Annonce

Problemerne vælter fortsat frem i minksagen: Avlere fik erstatning for ulovlige mink

Nu siger selv den tidligere formand for minkavlerne fra: “Som udgangspunkt skal man have erstatning for det, man har tilladelse til”
Foto: Colourbox
Mink på dansk minkfarm.
I to tilfælde har minkavlere via erstatnings- og taksationskommissionen (1. instans) fået erstatning for flere mink, end de havde miljøgodkendelse til.

I det ene af tilfældene betyder det, at minkavleren får 1,1 millioner kroner ekstra i erstatning.

Det afslører DR Nyheder, som har gennemgået de første 21 afgørelser truffet i erstatnings- og taksationskommissionen, hvor minkerhvervet og landbruget tilsammen sidder på 72 af 118 pladser.

Den tidligere formand for minkavlerne, Tage Pedersen, der fortsat er formand for pelsauktionsfirmaet Kopenhagen Fur, oplyser over for DR, at han har kendskab til yderligere tre sager, hvor minkavlere har fået erstatning for flere mink end de havde miljøgodkendelse til.

Forbløffelse på Christiansborg

Fra nærmest alle sider bliver der taget afstand fra afgørelserne.

Ekspert i taksationssager, advokat Håkun Djurhuus, understreger over for DR, at det er direkte ulovligt at give erstatning for flere mink, end man har tilladelse til.

Tidligere fødevareminister under en del af coronakrisen, socialdemokraten, Rasmus Prehn, er forbløffet over afgørelserne:

Jeg er forbløffet

"Jeg er forbløffet. Det har selvfølgelig aldrig været meningen, at man kan få erstatning for flere mink, end dem man har tilladelse til," siger Prehn til Netavisen Pio.

Også De Konservatives fødevareordfører, Per Larsen, undrer sig.

Selv den tidligere formand for minkavlerne, formand for Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, tager afstand fra afgørelserne:

“Som udgangspunkt skal man have erstatning for det, man har tilladelse til,” siger Tage Pedersen til DR.

Fødevarestyrelsen har anket alle fem sager til 2. ankeinstans, Overerstatnings- og taksationskommissionen. Også her sidder landbruget og minkerhvervet - som tidligere omtalt i Netavisen Pio - på flertallet (28 ud af 42 medlemmer).

Fik erstatning for flere mink end der var i burene i 2020

Forleden afslørede DR, at minkavlere i ni kendte tilfælde har fået erstatning for flere mink end de havde i burene i november 2020, da det politisk blev besluttet, at det var nødvendigt at aflive samtlige mink i Danmark af hensyn til folkesundheden.

I et af tilfældene fik en minkavler i 1. instans opskrevet antallet af mink med 11.400 i forhold til det antal, der rent faktisk befandt sig i minkavlerens bure, da de blev aflivet.

Begrundelsen for den markante opskrivning var, at antallet af mink i netop 2020 var unaturlig lav. Det skyldes, ifølge afgørelsen, at minkene på den pågældende farm blev fodret med foder fra Holstebro Minkfodercentral i 2019. Og foderet herfra var netop i 2019 sammensat forkert - og derfor var der året efter unaturligt få minkhvalpe på farmen.

Erstatning steg med seks millioner

I det konkrete tilfælde betød den markante opskrivning af antallet af mink, at minkavleren fik tilkendt yderligere 6,3 millioner kroner i erstatning. Minkavlerens samlede erstatning kom dermed op på 48,5 millioner kroner.

fik tilkendt yderligere 6,3 millioner kroner i erstatning

Fødevarestyrelsen har på statens vegne anket de afgørelser, der hævder at forkert sammensat foder gav en unaturlig lav minkbesætning i 2020.

DR har også tidligere afdækket, at hver fjerde minkavler - ud af foreløbigt 21 afgørelser - har fået erstatning, selv om de ikke havde en eneste mink i burene tilbage i november 2020, da aflivningerne blev besluttet.

Opdateret kl.13.50 med kommentar fra Rasmus Prehn (S)

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"... flere mink, end de havde miljøgodkendelse til".
De er forhåbentligt allerede politianmeldt.

Bøden skal naturligvis være STØRRE end gevindsten ved at svindle.

I det hele taget er dette en skandale - svineri med skatteydernes penge
.

Skandalen står mette for, da udryddelsen af minkene var unødvendig. Smitten cluster 5 havde været på retræte
i 5 uger, da påbuddet om at aflive alle mink blev udstedt.

ja ja Bent Hansen der er noget du glemmer, Nordjylland blev ned lukket på grund af smitten. hvorfor kommenterer du på at størstedelen af minkavlerne var på fallittens rand. Den mest reelle måde erstatningen skal udregnes på er at se på regnskaberne. Jeg blev i perioden smittet , hvem skal betale mig erstatning, det er jo som bekendt forureneren der skal betale.

3 november 2020 meddelte SSI at fortsat avl på mink udgjorde en betydelig risiko for folkesundheden under den igangværende pandemi - Det var samme dag / aften at regeringen besluttede at alle mink skulle aflives -
Hvilken regering kan sidde en sådan sundhedsfaglig advarsel overhørig ?