Annonce

Hækkerup: Slut med prøveløsladelse til udvisningsdømte

Justitsministeren vil med lovforslag tvinge flere til at afsone deres dom i hjemlandet: "Med lovforslaget giver vi de udvisningsdømte klar besked," siger justitsministeren
Danmark har gennem en årrække haft meget svært ved at få de udvisningsdømte til at afsone deres straf i hjemlandet. Men nu skruer justitsminister Nick Hækkerup (S) bissen på over for de udvisningsdømte. Ministeren fremlægger nemlig et lovforslag, der fjerner de udvisningsdømtes mulighed for prøveløsladelse her i Danmark.

Håbet er at det så vil motivere flere udvisningsdømte til at acceptere afsoning i hjemlandet.

Får justitsministeren opbakning til lovforslaget, som fremlægges mandag, kan de udvisningsdømte fremover vælge én af to muligheder: 

Enten kan de samarbejde og lade sig overføre til deres hjemlande, hvor de kan blive prøveløsladt efter hjemlandenes regler. Eller de kan nægte at samarbejde, men så ryger muligheden for prøveløsladelse til gengæld. Og den indsatte skal tillige afsone den fulde straf i dansk fængsel. Normalt er der ellers mulighed for prøveløsladelse, når en dømt har afsonet to tredjedele af sin straf.

“Presses så meget som muligt”

Nick Hækkerup mener, at de udvisningsdømte skal presses så meget som muligt:

Udvisningsdømte i de danske fængsler er personer, der har vendt sig mod vores værdier

“Udvisningsdømte i de danske fængsler er personer, der har vendt sig mod vores værdier, og det samfund, som vi i fællesskab har bygget i Danmark. Derfor skal de udvisningsdømte også presses så meget som muligt til at afsone i deres hjemlande. Med lovforslaget giver vi de udvisningsdømte klar besked om, at afsoning i hjemlandet er den eneste rigtige vej for dem at gå,” siger Nick Hækkerup og føjer til:

“Og går de ikke ned ad den vej, så er der kontant afregning ved, at de bl.a. mister muligheden for at blive prøveløsladt. Det er kun ret og rimeligt, for der er tale om personer, hvor domstolene har afgjort, at de ikke hører til i Danmark.” 

Sagsbehandlingstiden en kæmpe udfordring

En anden stor udfordring omkring udvisningsdømte er sagsbehandlingstiden.

Jyllands-Posten kunne december 2018 oplyse, at Justitsministeriet siden maj 2018 har forsøgt at få overført 55 rumænere til afsoning i hjemlandet. Men i 26 af sagerne nåede den dømte at blive løsladt fra det danske fængsel, inden overførslen var færdigbehandlet.

Kun 18 af de 55 rumænere afsonede deres straf i hjemlandet.

Udover at fjerne muligheden for prøveløsladelse vil Nick Hækkerup også straffe de udvisningsdømte på pengepungen. Den dømte skal efter lovforslaget selv betale for sin hjemrejse, hvis han siger nej til at medvirke til afsoning i hjemlandet. Siger han derimod ja til afsoning i hjemlandet betaler den danske stat den dømtes hjemrejse.

Desuden skal de udvisningsdømte, der ikke samtykker til overførsel til hjemlandet, ifølge lovforslaget tvangsopspare 50 pct. af deres beskæftigelsesvederlag under afsoningen og miste muligheden for at optjene tillæg.

Andre kriminelle kan muligvis slippe billigere

Får Nick Hækkerups opbakning til sit lovforslag kan det betyde, at presset på de i forvejen meget pressede fængsler stiger yderligere. For nægter de udvisningsdømte at medvirke til afsoning i hjemlandet, skal de i stedet sidde hele deres straf ud i danske fængsler. Og altså ikke prøveløslades undervejs.

Justitsministeren foreslår derfor, at afsoningstiden for visse øvrige indsatte kan forkortes, hvis forslaget ender med at belaste fængselsvæsenet yderligere. Dette gælder dog ikke for dem, som afsoner straf for de allerhårdeste typer kriminalitet.

Er man dømt for terror, landsforræderi, vold og voldtægt kommer nedsættelse af staf ikke på tale. Er man dømt bandemedlem bliver der heller ikke tale om eventuel afkortelse af afsoningstiden. Dømte for uagtsomt manddrab i forbindelse vanvidskørsel kan efter lovforslaget heller ikke få afkortet sin straf.

For tiden afsoner 375 udvisningsdømte deres straf i danske fængsler

For tiden afsoner 375 udvisningsdømte deres straf i danske fængsler.

Nick Hækkerups lov-pakke vil dog kun komme til at berøre omkring halvdelen af de udvisningsdømte, nemlig dem som kommer fra lande Danmark har en udleveringsaftale med.

Venstre: Hvad i alverden sker der?

Hos det store oppositionsparti, Venstre, er den foreløbige reaktion negativ:

“Hvad i alverden sker der ; socialdemokraterne foreslår nu, at prøveløslade kriminelle før tid pga mangel på fængselspladser. Jeg vil foreslå at der oprettes flere pladser fremfor at belønne forbrydere, der ikke har fortjent det,” skriver Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, således på Twitter.

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tænk at vi lever i et land, hvor det er Somalia og Afghanistan, der bestemmer om kriminelle somaliere og afghanere må være her. Det er en kæmpe falliterklæring til Danmarks suverænitet, og MENAP-problemerne bliver aldrig nogensinde løst på de vilkår.

Ja, Peter Jensen, det er en falliterklæring.
Der er sket det positive. Tyskland har skruet bissen på overfor Somalia Land.
(Som i øvrigt reklamere med, at de er en turistland med fantastiske strande - se billeder og en oase med daglige flyafgange til hovedstaden).
Det betyder, Tyskland har indgået en aftale med Somalia Land, at de kan komme af med deres kriminelle somalier ved at flyve dem til Hovedstaden, hvor myndighederne står for at tage i mod dem. (Hvad aftalen har kostet tyskerne, melder historien ikke noget om).
De første kriminelle somalier er fløjet af sted i privat chartret fly.
Flere muslimske og ikke muslimske lande følger efter
Lad os gå samme vej som tyskerne.
Vi har 130 asyl kriminelle, der sidder - eller går rundt i byen fra udrejsecentret. Samle dem i fængslet, så de ikke stikker af - og så få dem afskibet i en fart.
Hver opmærksom på. De har udstået deres fængselstraf. MEN de har ikke udstået hele straffen. Det har de først, når de modtages i deres hjemland. Hvad der sker herefter, bør være politikerne lige glade med. Jeg er i hvert fald.