Kun 10 af 26 Michelin-restauranter har overenskomst

Michelin-restauratør Sammy Shafi fra Kokkeriet i København City har tegnet overenskomst med fagforbundet 3F: "Overenskomst gør mange ting lettere"
Foto: Al Case, Flickr
26 danske restauranter fik mandag en – eller flere – Michelin-stjerner.

Men kun 10 af de 26 danske Michelin-stjerner har overenskomst.

Det viser en opgørelse, som Fagbladet 3F har foretaget.

Hos fagforbundet 3F mener man, at alle Michelin-restauranter bør have overenskomst:

De bedste i vores branche bør gå foran med et godt eksempel

“De bedste i vores branche bør gå foran med et godt eksempel og vise, at ordentlige løn- og ansættelsesforhold hænger sammen med det at drive restaurant i Danmark,” siger faglig sekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restaurant, Bo Christensen, til Fagbladet 3F.

Opfordrer stjerne-restauranter til at tegne overenskomst

Sidste år modtog i alt 28 danske restauranter 35 Michelin-stjerner. Her var det 11 restauranter, der havde overenskomst.

Københavnske Era Ora, Substans i Aarhus og Studio i København mistede også deres stjerner i år.

Der blev også givet Michelin-hæderspriser til Geranium-kokken Rasmus Kofoed for at fungere som mentor i sit fag og til Gentofte-restauranten Jordnær for sin service.

Michelin-restauratør Sammy Shafi fra Kokkeriet i København City har tegnet overenskomst med fagforbundet 3F – og han opfordrede sidste år andre Michelin- og gourmetrestauranter til at gøre det samme:

”Overenskomst gør mange ting lettere,” sagde Sammy Shafi til Netavisen Pio i forbindelse med uddelingen af Michelin-stjerner til danske restauranter sidste år.

Fordelene er, at der er skitseret nogen spilleregler

”Fordelene er, at der er skitseret nogen spilleregler, som gør at man ved, hvad man – lønmodtagere og arbejdsgiver - skal forholde sig til. Det at have overenskomst betyder et sæt spilleregler, som er forhandlet og genforhandlet gennem mange år,” sagde Shafi.

Fælles forståelse

”En anden fordel er at man med overenskomst kan tiltrække fagligt dygtige medarbejdere, som ønsker ordnede forhold. En overenskomst betyder også, at der er en fælles forståelse mellem arbejdsgivere og fagforbundet 3F. Man har noget, man i fællesskab ønsker at værne om,” sagde Shafi.

Man har noget, man i fællesskab ønsker at værne om

Ejeren af Kokkeriet køber ikke dén med, at det at drive restaurant på topplan nærmest per definition udelukker overenskomst:

”Der er udfordringer ved at tegne overenskomst. Der er nogen forhold, der skal respekteres. Der er nogen aftaler, der skal holdes. Men så er det heller ikke vanskeligere. Vi har tegnet overenskomst uden at være tvunget til det. Vi har gjort det, fordi vi mener, det er det rigtige at gøre,” tilføjede restauratør Sammy Shafi.

Michelin-restauranter med overenskomst

 

København:

  • AOC

  • Søllerød Kro

  • Formel B

  • Kokkeriet

  • Kong Hans Kælder

  • Marchal på Hotel D’Angleterre

Aarhus:

  • Gastromé

Fredericia:

  • Ti Trin Ned

Hørve:

Henne:

  • Henne Kirkeby Kro.

Michelin-restauranter uden overenskomst

 

København:

  • Jornær 
  • Noma
  • Kadeau
  • Alchemist
  • Aloutte
  • Kiin Kiin
  • 108
  • Relæ
  • Clou
  • Genranium

Aarhus:

  • Domestic
  • Frederikshøj

Vejle:

  • MeMu

Præstø:

  • Frederiksminde

Aakirkeby:

  • Kadeau

Færøerne:

 

  • Koks

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Fantastisk så er der 16 af dem der kan besøges uden at skulle betale blodpenge til socialisterne.
Det er godt at der ikke er fagforening tvang i Danmark.
Trist at den danske model bliver misbrugt af venstrefløjen.