Annonce

Hidtil ukendt rapport: Minkavlerne får 10 milliarder kroner for meget i erstatning

Den politisk bestemte erstatningspris for pelsen fra en mink er sat 99 kroner for højt, fastslår rapport bestilt af Minksekretariatet - SF advarede allerede i 2021 mod at indregne branchens guldalder-år
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Carl Valentin (SF)
En hidtil ukendt konsulentrapport fra Ernst & Young - bestilt af Minksekretariatet - fastslår, at den pris minkavlerne får i erstatning pr. minkskind er 99 kroner for højt.

Det skriver netmediet Zetland.

Erstatningsprisen blev i januar 2021 fastsat af S-regeringen i et bredt forlig med Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance.

Forliget betød, at minkavlerne i Danmark får erstatning for, hvad de potentielt kunne have tjent ni år frem tiden, hvis ikke det i november 2020 var blevet besluttet, at samtlige mink i Danmark skulle aflives af hensyn til folkesundheden.

Politikerne besluttede, at prisen for hvert minkskind - som potentielt kunne være produceret af minkfarmerne ni år frem i tiden - skulle erstattes med 333 kroner. Men det er ifølge Ernst & Young-rapporten 99 kroner for meget.

99 kroner i overpris ganget med det antal millioner skind det politisk blev vurderet, minkavlerne ville have produceret ni år frem løber, ifølge Zetland, op i en samlet overpris på omkring 10 milliarder kroner - omregnet til såkaldt nutidsværdi.

Guldalder-periode indgår i beregning

S-regeringen og forligspartierne valgte at gå ud fra markedspriserne på minkskind 10 år bagud - og samtidig droppe det år hvor minkpriserne lå allerhøjest, og det år hvor minkpriserne lå allerlavest.

Ved at gå ud fra den periode medregnes minkavlernes guldalder-periode først i 2010’erne.

Men ifølge Zetland, fastslår Ernst & Young-rapporten, at den årrække, som politikerne valgte at gå ud fra, “rummer flere usikkerheder”.

Ernst & Young mener, at politikerne i stedet burde have valgt “en anden historisk periode som holdepunkt”. Mere præcist perioden 1992 til 2008.

SF advarede mod at medregne guldalder-år

Op til aftalen 25. januar 2021 advarede SF’s fødevareordfører, Carl Valentin, netop mod at medregne minkavlernes guldalder-år i erstatningen til minkfarmerne:

“Minkavlerne skal have fuld erstatning, ingen tvivl om det. Men vi skal også kunne se skatteyderne - herunder ikke mindst de lønmodtagere, som har mistet deres gode jobs på grund af coronakrisen -  i øjnene. Vi siger nej til overkompensation til minkavlerne,” sagde Carl Valentin således til Netavisen Pio 12. januar 2021 og fortsatte:

Minkavlerne tjente styrtende med penge i perioden 2010 - 2013

“Minkavlerne tjente styrtende med penge i perioden 2010 - 2013. Hvorfor tage den indtjening med ind i regnestykket, når intet tyder på at minkavlerne stod over for nogensinde igen at tjene så godt som netop i guldperioden.”

Valentin advarede samtidig mod, at tage udgangspunkt i minkavlernes indtjening ti år bagud:

“Der er intet, der tyder på, at minkbranchen - hvis den havde fortsat som hidtil, og vi ikke var løbet ind i coronakrisen - ville være gået en lysende fremtid i møde. Alt tyder faktisk på det stik modsatte. Minkavl var allerede lukket ned som erhverv i flere lande omkring os - og flere lande var på vej til at lukke minkavl ned af dyreetiske årsager.”

Kompromiset tilbage i 2021 blev så, at man udregnede erstatningen for minkskind ud fra prisen de foregående ti år, men hvor det bedste og dårligst betalte produktionsår udgik af regnestykket.

Skuffe-rapport kommer frem ved en fejl

Minksekretariatet har - selv om oplysningerne om den markante overpris i den grad må have offentlighedens interesse - ladet rapporten ligge i skuffen.

Zetland fik tilbage i marts aktindsigt i diverse oplysninger hos Fødevarestyrelsen.

Zetland oplyser, at mediet ved den lejlighed også fik Ernst & Young-rapporten udleveret. Og at udleveringen “formentlig” var en fejl.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vanvittigt mand og her er partierne:

Bred aftale sikrer fuldstændig erstatning til minkavlere og følgeerhverv
25-01-2021
Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget bestående af Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance indgået en aftale, som sikrer fuldstændig erstatning og omstillingshjælp til minkavlere og følgeerhverv.

Bedrageri over for den danske befolkning.
Bedrageri og afpresning for at undgå en rigsretssag, som førende jurister betegnede som "en tabt sag "
TAK TIL S OG VENSTRE FOR AT FORÆRE MINDST 20 MILLIARDER VÆK.

Ja mette er den dyreste statsminister Danmark nogensinde har haft.

Alle er åbenbart hendes skyld,så hvidt jeg ved skal der mindst 90 mandater til at lave ændringer,men det er nemmere med had.

Karl, i teorien har du da ret. MEN jeg er sikker på at du godt ved, at der er en stram parti-disciplin, som udvander den enkeltes grundlovssikrede ret til at stemme efter egen overbevisning.
Det betyder i realiteten at det er partiformanden der bestemmer hvad der skal stemmes, ellers er den politiske karriere hurtigt overstået.
Så i virkeligheden er det ganske få chefer der bestemmer musikken.

“Minkavlerne tjente styrtende med penge i perioden 2010 - 2013. Hvorfor tage den indtjening med ind i regnestykket, når intet tyder på at minkavlerne stod over for nogensinde igen at tjene så godt som netop i guldperioden.”

SFs guldalder:
Lune bemærkninger, et glimt i øjet og hurtige one-liners har været Søvndals kendetegn. Da SF’s popularitet var på sit højeste, opstod sågar begrebet ’Villy-effekten’ om den fremgang til partiet, som blev tilskrevet formandens personlighed.

Ved valget i 2007 resulterede ’Villy-effekten’ i hele 23 pladser på tinge.

““Der er intet, der tyder på, at minkbranchen - hvis den havde fortsat som hidtil, og vi ikke var løbet ind i coronakrisen - ville være gået en lysende fremtid i møde. Alt tyder faktisk på det stik modsatte. Minkavl var allerede lukket ned som erhverv i flere lande omkring os - og flere lande var på vej til at lukke minkavl ned af dyreetiske årsager.”

Pia Olsen Dyhr har skabt ro og sammenhold i det SF, som lå i ruiner oven på 2010’ernes regeringsdeltagelse. Det er en historisk bedrift i et parti, hvis medlemmer kommer fra alle dele af venstrefløjen.

SF påny iklædt mink og pels og høje opinionstal!

Man skal aldrig sige aldrig hverken i minkbranchen eller i SF!

Et parti, der har deltaget i det senest afholdte folketingsvalg, har ret til tilskud til partiets politiske arbejde her i landet. Tilskuddet udgør årligt 22,30 kr. for hver stemme, partiet har fået ved valget,

SF har igen ramt guldåren! Frem med minkkåberne! Klæder skaber folk!

Danskernes forbrug af tøj er steget med 20 procent siden år 2000 og ligger i dag 35 procent over verdensgennemsnittet. Hermed har danskerne rekord blandt de nordiske befolkninger i disciplinen at købe nyt tøj, fremgår det af artiklen "Danskerne overforbruger tøj uden tanke på miljøet".

Danskerne har således et overforbrug på 15 milliarder om året i tøjforbrug!

Snydepelse hele bundtet!

Og SF har ramt en guldåre!

Når co2-afgifterne i statskassen klinger, straks SF ud af klimakampen springer

Når pengene i kisten klinger, straks sjælen ud af skærsilden springer

Villys ånd lever i bedste velgående.

one-liners: co2 afgifter på landbruget!

CO2 afgifter på landbruget

Guldalder-årene indregnes igen i SFs opinionstal.

Og parti-støtten fosser i partikassen!

Valentins dag hver dag!

TV2 om Jacob Jensen - Slamberten vil sgu stå sammen med sine MINKAVLERVENNER!!!

Minister: Kræver dokumentation
Fødevareminister Jacob Jensen (V) er ansvarlig for erstatningerne. Han står fast.

- Minkavlerne skal jo have den erstatning, som de er berettiget til, hverken mere eller mindre, siger han.

Venstre-ministeren mener, det er helt rimeligt, at der også bliver givet erstatning for flere mink, der blev aflivet.

- Når man opgør en erstatning af en lukket virksomhed, som er eksproprieret, skal man have den erstatning, som man kan være berettiget til inden for de regler, der gælder.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har flere gange opjusteret skønnet over, hvor meget minkerstatning kommer til at koste. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)
- Og det vil sige både det konkrete antal mink, man har haft, men principielt også den kapacitet, som man er gået glip af at kunne bruge i de år, hvor man ellers kunne have produceret mink. Det skal man selvfølgelig kunne dokumentere så godt, at det også bliver godkendt. Først af en revisor, derefter af de uafhængige taksationskommissioner. Og i sidste ende er det også noget, som en domstolsprøvelse kunne tage stilling til.

Synes du, det er rimeligt, at man kan få erstatning for mink, man ikke har haft, fordi man ligesom siger, at vi havde færre mink, end vi plejer at have, fordi vi har fået noget dårligt foder?

- Jeg vil ikke forholde mig til konkrete afgørelser. Det er en sagsbehandling, som de uafhængige erstatnings- og taksationskommissioner skal tage stilling til, siger Jacob Jensen.

FACEBOOK
X (TWITTER)

KOPIER LINK