen; det er vi andre kommet.

Byretten anerkender at Messersmith heilede i sin brandert, men mener ikke at han hyldede Hitler. DET kan man så tolke som man vil.
Og det gør jeg.

Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om.
Efter at have udnævnt stort set alle tyskere til nazister, ender du nu med at mene og tro at Messerschmidt nok er nazist.
Ja, ja, sov godt.

Gunner, du er lige så dum at høre på som du plejer.

Jeg skriver. Jeg siger ikke noget.

Hvad kræver det at være statsminister?
Hvad koster det at være statsminister?
Hvad vælter hele tiden læsset for den regerende statsminister?
Hvorfor er det så svært at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen som statsminister?
Hvorfor er det så svært for en siddende statsminister at blive elsket af folket i modsætning til en dronning?

Research i fortid og nutid kan måske give et par procent af svarene!

Og arbejdspladserne får igen noget seriøst at diskutere og tænke over!

Tidens tand!

Kræver sine ofre!

Selv en ny konge må forberede sig på det værste?

Om Anker følges op af Nyrup, Helle og Mette, ja, det må tiden jo vise!

Historier der vil fortælles i mere eller mindre sammenhængende fortællinger!

Men vælgerne valgte i sidste ende hovedaktørerne!

Med hver deres personlige politiske synsvinkel!

Kultur og historie koster kassen!

Hvis “historien gentager sig”, som er et ofte anerkendt udtryk, ja, så har måske netop statsministerens ægtemand en særlig historisk indsigt!

Tænk blot hvis Helle Virkner havde fået rollen som “Helle Virkner” i serien “Jens Otto Krag”?

Berlingske har været ude og kritisere Messerschmidt for at ville ødelægge Vanopslaghs drøm om en centrum - højreregering som de Radikale skulle være en del - “DF kommer aldrig til at lægge stemmer til en regering med Radikale ministre” - sådanne har han tidligere tordnet mod “ ærkefjenden “ -

Nu lyder der åbenbart nye toner fra Messerschmidt - der ikke vil afvise at agere støtteparti sammen med “ ærkefjenden “ bag en ny centrum - højreregering ( Berlingske 0601 )

- Se nu begynder det at blive interessant , for hvad kan man enes om i et regeringsgrundlag - Som også må man forvente skal have elementer der kan tilgodese DD og NB i deres krav til udlændinge området - og kan de Radikale se sig selv i den kontekst ?

Men jeg ser da med spænding frem til at man kan begynde at debattere de politiske muligheder og konsekvenser af en anden politisk kurs - i stedet for den nærmest rituelle kritik af SVM regeringens førte politik -

Jo men tror du ikke Nielsen at de små partiers vælgere så vælger andre partier, hvis det pludselig blvier en grød det hele.

Helle -
Jo det er så absolut en mulighed - man kan så bare håbe på en bevægelse mod et parti , der reelt tør påtage sig ansvaret åg - også selvom det kan være tungt at bære -
Som det er idag så er det dejligt bekvemt for nogle af partierne at læne sig tilbage og sige pas - så kan de jo altid påberåbe sig at have rene hænder -

Jeg mener så også at medierne skylder os vælgere at der bliver sat fokus på hvad et alternativ til den nuværende regering vil føre med sig - Skal velfærdsområdet liberaliseres evt med mere brugerbetaling ? Hvilke arbejdsmarkedsreformer er det man har i tankerne ?Hvordan vil man i fælleskab finde fodslag med løsning af klima og miljø udfordringerne, når flere af partierne allerede nu påberåber sig at ville stå i egen ret. Den dag valget kommer ? Osv osv …..

Der ligger en uforløst men nødvendig debat her , og venter på at de toneangivende mediehuse får taget sig sammen til at leve op til deres forpligtelser. For at kunne modtage offentlig økonomisk tilskud ( mediestøtte ) -

Det skal blive spændende at se udsendelsen om Anker Jørgensen.
Bliver Ankers tale til Kim Il Sung også omtalt, måske endda med uddrag?

>>>
Det var artige erklæringer, der blev udvekslet under den socialdemokratiske formands besøg hos kammerat Kim. Og midt i al hurlumhejen om Nordkorea er det ganske enkelt for fristende en anledning: Her kommer den så i uddrag – Ankers tale til “den kære leder”.

Vi forstår, at De, præsident Kim Il Sung, har været en fremragende leder af en meget lang og hård kamp for Deres lands uafhængighed. Jeg forstår, at Deres folk ønsker at være fri af enhver dominans fra store lande. En af de store opgaver for det koreanske folk er at fremme genforeningen af Korea. Jeg forstår meget vel at ét folk ønsker at bo i ét land, så jeg støtter fuldt ud Deres kamp for at nå dette mål… Jeg ved, hvor meget De, præsident Kim Il Sung, med al Deres hengivenhed har arbejdet for dette vidunderlige lands uafhængighed og for Deres folks lykke…

Anker sammenlignede derefter den nordkoreanske kamp med Danmarks under besættelsen:

Jeg har nogle erfaringer på dette område. Under Anden Verdenskrig var Danmark fra 1940 til 1945 besat af tyske tropper, og vi kæmpede mod besættelsesstyrkerne. Jeg mener, vores kamp var hård. Men jeg er sikker på, at vi ikke kan sammenligne den med alle de frygtindgydende begivenheder, som De og Deres land har været udsat for.

Herefter fulgte en rosende omtale af det nordkoreanske folk og den høje levestandard:

Folket fører et godt og sundt liv… Denne udvikling er meget fantastisk… Jeg vil også sige, at det er skønt at se Deres lykkelige folk. Alle har job, alle kan lide at arbejde og ser glade og tilfredse ud. Børn og skoleelever i blå og hvide uniformer er optimistiske, og denne unge generation er Deres lands håb og fremtid… Det har været muligt, fordi De, præsident Kim Il Sung, har vist Deres folk den vej, der skal følges, fordi Deres folk står bag dets leder, men også fordi Deres folk virkelig ønskede at bygge landet fint op igen… Deres folks villighed og disciplin ligger på et meget højt niveau.
<<<

https://punditokraterne.dk/2006/10/18/anker-hos-kim/

Jeg cyklede over Rådhuspladsen i København den aften Anker var blevet udnævnt til ny statsminister. Nyheden var at læse på Politikens lysavis. Det varmede virkeligt mit hjerte at en mand af folket fik den position, og jeg cyklede glad videre.
Men så god en statsminister viste han sig desværre ikke at blive i længden. Danmark var dog også i en svær situation dengang. Oliekrise og sindssvagt høje renter, voldsomt underskud på statsfinanserne osv.
Min tidligste pensionsopsparing skulle give mig mere end 20% i afkast årligt til pension. Det ændrede Schlüter desværre! For mig - men heldigvis for landet.

Som jeg husker det GJ, så var det ikke Ankers skyld, men partiet V bl.a. var også ansvarlig. Anker var elsket af befolkningen og det med ,at han bragte landet på fallittens rand er ikke sandheden. Konjunkturerne, oliekrisen, jeg husker stadig de bilfrie søndage, hvor man måtte gå til alting.Så jeg er spændt på at få genopfrisket historien ved de næste afsnit.

Jeg så serien første del i går. Den var god. Sjovt at se de gamle billeder fra datidens København. Den var godt sat sammenmed fakta klip og så fortælling med skuespillere. Messerschmidt er lidt latterlig med sin hat og affekterede tale. Senest vil han have at Dronningen selv udråber Kong Frederik til konge, Mette F må ikke gøre som traditionen påbyder. Og han lyver om den støtte til filmen. Selv NB Pernille Vermund siger ham imod. Han har så mange lig i lasten selv, at han vitterlig bør stikke piben ind og braldre lidt mindre op i tide og utide, eller også holde sig til Bakkens showscene.

Hvad jeg derimod oplevede som godt, og jeg er IKKE V vælger, det var Troels Lund på slap line hos de radikale, han var faktisk rigtig sjov og lun i replikken ind i mellem. Fik salen til at grine og SF `s Pia knækkede sammen ind i mellem af grin. Og han garanterede en CO 2 afgift på produktionen hos landbruget. Der kommer udspil på klimaet i januar. 2024.Stor plan.