Hædret med bære­dygtig­heds­pris: “Vores ansatte skal have en ordentlig løn”

Kun to af 11 restauranter, der er Michelin-hædret for deres bæredygtighed, har tegnet overenskomst
Foto: Restaurant Hærværk
Restaurant Hærværk i Aarhus
11 danske restauranter blev mandag hædret med ny bæredygtigheds-emblem, Den Grønne Kløver, fra Michelin.

Kun to af de 11 hædrede restauranter har tegnet overenskomst med fagforbundet 3F.

Det gælder restaurant Hærværk i Aarhus og restaurant Molskroen i Ebeltoft.

For Hærværks restauratør, Rune Lund Sørensen, er det naturligt, at restauranten har indgået overenskomst med 3F:

“For os er bæredygtighed en komplet ting. Det handler for os ikke kun om de bæredygtige råvarer, der kommer ind ad døren. Det handler også om at vise, at man godt kan lave gourmetmad og så stadigvæk opføre sig ordentligt over for medarbejderne. Vores ansatte skal have en ordentlig løn,” siger restauratør Rund Lund Sørensen til Netavisen Pio.

“Vi vil gerne vise socialt ansvar. Vores bæredygtigheds-filosofi går hele vejen rundt. Af samme grund har vi skiftet bank og pensionsselskab. Nu har vi pensionsordning via Merkur-bank, der ikke investerer i klimaskadende olie-, gas- og kulselskaber, våbenproduktion og tobaksproduktion.”

Du kunne som restauratør måske godt slippe af sted med at betale mindre i løn til de ansatte ved ikke at tegne overenskomst - og så score mere til dig selv på den konto…

Man skal kunne se de ansatte i øjnene

“Ja, selvfølgelig. Men det er ikke, det livet går ud på. Selvfølgelig kunne vi godt underbetale folk, men det ønsker vi altså ikke. Vores filosofi er, at man skal opføre sig ordentligt. Man skal kunne se de ansatte i øjnene,” siger Rune Lund Sørensen.

Han har dette råd til andre restauratører:

“Der er for mange restauranter, der sælger deres mad for billigt. Det sker blandt andet på bekostning af personalet. Så mit råd til andre i branchen er: Sæt en ordentlig pris på maden. Og betal så medarbejderne en anstændig løn.”  

Sæt en ordentlig pris på maden. Og betal så medarbejderne en anstændig løn

Restaurant Hærværk har tre udlærte kokke, to elever, en udlært tjener og en håndfuld tilknyttede reserver.  

De fik bæredygtighedpris af Michelin

 

Med overenskomst:

  • Hærværk, Aarhus (Rund Lund Sørensen)

  • Molskronen, Ebeltoft (Steffen Villadsen)

Uden overenskomst:

  • Alchemist, København (Rasmus Munk)

  • Alouette, København (Nick Curtin)

  • Amass, København (Matthew Orlando)

  • Frederiksminde, Præstø (Jonas Mikkelsen)

  • Moment, Rønde/Mols Bjerge (Eigil Christensen)

  • Noma, København (René Redpezi)

  • 108, København (Kristian Bauman)

  • Relæ, København (Christian Puglis)

  • Koks, Færøerne (Poul Andries Ziska) 

Uddrag af Hærværks koncept

 

"Når vi siger omtanke, så mener vi det hele vejen rundt.

Du finder ingen i restauranten, der arbejder gratis eller uden overenskomst, vi betaler, hvad ordentlige råvarer med udgangspunkt i dyrevelfærd og økologi skal koste, og alt fra servietten til rengøringsmidlerne er nøje udvalgt ud fra et bæredygtigt princip.

Vi genovervejer hele tiden vores valg, så du kan spise med den allerbedste smag i munden."

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Man er sgu da rablende gal hvis man forbinder 3F med bæredygtighed;-)
Er der ingen grænser for hvor patetisk det kan blive på venstrefløjen?

Lad mig lige minde om, at alle, også Thomas, uanset hvor intelligent det end måtte være, har lov til at ytre sig.

Find ja tydeligvis selv dig Lynggaard;-)
Har du overhovedet ikke noget sagligt at bidrage med?