Annonce

Hård kritik af Berlingske i Findsen-sag

Tidligere kontreadmiral mener i debat på Facebook, at Berlingske er part i FE-sagen.
Foto: Berlingske Media
På Facebook kan bølgerne nemt gå højt, når der diskuteres politik. Sagen om den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, som er tiltalt for at lække statshemmeligheder, er ingen undtagelse og har fået mange til tasterne.

Berlingskes debatredaktør Pierre Collignon har delt avisens artikel fra 18. oktober "I ti måneder har det været et mysterium. Efter omfattende research afslører Berlingske anklagerne mod Lars Findsen”.

Gang i debatsporet

Men Torben Ørting Jørgensen, tidligere kontreadmiral og formand for foreningen Folk & Sikkerhed, går hårdt til Berlingskes artikel og dækning af FE-sagen, og skriver blandt andet:

”Der er da absolut ikke udført noget som helst research i Berlingskes dækning af denne triste sag. Man har fået alle informationer og statshemmeligheder serveret på et sølvfad at den kilde, der må antages at være Findsen. Berlingske har tilsidesat al kritisk journalistik og gjort alt for at banalisere de lækkede statshemmeligheder som almindelig viden,” skriver Torben Ørting Jørgensen.

dovenskab og mangel på integritet synes at være et gennemgående træk.

Ikke længere kritisk og sandhedssøgende medie

Berlingske har i deres dækning selv har videregivet statshemmeligheder, mener Torben Ørting Jørgensen.

”Man kan gisne om baggrunden for det redaktionelle valg, men journalistisk dovenskab og mangel på integritet synes at være et gennemgående træk. Hertil kommer erkendelsen af, at man med viderebringelsen af de lækkede statshemmeligheder dybest set er i samme båd som Findsen, fordi der også her er tale om en overtrædelse af Straffeloven § 109,” skriver Torben Ørting Jørgensen og fortsætter:  

”Dermed er Berlingske part i sagen og ikke længere et kritisk og sandhedssøgende medie. Berlingske har i den ukritiske og fordrejede dækning af sagen kastet TET, der er sat i verden for at tilsikre, at vores efterretningstjenester udøver deres virksomhed inden for rammerne af lovgivning og foreskrifter, under bussen.”

placeholder

Tømmermændene

Torben Ørting Jørgensens går som langt som at kalde Berlingske for et demokratisk problem.

”Når røgen har lagt sig, og det sidste glas champagne er drukket på redaktionen efter en veludført spinkampagne, så kommer tømmermændene til at melde sig. For tilbage står, at Berlingske aktivt har bidraget til at lække statshemmeligheder. Man har valgt at støtte de kræfter, der har gjort indgreb overfor vores evne til at kunne kommunikere fortroligt på digitale medier og man har undergravet både vores retssystem og vores tillid til de samfundsbærende autoriteter. Dermed er Berlingske blevet et demokratisk problem fremfor at være en frontløber i kampen for at opretholde vores demokrati.” skriver Torben Ørting Jørgensen.

Berlingske har vurderet, at det har åbenlys samfundsinteresse

Berlingskes overvejelser

Debatredaktøren lader dog ikke kritikken stå uimodsagt, og citerer den faktaboks "Bag om historien", som findes i artiklen om avisens etiske overvejelser i forhold til at bringe historien: 

"Berlingske anerkender, at visse oplysninger er nødt til at forblive hemmelige af hensyn til statens sikkerhed. I forbindelse med den aktuelle artikel skal det understreges, at artiklen ikke forsøger at gå i detaljer med eksempelvis NSA-kabelsamarbejdet. Berlingske har vurderet, at det har åbenlys samfundsinteresse at bringe frem, hvad mistankegrundlaget mod Lars Findsen er. ”

”De fremlagte oplysninger har blandt andet til hensigt at kvalificere en diskussion om myndighedernes håndtering af sagen, herunder om anklagerne mod Lars Findsen står mål med de metoder, der er anvendt over for Lars Findsen, blandt andet fængsling, brug af straffelovens paragraf 109 og systematisk overvågning gennem mange måneder.” 

Se hele faktaboksen i Berlingskes artikel.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ha, jeg skal da love for, at han giver Berlingske på hattepulden her. Og det vel at mærke på en både saglig og overbevisende måde. Ikke at jeg tror, de tager ved lære af det, men skideballen var ikke desto mindre stadig på sin plads.

"lække statshemmeligheder" - hvilke statshemmeligheder?

Det får at vide af den gode hr. konreadmiral, fordi de er nemlig hemmelige.

Absurditeterne synes ingen ende at have - "Man har valgt at støtte de kræfter, der har gjort indgreb overfor vores evne til at kunne kommunikere fortroligt på digitale medier og man har undergravet både vores retssystem og vores tillid til de samfundsbærende autoriteter."

Hvem er "man"? FE? Ved at aflytte min i princippet fortrolige kommunikation på de digitale medier, er det jo netop disse mennesker, med deres kunstige skæg og blå briller, der "har undergravet både vores retssystem og vores tillid til de samfundsbærende autoriteter" - sgu da ikke Berlingeren; avisen fortæller os jo bare, hvad der foregår.

Det mest underlige er, at det er de blå partier, der går mest op i denne udspionering af borgerne, da det jo var på deres vagt, de de borgerlige var i regering, at alle disse regler blev indført.

Imens rådner Julian Assange op i et fængsel i England. Og det kalder de gudhjælpemig for "den frie verden" - gudfaderbevaros!!!

Når menig mand ikke forstår problemstillingen, så er det helt klart at holde hemmeligt.
Jeg har lige hørt russerne har spioner i Tyskland og Norge - heldigvis ikke i dk.
Der er en hemmelig tjeneste - uanset partifarve. Indtil videre har det været godt for DK, derfor er det der er sket fra Berlingske, et forsøg på at hvidvaske Hjorth og Findsen.
Berlingske er en avis der har et formål, at tjene penge, tik investeringsfonden. At den ødelægger Danmark indefra betyder mindre og viser blot St de har en redaktør der har en syg forestilling om avisen , den modtager et enormt beløb i statsstøtte - både direkte og indirekte

@ Birger,

Hvor ved du fra, at Rusland eller andre stater for den sags skyld, ikke har spioner i Danmark? Det kan aldrig afvises, netop når det kommer til spionage, de går jo ikke rundt med et skilt på brystet. De gemmer sig uden for myndighederne og offentlighedens søgelys og infiltrerer sig i samfundet. De er som listetyve om natten. De er tålmodige og kan bruge måneder sågar år på at opbygge omgivelsernes tillid, indtil man begynder at slække på forsigtigheden. Man skal helgardere sig og altid have en forventning om, at de allerede er her og at de har været her i mange år. Alt andet ville være naivt.

I dokumentaren om Findsen fremstår han som en behagelig, grænsende til jovial person. Men man må aldrig glemme, at spioner lever af at lyve og bedrage. De er samtidig nogle af verdens bedste skuespillere for hvem løgn og forstillelse er lige så naturligt som at gå på toilettet. Lidt som den smilende og joviale tjener, han/hun påtager sig også en rolle, og de fleste tjenere spiller den perfekt.

Om han er skyldig eller ej, det overlader jeg til andre at dømme. Men man skal vide, hvad man står overfor. Og det er naturen af det arbejde han har haft og hvad det involverer.

Annonce