Annonce

Boligminister: Blackstone-indgreb rammer ikke andelsbolighaverne

Den boligpolitiske aftale, der sætter en stopper for kortsigtede spekulanter, vil ikke ramme andelsboligerne, siger Kaare Dybvad.
Andelsbolighaverne skal slet ikke frygte, at andelsboligerne vil falde i værdi som følge af regeringens indgreb over for boligspekulanter.

Sådan lyder meldingen fra boligminister Kaare Dybvad (S).

”Jeg mener, at man som andelsbolighaver står i en gunstig situation lige som før,” siger han til Ritzau ifølge Politiken.

Jeg mener, at man som andelsbolighaver står i en gunstig situation lige som før

Det sker efter, at EjendomDanmark, som er en erhvervsorganisation for ejere, udlejere og administratorer af boliger, igen har udtalt, at andelsboligernes værdi vil blive ramt af boligministerens Blackstone-indgreb.

Formålet med den nye boliglov – ”Blackstone-aftalen” – er at tage et opgør med såkaldte kortsigtede boligspekulanter og udenlandske kapitalfonde som Blackstone.

Kaare Dybvad fremsatte lovforslaget tirsdag, hvor det blev førstebehandlet i folketingssalen. Selve loven er planlagt til at træde i kraft den 1. juli 2020.

placeholder

 

Dybvad: Andelsboliger bliver ikke ramt

Kaare Dybvad henviser til Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), som har konkluderet, at den politiske aftale, som regeringen landede med SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti i januar, er god for andelsboligsektoren.

De vil ikke skulle betale for, at vi får sat en stopper for udenlandske, kortsigtede spekulanter

”Vi har hele tiden lyttet til uafhængige eksperter fra Boligøkonomisk Videncenter og fra Bolius, som ikke har investeret interesse i det, og deres konklusion er, at vi ikke rammer andelsboligerne. De vil ikke skulle betale for, at vi får sat en stopper for udenlandske, kortsigtede spekulanter, som presser huslejen op,” siger Dybvad til Ritzau.

Interesseorganisationer er uenige

Som Netavisen Pio kunne fortælle om i tirsdags, så stiger priserne på andelsboliger fortsat – det på trods af advarsler om det modsatte fra EjendomDanmark.

Det viser en ny undersøgelse fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), som er en landsdækkende interesseorganisation for de private andelsboligforeninger. Det er netop den undersøgelse, som boligminister Kaare Dybvad refererer til.

Alligevel holder EjendomDanmark fast i forudsigelsen om, at andelsboligerne vil falde i værdi:

Vi ser desværre en anden fremtidig virkelighed

”Vi ser desværre en anden fremtidig virkelighed, når lovgivningen er indført, med et prisfald i de gamle ejendomme, herunder også andelsejendomme. Selvom prisfaldet vil være mindre end i udlejningsejendommene, vil det være der for andelshaverne. Det ændrer fastfrosne valuarvurderinger ikke på,” sagde Jannick Nytoft, administrerende direktør i EjendomDanmark, til Netavisen Pio tirsdag.

80 procent oplever stigning

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) har spurgt de af sine medlemmer, der har fået foretaget en valuarvurdering i perioden fra november 2019 og frem til udgangen af april 2020, om vurderingen er faldet eller steget.

Her svarer 80 procent af de adspurgte, at de har fået en højere vurdering af deres andelsbolig end tidligere. 60 procent siger, at stigningen er på op til 5 procent, mens knap 20 procent har oplevet stigninger på 6-10 procent.

”Disse stigninger betyder, at foreningerne nu får mulighed for at fastfryse en højere vurdering, og samtidig give foreningerne mulighed for at forøge foreningens buffer på den kommende generalforsamling. ABF’s rundspørge til medlemmerne viser også, at knap halvdelen af andelsboligforeningerne allerede har overvejet at træffe beslutning om øgede henlæggelser på den kommende generalforsamling,” siger ABF-direktør Jan Hansen.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet