Annonce

Bar-imperium sender hundredvis af timelønnede ansatte hjem uden en krone

Bar-imperiet Rekom lukker 90 barer og diskoteker de næste to uger: “Nu handler det om at holde omkostningerne helt nede,” understreger bar-direktør

Nordens største bar-imperium, Rekom Group, lukker sine 90 danske barer og diskoteker i foreløbigt to uger. Det sker i direkte forlængelse af Statsminister Mette Frederiksens opfordring onsdag aften.

Det betyder, at 2.000 ansatte sendes hjem. Hovedparten sendes hjem uden løn. Over for Finans bekræfter Rekoms kommercielle direktør, Lars Mejlgaard, at kun de funktionæransatte sendes hjem med løn. De timelønnede - langt hovedparten af de 2.000 hjemsendte - sendes hjem uden en eneste løn-krone:

“Konkret er alle funktionæransatte i Rekoms danske afdeling sendt hjem med løn, mens de timelønnede har fået aflyst deres vagter i de kommende uger,” oplyser Rekom Groups kommercielle direktør, Lars Mejlgaard, over for Finans. Han understreger, at "nu handler det om at holde omkostningerne helt nede."

“Det er brutalt - men vi arbejder intenst på at få et overblik over konsekvenserne,” skriver Rekoms topchef, Adam Falbert, sent onsdag aften i en uddybende mail til Finans.

Rekom: Vi har ikke tid

Netavisen Pio har både bedt stifter og medejer af Rekom Group, Adam Falbert, kommerciel direktør Lars Mejlgaard, Head of Office Management Lars Børsting og juridisk chef Allan Lynge oplyse, hvor mange af de nu 2.000 hjemsendte, der er timelønnede.

Allan Lynge er som den eneste vendt tilbage på Netavisen Pio’s “henvendelser”, men kun for at oplyse, at Rekom Group ikke har tid til at besvare spørgsmålet:

Vi har derfor for nuværende ikke tid til at besvare henvendelserne

“Vi er p.t. travlt beskæftiget med at håndtere den for hele landet meget alvorlige situation, som har store konsekvenser for vores virksomhed. Vi har derfor for nuværende ikke tid til at besvare henvendelserne.”

3F: De unge ansatte betaler gildet

Rekom Group har ikke overenskomst med fagforbundet 3F - eller noget andet forbund. 3F Privat Service, Hotel og Restaurant, understreger i en kommentar, at Rekoms adfærd er uacceptabel:

”Hvis det forholder sig sådan, at en væsentlig del af de ansatte har såkaldte 0-timers kontrakter, dvs. at Rekom ikke har garanteret dem nogen timer, så kan de sendes hjem uden løn på ubestemt tid. Det betyder med andre ord, at det bliver de ansatte, der betaler hele festen,” siger Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær, 3F Privat Service, Hotel og Restauration, til Netavisen Pio.

Det betyder med andre ord, at det bliver de ansatte, der betaler hele festen

Han understreger, at netop en sådan situation er en af hovedårsagerne til, at 3F gerne vil tegne kollektive overenskomster med firmaer a la Rekom:

“Det er en af de væsentligste grunde til, at 3F Privat Service, Hotel og Restauration gerne vil have kollektive overenskomster med virksomheder som Rekom. Det er ikke i orden at unge kan udnyttes på den måde.” 

Unge rammes hårdt ved konkurs i restaurationsbranchen

Forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen understreger at unge på SU og unge, der ikke er medlem af en fagforening, nu rammes særlig hårdt på grund af Corona-krisen: 

”Nogle virksomheder vil stå over for en truende konkurs, og det skal vi selvfølgelig forsøge at undgå. Det handler ofte om, at restauranten får brug for at hjemsende medarbejdere. Hvis det er tvingende nødvendigt at hjemsende medarbejdere, skal alle sejl sættes til for at få medarbejderne gjort dagpengeberettigede fra første hjemsendelsesdag. Unge på SU og unge, der ikke står i fagforening, mister reelt bare deres indtægt og det kan være en temmelig stor katastrofe i et ungt liv.”

Rekom: Vi udviser ansvarlighed

Rekom Group udsendte onsdag aften - få minutter efter at statsminister på et pressemøde i Statsministeriet havde bebudet, at Danmark delvist lukkes ned og opfordrede til at også barer og diskoteker holder lukket de næste to uger - en pressemeddelelse, hvor koncernen oplyser, at man følger regeringens opfordring:

Statsministeren kom med en stærk opfordring til barer og restaurationer om at hjælpe til i bekæmpelsen af smittespredningen

“Statsministeren kom med en stærk opfordring til barer og restaurationer om at hjælpe til i bekæmpelsen af smittespredningen. Det skal vi være de første til både at bakke op om og opfordre andre til at gøre det samme,” udtaler administrerende direktør Adam Falbert ifølge pressemeddelelsen.

Falbert understreger i pressemeddelelsen, at Rekom med lukningen af sine 90 danske barer og caféer udviser samfundsansvar:

“Det er naturligvis hverken optimalt for Rekom eller andre virksomheder, at vi må tage dette skridt, men spredningen af corona skal stoppes så hurtigt som overhovedet muligt. Vi har et stærkt ansvar for både vores ansatte og vores mange gæster, der besøger vores restaurationer og barer hver weekend, men ikke mindst vores samfund, siger Adam Falbert.

Vi har et stærkt ansvar for både vores ansatte og vores mange gæster

I pressemeddelelsen nævner Rekom Group intet om, hvordan de hjemsendte 2.000 medarbejdere stilles rent lønmæssigt.

Lars Mejlgaard lægger ikke skjul på, at det meget vel kan komme til fyringer i Rekom Group:

“Potentielt kan det her betyde fyringer for os. Men nu ser vi i første omgang på, hvordan vi kan begrænse skaden og fokusere på at tage én af dag ad gangen. Vi er slet ikke der endnu, hvor det handler om at holde virksomheden i live,” siger Lars Mejlgaard til Finans.

Ved du noget? Så er du meget velkommen til at kontakte journalist Jan Kjærgaard på mail: jk@piopio

Rekom-barer i København

Ifølge Rekom Groups hjemmeside ejer bar-imperiet blandt andet følgende barer og nat-klubber i København: Vestergade:

Guldhornene, Musen & Elefanten, Heidi's Bier Bar, Tyrolia, A-Bar, Dorsia, Tørst Bar, Stereo Bar, La Boucherie, The Drunken Flamingo

Gothersgade:

Cucaracha Bar, Rabalder Bar, Andy's Bar, Da Vinci Bar, Natcafeen, Lola Club, Aloha Beach Bar, Stereo Bar

Øvrige:

Hvide Lam, Skaal Beer and Food, Rhino Bar, No Stress, Simpelt V., Bar 7, Eldorado, Hive, Farfar, Bæst, Paperball, Little Green Door, Den Glade Gris, La Tequila Bar, Hornslet Bar

Øvrige Danmark:

Rekom Group omfatter 90 barer og natklubber. En del af dem ligger i større provinsbyer, bl.a. Odense, Svendborg, Vejle, Horsens, Aarhus, Aalborg og Thisted.

Øvrige Norden:

Rekom Group ejer barer, cafeer og skisportsbarer i Norge, bl.a. i Oslo, Bergen og Stavanger. Læg dertil et antal barer og cafeer i Finland.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er tankevækkende, at folk ønsker at få både i pose og sæk; folk vil ikke være i fagforening og a-kasse, men alligevel ønsker de også at kunne gå på dagpenge, når de fyres!

Annonce