Frank Jensen vil bremse kapitalfondes opkøb af boliger i København

Københavns overborgmester vil tilslutte sig FN-initiativ mod boligspekulation
Kampen mod den global boligspekulation er på FN’s dagsorden. Med initiativet ‘The Shift’ forsøger FN at bremse spekulation i boliger i verdens storbyer.

Det FN-initiativ vil overborgmester Frank Jensen (S) have København til tilslutte sig, fortæller han til Politiken lørdag. Derfor forsøger han nu at samle et flertal på rådhuset, så København kan blive en del af initiativet.  

“Det skal være slut med, at udenlandske kapitalfonde støvsuger det københavnske boligmarked for billige lejeboliger og efter en let modernisering skruer huslejen vildt i vejret,” skriver Frank Jensen til Politiken.
 

Aggressivt udenlandsk opkøb

Overborgmesterens udmelding kommer ovenpå en tid, hvor kapitalfondenes opkøb af boliger i hovedstaden er blevet diskuteret heftigt.

I 2017 stod de udenlandske investorer for 71 procent af alle ejendomsopkøb i København. Særligt den amerikanske kapitalfond Blackstone har aggressivt opkøbt lejeboliger i Danmark, gennem deres danske partner 360north, med henblik på at lave mindre renoveringer og derefter lade lejen stige til det dobbelte eller tredobbelte.
 

Helt på linje

Byer som Amsterdam, Barcelona og Berlin har tilsluttet sig The Shift, og i marts underskrev Malmø initiativet.

Hvis København bliver den næste by i rækken, så skriver man under på, at man ser ikke ser en bolig som en handelsvare men en menneskeret, og at man vil arbejde for flere offentligt finansierede boliger og en bedre regulering af ejendomsmarkedet.

Det er helt på linje med min allervigtigste mærkesag som overborgmester, nemlig at vi skal bevare København som en by med plads til alle

De ambitioner er helt på linje med overborgmesteren egne, skriver han til Politiken:

“The Shift lader til at være et sympatisk initiativ, som arbejder for at få både byer og regeringer verden over til at arbejde målrettet for, at almindelige mennesker har råd til at bo i de store byer, og det er helt på linje med min allervigtigste mærkesag som overborgmester, nemlig at vi skal bevare København som en by med plads til alle - med boliger, som kan betales med en almindelig indkomst,” lyder det fra Frank Jensen.
 

Kritik af regeringen fra FN

Den 25. marts modtog regeringen et brev fra FN’s rapportør på boligområdet, der slog fast, at regeringen bør tage ansvar for udviklingen på boligmarkedet ved at regulere kapitalfondenes opkøb af lejebolig, hvis man skal leve op til de menneskerettigheder, man selv har underskrevet, herunder ‘retten til bolig’.

“Regeringerne har endnu ikke forstået, at denne nye form for boligfinansiering finder sted inden for et område, der er underlagt menneskerettighedslovgivning, og at de derfor har forpligtelser,” sagde den canadiske FN-rapportør Leilani Farha, der også står bag The Shift, til Altinget.

Regeringens boligminister Ole Birk Olesen (LA) ønskede ikke at kommentere på brevet fra FN. I en debat med blandt andre Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad, nægtede boligministeren, ifølge Ekstra Bladet, at anerkende, at Blackstones opkøb af boliger er et problem. I stedet henviste ministeren til, at prisstigningerne skyldes, at flere ønsker at bo i hovedstaden.  

 

Flertal uden om regeringen vil stramme

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har været meget kritiske over for Blackstone og andre kapitalfondes opkøb af boliger.

I februar fik partierne, uden om regeringen, nedsat en ekspertgruppe, der skal se på mulighederne for at regulere området.

Anbefalingerne fra ekspertgruppen skulle ligge klar til oktober.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Snak - snak - snak - helt til oktober. Så har kapitalfondene foreløbig god tid. Skide politikertypisk

Udover hvad landet allerede ER, bliver det blot endnu mere KUN for de rigeste.Folk der ikke og aldrig får mulighed for at kunne købe hus,vil end ikke kunne leje en bolig uden at blive flået.

Annonce