Annonce

Tyveri af cykler eksploderer - nu har politiet udsigt til at få et nyt våben

Regeringen vil med en lovændring give politiet mulighed for at tjekke stelnumre uden konkret mistanke om, at en cykel er stjålet
Foto: Colourbox
Politiet modtog sidste år mere end 47.000 anmeldelser om cykeltyverier på landsplan. Det er en stigning på en tredjedel i forhold til 2021.

Nu viser tal fra politiet, at det høje antal cykeltyverier er fortsat ind i 2023, hvor i gennemsnit ca. 125 danskere dagligt har meldt deres cykel stjålet i årets første tre kvartaler.

Regeringen ønsker at sætte ind over for cykeltyverier. Derfor foreslår regeringen at give politiet hjemmel til at standse cyklister og kontrollere stelnumre uden konkret mistanke om, at den pågældende cykel er stjålet. Hvis politiet konstaterer, at cyklen er meldt stjålet, vil cyklisten efter omstændighederne kunne sigtes for tyveri, hæleri eller brugstyveri, ligesom cyklen vil kunne beslaglægges.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil gøre det sværere at være cykeltyv:

Vi har en stolt cykelkultur – den skal ikke ødelægges af tyve

”Politiet modtog mere end 47.000 anmeldelser om cykeltyveri sidste år. Det er alt, alt for mange. Cyklen er for mange almindelige danskere det primære transportmiddel, og så er det et stort problem i hverdagen, når den pludselig forsvinder. Vi foreslår derfor en lovændring, der giver politiet mulighed for at lave stikprøvekontroller og andre målrettede indsatser mod cykeltyveri. Det skal simpelthen være sværere for cykeltyve at stjæle og videresælge stjålne cykler. Vi har en stolt cykelkultur – den skal ikke ødelægges af tyve.”

Mange danskere rammes

Justitsministeren understreger, at cykeltyverier skaber utryghed og er til gene i hverdagen:

”Vi ønsker fra regeringens side at sætte hårdere ind over for kriminalitet, der på papiret måske kan virke mindre alvorlig, men som er udbredt og et problem for de mange danskere, der bliver ramt. Over den kommende tid vil vi derfor præsentere flere tiltag mod andre former for kriminalitet, der skaber utryghed og er til gene i danskernes hverdag.”

Politiet kan med den nuværende lovgivning ikke foretage stikprøvekontrol af cyklister for at undersøge, om den pågældende cykel er meldt stjålet, uden at der på tidspunktet for kontrollen er mistanke om et muligt strafbart forhold vedrørende cyklen.

Det betyder derfor, at politiet i dag f.eks. ikke har mulighed for at tjekke stelnumre i forbindelse med større kontrolindsatser, hvor cyklister typisk tjekkes for bl.a. lys.

Det ønsker regeringen nu at ændre med et lovforslag. Herudover vil regeringen over den kommende tid lancere flere andre initiativer, der sætter målrettet ind over for forskellige former for kriminalitet, der på papiret måske kan virke mindre alvorlige, men som er udbredte og til stor gene for de danskere, det rammer.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"give politiet mulighed for at tjekke stelnumre uden konkret mistanke om, at en cykel er stjålet"

Men hvorfor har de ikke haft den mulighed før? Var det for ikke at risikere at mistænkeliggøre cykeltyve?

I et retssamfund kræver tvangsindgreb hjemmel i lov, jf. legalitetsprincippet. Politiet har heller ikke selv fundet på, at de skal gå rundt med pistoler. Det er noget, der er vedtaget demokratisk og reguleret af andre end dem selv.

Tja, det er vel det mest sobre bud på en forklaring ;-)

Dansk politi har den ringeste opklarings % i hele europa, af tyverier så der er virkelig plads
til forbedringer.

Synd for dig, hvis dine evner ikke rakte til at blive politibetjent, for var du blevet ansat i politiet havde opklaringsprocenten helt sikkert været højere.
Er du helt sikker på at Italien har en højere opklaringsprocent en Danmark? jeg tvivler når man tager Mafiaen i betragtning.