Hjælpepakke kommer bar-imperium og stribevis af arbejdsgivere til undsætning

Stribevis af virksomheder benytter sig af den historiske trepartsaftale og undlader nu at fyre eller hjemsende medarbejdere uden løn
Foto: Rekom Group
Rekom Group - Skandinaviens største bar-imperium
Opdateret 19. marts kl. 13.10 med indsigelse fra Rekom Group, som kan læses neden for. Rubrik, underrubrik og indledning ændret efter dialog med Rekom.

Stribevis af arbejdsgivere, der enten allerede havde fyret, hjemsendt eller var på vej til at fyre et antal medarbejdere på grund af corona-krisen, dropper nu alle planer om at fyre eller hjemsende medarbejdere. I stedet tilslutter arbejdsgiverne sig den lønkompensations-aftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter præsenterede i søndags.

Det betyder at tusindvis af medarbejdere undgår fyringer eller hjemsendelse. I stedet bliver de typisk hjemsendt, men nu med løn på lommen. Og et job at vende tilbage til, når corona-krisen letter igen.

Bar-imperie vælger lønkompensation

Det gælder blandt andet bar-imperiet Rekom, der i sidste uge sendte 2.000 medarbejdere hjem. Hovedparten af dem var timelønnede bar-medarbejdere, der blev sendt hjem uden en eneste lønkrone i lommen.

Men Rekom Group har nu i stedet valgt at tilslutte sig den historiske aftale om lønkompensation, som regeringen præsenterede i søndags. Og som siden er blevet udbygget til også at omfatte hotel- og restaurationsbranchen fuldt ud.

Aftalen er gældende for alle vores hjemsendte medarbejdere

“Vi benytter os af aftalen vedrørende lønkompensation. Aftalen er gældende for alle vores hjemsendte medarbejdere,” bekræfter kommerciel direktør hos Rekom Group, Lars Mejlgaard, i en mail over for Netavisen Pio.

Rekom Group hjemsendte de 2.000 medarbejdere torsdag i sidste uge. Næsten alle blev sendt hjem uden løn. Hjælpepakken dukkede op søndag og blev udvidet i løbet af mandagen. Men fordi aftalen om lønkompensation virker med tilbagevirkende kraft fra mandag den 9. marts kunne Rekom Group alligevel blive omfattet af aftalen.

Rederiet DFDS gør brug af hjælpepakken

Rederiet DFDS er en anden stor arbejdsgiver, der har valgt at gøre brug af aftalen om lønkompensation - mod til gengæld at undlade at fyre medarbejdere, selv om der lige i øjeblikket ikke er arbejde til dem på grund af den omfattende nedlukning af Danmark.

Mandag kunne Metal Maritime oplyse, at ingen i rederiet bliver fyret.

Det betyder konkret, at alle besætningsmedlemmer på to skibe, som rederiet lægger op, beholder jobbene. En del af dem sendes hjem - med løn. Andre må blive om bord for først at lukke skibene ned, og derefter passe de såkaldte oplægger-vagter om bord.

De seneste restriktioner fra regeringen betyder, at DFDS nu må sende endnu flere hjem, men altså som udgangspunkt med løn.

Rederiassistent Mikael Jarlsteen fortæller til Metal Maritime, at der gik et lettelsens suk gennem både lokalet og ham selv under det møde, hvor medarbejderne blev orienteret om situationen:

”Vi har jo, lige siden Corona-krisen begyndte at sætte sit præg på vores dagligdag om bord, diskuteret syv milliarder scenarier. Det ene værre end det andet. Så der faldt bare en kæmpe sten fra hjertet her i formiddag på det møde,” fortæller Mikael Jarlsteen og tilføjer:

Men i nuet, ja da bredte der sig bare en stor glæde over, at det er lykkedes at få en så fin aftale på plads

”Stemningen er trykket som følge af hele situationen. Men i nuet, ja da bredte der sig bare en stor glæde over, at det er lykkedes at få en så fin aftale på plads.”

Hundredvis af jobs reddet 

Faglært skibsassistent Peter Nielsen er helt enig.

”Vi kan gå hjem uden frygt for at miste jobbet og uden frygt for konsekvenser for økonomien nu og her. Når det her helvede – ja, undskyld udtrykket, - er overstået, så er vi klar til at vende tilbage til normalen,” fortæller Peter Nielsen til Metal Maritime.

Vi kan gå hjem uden frygt for at miste jobbet og uden frygt for konsekvenser for økonomien nu og her

”Og man føler sig bare så godt behandlet af rederiet. Man sidder jo tilbage med et klart billede af, at de sætter pris på os. At de gerne vil beholde os, og at de vil strække sig langt for, at det her skal lykkes. Omvendt er jeg også klar til at yde en ekstra indsats. Jeg er rederiansat, og dermed kan rederiet jo sende mig ud på et andet skib. Det er jeg helt med på. Og jeg har meddelt mine kolleger, at de bare ringer til mig, hvis de gerne vil løses fra en tørn,” uddyber Peter Nielsen.

DFDS sendte først på ugen 600 ansatte på ruten mellem Danmark og Norge hjem.

Det oplyser topchef Torben Carlsen til ShippingWatch.  Havde regeringen ikke landet en aftale med arbejdsmarkedets parter, ville situationen have krævet hundredvis af fyringer, understreger Torben Carlsen:

"Vi fyrer dem ikke, de er fortsat ansat i DFDS, men bliver bedt om at gå hjem, hvor vi så får op til 75 pct. kompensation fra staten. Alternativet havde været, at en stor del af de ansatte ville være blevet fyret i stedet for," siger Torben Carlsen til ShippingWatch.

Alternativet havde været, at en stor del af de ansatte ville være blevet fyret i stedet for

Prime Cargo i Kolding: 50-75 stillinger reddet

Det internationale transport- og speditionsfirma Prime Cargo i Kolding er også blandt de virksomheder, som regner med at takke ja til den økonomiske hjælp fra regeringen. Det siger adm. direktør Morten Høilund til JydskeVestkysten.

Virksomheden, som siden 2015 har været japansk-ejet, har flere kontorer i Kina. Derfor har corona været en udfordring for Prime Cargo gennem et stykke tid:

“Vi kigger nok primært på de timelønnede, og der var nok tale om at afskedige 10-15 pct. Det er dem, der står med den fysiske håndtering af varerne, som jo ikke er kommet frem fra Kina. Kombinerer vi det med, hvad der sker i Europa, så ser det svært ud,” siger  Morten Høilund til JydskeVestkysten.

“Jeg tænker lige nu, at vi kommer til at benytte den her ordning. Jeg synes, at det er en rigtig fin ordning, hvor vi solidarisk giver lidt alle sammen. Det er ret unikt,” siger Morten Høilund.

Jeg synes, at det er en rigtig fin ordning, hvor vi solidarisk giver lidt alle sammen

Virksomheden har alene i Danmark cirka 500 ansatte, og stod overfor en reduktion på cirka 10-15 procent. Svarende til omkring 50-75 stillinger. Prime Cargo håndterer blandt andet store mængder af tøj og brugskunst til de europæiske markeder.

Fjord Line undgår fyringer

Bekymrede medarbejdere i rederiet Fjord Line fik mandag eftermiddag en glædelig besked fra rederi-ledelsen.

Fjord Line har nemlig også valgt at benytte sig af regeringens hjælpepakke med lønkompensation, så ingen bliver fyret, selv om rederiet nu lægger tre af sine fire skibe op.

“Det har været en lang og sej omgang,” siger tillidsrepræsentant Erling Buus til Metal Maritime, der sammen med tillidsmands-kollegaen Thomas Priskorn - begge fra ‘Stavangerfjord’ - har deltaget i flere, men svære forhandlinger med rederiet.

Nordjyske skriver tirsdag at Fjord Line har sendt 270 medarbejdere hjem, men altså med løn.

Konditoriet H. C. Andersen: Fastansatte reddet fem minutter i tolv

Få timer efter pressemødet, hvor regeringen og arbejdsmarkedets parter søndag præsenterede hjælpepakken, inklusive lønkompensation, var dagbladet Politiken forbi Mette Søgaard, der i 40 år har drevet Konditori & Café  H. C. Andersen i København City.

For ti dage siden havde hun 18 ansatte. I søndags var der fem tilbage. Alle de deltidsansatte var fyret, det samme var to fastansatte. Mette Søgaard havde planer om at fyre yderligere to, men de er formentlig reddet på grund af hjælpepakken med lønkompensation.

“Dem, der blev fyret, er studerende og deltidsansatte, som alle sammen sagde, at de godt kunne klare det. Dem, der er er tilbage, er dem, der lever af at være inde hos mig. Det er jo deres levebrød,” fortalte konditor Mette Søgaard i søndags til Politiken.

Dem, der er er tilbage, er dem, der lever af at være inde hos mig. Det er jo deres levebrød

Hun frygtede indtil pressemødet søndag, at hun også måtte fyre resten af sine ansatte og i værste fald dreje nøglen om. Men nu lysner det lidt, synes hun:

“Der er ingen, der kan spå om fremtiden, og ordningen varer kun fra 9. marts til 9. juni, og jeg kan godt frygte, at det kommer til at tage meget længere tid at komme helt op i tempo igen. Men det her giver foreløbig ro på, hvis jeg har forstået den her pakke korrekt,” sagde konditor Mette Søgaard søndag.

Fortsætter som takeaway

"Hvis regeringen ikke lukker helt ned som i Italien og Spanien, kan vi klare os gennem det med skindet på næsen nu. Medarbejderne har virkelig gjort, hvad de kunne, vi afvikler ferie og feriefridage og laver arbejdsdeling, så med det nye tiltag kan vi få dækket de faste udgifter, så vi kan komme igennem det her," sagde hun i søndags.

Corona-krisen har samtidig fået konditoriet til at tænke i alternative baner:

"Vi har lavet sådan nogle støttepakker med rugbrød, rundstykker og wienerbrød, som folk bestiller online og får leveret hjem til sig selv som takeaway. Det er der mange, der har taget godt imod det. Vi plejer at lave mange kager. Måske skal vi lave noget andet. Vi kan komme gennem det her ved at tænke nyt og hjælpe hinanden, for sammen er vi stærke," sagde konditoren i søndags.

Siden interviewet har Konditori & Café H. C. Andersen midlertidigt lukket cafe og butik. Konditoriet tager derimod stadig mod online-bestillinger. Herunder det nævnte støtte-kit bestående af to rugbrød, fem grovboller, fem bløde boller og fem bag selv-snegle til en nedsat pris.

Opdateret kl. 21.30 med yderligere oplysninger om Konditori & Café H. C. Andersen.

Rekom Group: "Vi værdsætter vores medarbejdere"

Netavisen Pio har sent onsdag aften modtaget følgende indsigelse fra Rekom Groups kommercielle direktør, Lars Mejlgaard: 

"Efter vores klare opfattelse er det således, at når man læser overskriften/rubrikken og brødteksten/artiklen alene kan få den opfattelse, at vi havde fyret medarbejdere og nu beholder dem, fordi der er kommet hjælpepakker. Vi har præcis kommunikeret, at vi værdsætter vores medarbejdere meget og glæder os til at de starter igen. Og vi er i øvrigt ikke interesseret i at afskedige dem, da vi har meget dygtige og engagerede medarbejdere i REKOM, som vi sætter meget stor pris på. I tillæg dertil skal siges, at vi naturligvis følger alle de aftaler, der er indgået med medarbejderne i forbindelse med deres ansættelser.

Vi gør os umage for at være i så tæt kontakt med vores medarbejdere i disse dage som muligt. Det er derfor også meget trist, at du gør dig så umage for konsekvent at forvride enhver form for vinkling af REKOM i Piopio. Vi gør os desuden umage for at gå foran og være et godt eksempel ved som de første at lukke ned for alle vores beværtninger i Danmark – og på den måde hjælpe myndighederne med hurtig handling i onsdags, og naturligvis tage vores ansvar alvorligt.

Det er derfor også ganske enkelt forkert, hvad du skriver i artiklen, da vi ikke havde fyret eller hvis vi på nogen måde kunne og kan undgå det – at afskedige medarbejdere."

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce