Annonce

Håb er ikke nogen rigtig strategi

Grønnegaard-udredningen dokumenterer, hvor tæt Danmark var på at vælge en helt forkert strategi mod corona-smitten.
Starten af marts sidste år bød på nogle af de mest afgørende dage i Danmarkshistorien. Det var nemlig her, det blev afgjort, hvilket hovedspor Danmark ville følge i bekæmpelsen af corona-smitten.

Det fremgår af Udredningsgruppens rapport om regeringens og myndighedernes håndtering af covid-19 i de første måneder, som Folketinget offentliggjorde fredag. Bag redegørelsen står en gruppe eksperter under ledelse af professor og forvaltningsekspert Jørgen Grønnegaard Christensen.

Troede ikke smitten kunne stoppes

Det var nemlig i dagene op til nedlukningen den 11. marts, hvor Statsministeriet reelt overtog styringen af corona-indsatsen fra sundhedsmyndighederne, der længe havde undervurderet omfanget af den globale epidemi.

Værre endnu synes konsensus blandt sundhedsmyndighederne på det tidspunkt at have været stærkt defaitistisk.

Man troede grundlæggende ikke, smitten kunne bremses. Det handlede i stedet om at flade smittekurven ud, så hospitalsvæsenet ikke blev overbelastet. Målet var flokimmunitet, dvs. at et flertal af danskere skulle smittes - blot ikke for hurtigt.

Mindre smitsom, men mere dødelig

I dag ved vi, at coronavirussen var mindre smitsom, men til gengæld mere dødelig end først antaget. Derfor havde det været en katastrofe, om man fra myndighedernes side havde opgivet at bekæmpe smitten for i stedet af nøjes med at afbøde konsekvenserne.

Værre endnu synes konsensus blandt sundhedsmyndighederne på det tidspunkt at have været stærkt defaitistisk.

Den model, som de danske sundhedsmyndigheder lagde op til, er groft sagt den model, man har valgt i Sverige. Resultatet er rædselsvækkende. Næsten seks gange så mange døde som i Danmark uden at være nævneværdigt tættere på flokimmunitet.

En skrap madammé

Når det ikke gik sådan i Danmark, så skyldes det i høj grad en kvinde, som de færreste danskere har hørt om: Departementschef i Statsministeriet, Barbara Beatrice Bertelsen. I embedsmandskredse er hun berygtet, men også anerkendt som en skrap madammé.  

Det var hende, som i en syndflod af mails fik skabt den nødvendige krisebevisthed blandt de relevante aktører, og som fik banket Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut ud af deres vildfarelse og ind på en tøvende, men dog effektiv indsats mod corona-smitten.

Der måtte ikke tages chancer. Som Bertelsen skrev i en af sine mails: “Hope is not a strategy (Håb er ikke nogen strategi, red.)"

Vi kom godt ud af første bølge

Danmark kom godt ud af første bølge af epidemien. Nedlukningen var hård og rettidig. Efter en vis nølen og velplaceret politisk pres fik myndighederne stablet et effektivt testprogram på benene. Det var en fælles indsats, men ingen fortjener større ros for sit klarsyn og lynsnare handling end Barbara Bertelsen. Redaktøren af det borgerlige Netmedie Mikkel Andersson skrev på facebook, at hun burde tildeles elefantordenen.

 

placeholder

 

Mette Frederiksen fortjener samtidig ros for at lytte til sin nærmeste embedsmands kloge råd og sætte sin vægt bag ordene.

Der måtte ikke tages chancer. Som Bertelsen skrev i en af sine mails: “Hope is not a strategy”

I dag kan man ærgre sig over, at den samme viljestyrke ikke var til stede i sommer, da smitten var lav, og det handlede om at forberede Danmark på den anden bølge.

Her forsømte man at opbygge et effektivt smittesporingsberedskab og kontrol af smittede rejsende ved grænserne. Det var den spildte sommer.

Men det ændrer ikke på, at den første nedlukning efter omstændighederne var en bragende succes.

En succes, der kom i hus på et hængende hår.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så længe der findes BORGERE ,der mener at udvise "samfundssind" ,f,e.x ved at rejse til DUBAI,(eller anden verdensdestination) under en pandemi,bliver det nok SVÆRT overhovedet at påtænke, der nogensinde vil kunne bremses op for CORONASMITTE. Derudover skal INGEN da tro på at blot man bliver vaccineret så får man "livet tilbage" ....Det er slet ikke et faktum. For vaccine i sig selv er slet ikke nok. Virus vil være der stadigvæk.Vaccine giver ingen TOTAL beskyttelse og sikkerhed for IKKE at kunne blive smittet med CORONA. Smitte vil stadigvæk være en mulighed. Men,den der bliver smittet kan få et mildere forløb i forhold til hvis vedkommende ikke er vaccineret. Så hvilke "valg" har vi ? Skal vi vælge "pest eller kolera" ? Har nogen reelt set et "valg" ? NEJ for vi er alle i samme båd,under CORONASKYEN der har lagt sig over verden. Der er kun EN EFFEKTIV metode til at kunne bekæmpe virus...at ALLE forstår HVAD det hele drejer sig om. SAMMENHOLD og selvdiciplin.

Corona har på intet tidspunkt været "lagt ned". Det var den heller IKKE i sommer. Fejlagtigt at tro det. CORONA lå i "dvale".Intet andet. CORONA vil vende tilbage igen og igen. Sålænge denne virus eksisterer. HVIS det ikke lykkedes menneskeheden at udrydde den. De "bølger" man taler så meget om,bliver "bølger" af nedlukning og oplukning.Restriktioner man IKKE undgår i fremtiden. Hvis man har RESPEKT for LIV. Og IKKE bare lader f.e.x "udsatte borgere" i stikken. Overladt til enten ISOLATION eller konkret død.

WHO og SSI anbefalede nedlukning, Brostrøm en mindre af slagsen, godt Mette Frederiksen og regeringen og embedsmænd valgte noget andet. De burde få medaljer

Hvis vi alle sammen satte os ned på en stol i 14 dage, ville smitten
være overstået, men det kan vi selvfølgelig ikke.
Men hvis de som har været konstateret smittet, ville sætte sig ned,
ville meget være nået, det kan man heller ikke forvente, med den
indstilling, som dele af befolkninger har til at vise ansvar for andre.
Men der er mange som viser, at de har forstået hvad det handler om,
og jeg tror der bliver flere og flere som som forstår, at denne virus
ikke forsvinder af sig selv, og med vaccinen er det KUN opnået dette,
at man ikke selv bliver syg, men at man måske stadig kan smitte andre.
Vi skal som samfund belæres om, at vi kun får en åbning af samfundet,
hvis vi i lang tid fremover, bruger alle de hygiejneråd, og værnemidler
som vi har levet efter i næsten et år, det er situationen i jernindustrien,
og den bliver ikke til at ændre, et langt sejt træk.

Rapporten dokumenterer at mindst to centrale lægefaglige organer anbefalede at lukke ned tidligt i foråret: Statens Serum Institut og WHO. Samt at uenigheden med Sundhedsstyrelsen især var om hjemsendelsen af de yngste børn. Rapporten dokumenterer desuden hvor usikker situationen var i det tidlige forår. Der var ikke evidens - kun usikre fakta fra andre lande: antal smittede, antal indlagte, antal døde. Rapporten dokumenterer også, hvor skræmmende dårligt forberedt DK var med hensyn til værnemidler og test. Folketinget må tage sig sammen nu.

Corona-virus = klima-virus
det er moder jord der svar igen på vores klima-svineri
De fleste vil nok sige at det går da den rigtige vej med klimaet
Men prøv lige at kigge ud i verden så ser det sort ud
og DET er hele verden der er ramt af Corona-virusen = Klima-virusen