Dansk Industri vil have nøglemedarbejdere frem i corona-vaccine-køen

50.000 vacciner skal om få uger reserveres til vigtige medarbejdere hos private virksomheder, mener arbejdsgiverorganisation - fagbevægelsen og røde partier helt uenige
Arbejdsgiverne i Dansk Industri ønsker, at deres ansatte - eksportmedarbejdere og ansatte, der udfører samfundskritiske jobfunktioner - skal rykkes markant frem i corona-vaccine-køen.

Dansk Industri foreslår således, at der allerede om tre uger skal reserveres 20.000 vacciner til virksomheders eksportmedarbejdere og snarest muligt yderligere 30.000 til privatansatte medarbejdere i samfundskritiske funktioner.

Det betyder, at i alt 50.000 vacciner reserveres sunde og raske privatansatte i industrien - på bekostning af ældre, svækkede borgere i egen bolig. Og borgere over 85 år, som derefter står for tur, ifølge Sundhedsstyrelsens vaccine-plan.

der er et samfundsøkonomisk perspektiv i at få mennesker frem i køen, når det kan være til gavn for dansk eksport og velstand

“Blandt vores medlemsvirksomheder er der stor opbakning til, at der selvfølgelig er nogle sundhedsfaglige prioriteter, der skal ind i starten, når vacciner skal uddeles til danskerne. Men der er et samfundsøkonomisk perspektiv i at få mennesker frem i køen, når det kan være til gavn for dansk eksport og velstand,” siger Thomas Bustrup, international direktør i DI, til Jyllands-Posten.

Forslaget får en særdeles kølig modtagelse af professor Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet:

“Det hører ingen steder hjemme ud fra en lægefaglig betragtning. Der er de vacciner, der er. Hvis DI skal have 50.000 vacciner, er der nogle ældre og svækkede, der ikke kan få de doser. De løber en risiko for at få en alvorlig covid-19-infektion,” advarer Hans Jørn Kolmos i Jyllands-Posten.

Hvis DI skal have 50.000 vacciner, er der nogle ældre og svækkede, der ikke kan få de doser

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal næsten to mio. danskere bestående af frontpersonale i sundhedssektoren samt ældre og svage vaccineres først. Fra april følger folk i samfundskritiske funktioner. Og derefter står de sidste tre-fire millioner borgere for tur.

Klart nej fra fagbevægelsen

I fagbevægelsen er der ingen opbakning til DI-forslaget.

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, mener, at førsteprioriteten må være at redde liv:

”Det er vigtigt, at vi holder hånden under de danske arbejdspladser og vores virksomheder her under krisen, og det har vi gjort med de gode trepartsaftaler og hjælpepakker, som er forhandlet på plads de seneste måneder,” siger Lizette Risgaard til Netavisen Pio og fortsætter:

Men der må selvfølgelig ikke være nogen tvivl om, at vi i første omgang skal redde liv

“Men der må selvfølgelig ikke være nogen tvivl om, at vi i første omgang skal redde liv – det vil sige beskytte de mest sårbare. Derfor støtter vi op om sundhedsmyndighedernes vurderinger af, hvordan vaccinen fordeles bedst muligt med det formål, at vi som samfund kommer bedst muligt ud på den anden side af pandemien,” siger Lizette Risgaard.

Også formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, lader det trygt være op til sundhedsmyndighederne at vurdere i hvilken rækkefølge befolkningen skal vaccineres:

”Vaccinationsrækkefølgen overlader jeg trygt til de sundhedsfaglige myndigheder, da jeg ser det som et sundhedsfagligt spørgsmål,” siger han til Netavisen Pio.

Vaccinationsrækkefølgen overlader jeg trygt til de sundhedsfaglige myndigheder

Formanden for 3F, Per Christensen, er helt på linje:

"Jeg mener, vi skal lade myndighederne stå for at prioritere, hvem der skal forrest i vaccinekøen,” siger 3F’s formand Per Christensen til Netavisen Pio.

Han understreger, at også mange 3F'ere har været helt i front jobmæssigt under coronakrisen, men at hvem, der skal vaccinees hvornår, bør håndteres af myndighederne:

”Der er mange, der lige nu vil frem i køen. Mine  kollegaer har været på arbejde under hele krisen. Mange i kritiske funktioner, og det vil være naturligt at tænke på dem.  Men jeg har det grundlæggende synspunkt, at det er myndighederne, der tager den slags beslutninger. Det tror jeg vi alle er tjent med,” siger Per Christensen og fortsætter:

Her tænker jeg for eksempel på rengøring, renovation og transport

”Der er mange, mange tusinde 3F’ere, der går på arbejde hver eneste dag og løser helt nødvendige og supervigtige samfundsopgaver trods risikoen for at blive smittet på jobbet. Her tænker jeg for eksempel på rengøring, renovation og transport. Jeg mener, man sagtens kan argumentere for, at netop disse 3F’ere bør komme først i køen til vacciner, men det er jeg også sikker på indgår i regeringens og myndighedernes prioritering af vaccinerne,” siger Per Christensen.

Han understreger, at eksporterhvervene er vigtige, men "det er der også mange andre erhverv, der er i dansk økonomi."

Socialdemokratiet: Raske og sunde må pænt vente

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, bryder sig grundlæggende slet ikke om forslag af den type, som Dansk Industri har langet over disken:

Jeg kan sige meget klart, at jeg ikke bryder mig om forslaget. Og den tankegang, der ligger bag

"Jeg kan sige meget klart, at jeg ikke bryder mig om forslaget. Og den tankegang, der ligger bag. Prioriteringen af hvem, der skal vaccineres hvornår, må være sundhedsfaglig begrundet. På den måde sikrer vi os, at vi redder flest mulige menneskeliv. Og så skal ingen springe foran i køen. Hverken fra Dansk Industri, Dansk Erhverv eller raske og rørige medlemmer af Folketinget. Det handler om at redde flest mulige menneskeliv. Raske og sunde må pænt vente til det er vores tur," siger Rasmus Horn Langhoff til Netavisen Pio.

Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, modtager heller ikke ligefrem DI-forslaget med begejstring:

DI vil have vaccinekøen afgjort efter “hvor vigtig du er for økonomien”. Ikke hvor udsat dit arbejde er

“DI vil have vaccinekøen afgjort efter “hvor vigtig du er for økonomien”. Ikke hvor udsat dit arbejde er. Betyder det, at direktøren kommer foran kassemedarbejderen, selvom den sidste er i større risiko end den første? Det er i fald et ret vildt standpunkt,” skriver hun på Twitter.

placeholder

Opdateres

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce