Annonce

Hjælpepakker forlænges og Trump advarer om trussel

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at et flertal af Folketingets partier er blevet enig om, at virksomheder, der er tvangslukket eller berørt af grænselukninger, rejsevejledninger eller forsamlingsforbud, stadig kan få hjælp af staten. Flere partier vil have undersøgt, hvad Folketingets kontroludvalg har vidst om skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Og endelig advarer Donald Trump om, hvad der kan ske, hvis amerikanerne ikke genvælger ham som præsident.

Tak fordi du læser med.

 

Hjælpepakker forlænges - men kriseløn ophører

De virksomheder, der er tvangslukket eller berørt af grænselukninger, rejsevejledninger eller forsamlingsforbud, kan stadig få hjælp af staten.

Det oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S) efter flere dages politiske forhandlinger, skriver Danmarks Radio (DR).

Virksomhederne kan få støtte foreløbigt frem til 31. oktober. Er der stadig restriktioner efter udgangen af oktober, er partierne bag aftalen enige om at forlænge hjælpen - dog maksimalt resten af året.

Også kultur- og idrætslivet får støtte gennem den nye aftale.

Det er dog ikke alle hjælpepakkerne, der forlænges. Siden den 9. marts har lønkompensationsordningen givet virksomheder mulighed for at sende medarbejdere hjem, mens staten dækker størstedelen af lønnen. Men det er nu slut med den ordning for langt de fleste virksomheder.

Kun virksomheder, der er tvangslukket, kan stadig få lønkompensation. Det er dog en meget lille del af dem, der er på lønkompensation, som arbejder i virksomheder, der er tvangslukkede. Det er i og for sig kun nattelivet, der stadig er ramt af tvangslukninger.

Den seneste opgørelse viser, at over 19.000 lønmodtager er på lønkompensation.

Det er i stedet kompensation for faste omkostninger, som de berørte virksomheder kan få fremadrettet. Derudover kan virksomheder, der har aflyste eller udskudte arrangementer, få kompensation. Også selvstændige, der er ramt af restriktioner, kan nu igen få hjælp gennem den nye aftale.

Det er Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, SF, Radikale Venstre og Alternativet, der er blevet enige om fortsætte med at hjælpe danske virksomheder og idræts- og kulturlivet.

Liberal Alliance, Danske Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten har dog ikke kunnet sige ja til aftalen.

”Aftalen i dag er desværre fyldt med for mange uklarheder, mange brancher kommer i klemme,” skriver Hans Kristian Skibby (DF) på Twitter.

placeholder

 

Læs hele historien her

 

Politikere vil have Folketingets spionudvalg undersøgt i FE-sag

Der er brug for at vide, hvordan det såkaldte Kontroludvalg reagerede, da man i sommeren 2019 blev advaret om, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) muligvis tilbageholdte oplysninger.

Det mener både Enhedslisten og Konservative. Derfor vil de have forløbet i og omkring Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne undersøgt nærmere. Også SF vil have inddraget kontroludvalget, som de selv sidder med i, i en undersøgelse om forløbet i efterretningstjenesten.  

Det skriver Netavisen Altinget.

Forsvarsordfører hos Konservative, Niels Flemming Hansen, er "rystet" over, at kontroludvalget ikke reagerede allerede i 2019 og mener, at udvalgets skal undersøges.

”Jeg er meget skuffet over, at man tilsyneladende ikke har reageret på noget så alvorligt,” siger Niels Flemming Hansen.

Eva Flyvholm, forsvarsordfører i Enhedslisten, vil også have undersøgt, hvordan der blev reageret i Folketingets Kontroludvalg.

"Vi ved simpelhen ikke hvad der er foregået i Kontroludvalget. Derfor skal hele sagen i udvalget selvfølgelig også indgå i undersøgelsen," siger Eva Flyvholm.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, der selv sad i Kontroludvalget da den første advarsel fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) kom, bakker op om en undersøgelse af, hvad de politiske beslutningstagere har vidst om forholdene i FE.

"Vi bakker om Tilsynets forslag, så det må selvfølgelig gælde politikere på alle niveauer, også Kontroludvalget og ministre," siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, oplyser, at partiet vil støtte regeringen i undersøgelsen af sagen, og vil også bakke op, hvis regeringen ønsker at Forsvarsministeriet skal inddrages i undersøgelsen.

Læs hele historien her.

 

Trump advarer om trussel

Det var natten til fredag, at præsident Donald Trump afrundede Republikanernes konvent med en over 70 minutter lang tale, hvor han advarede om, hvad der kan ske, hvis amerikanerne ikke genvælger ham til november.

Ifølge præsidenten står USA ved en skillevej: Det er et valg mellem to visioner, to partier og to personer. Demokraternes kandidat Joseph Biden og Donald Trump. Og sidstnævnte efterlod ingen tvivl om, hvad der står på spil:

”Det her valg kommer til at afgøre, om vi vil redde ”den amerikanske drøm” eller tillade en socialistisk agenda at ødelægge den skæbne, vi sætter så højt.”

Præsidenten fremhævede sig selv som lederen, der vil håndhæve lov og orden og talte om de uroligheder, der i øjeblikket finder sted i blandt andet Kenosha i delstaten Wisconsin - en af de vigtige svingstater, som kan blive helt afgørende for valget.

”Jeres stemme vil afgøre, om vi vil beskytte lovlydige amerikanere eller give frit spil til voldelige anarkister, urostiftere og kriminelle, der truer vores medborgere,” lød det fra præsidenten, som fordømte "de optøjer, plyndringer, brandstiftelser og vold, vi har set i de demokratisk-ledede byer".

Donald Trumps tale fik Joseph Biden til tasterne.

placeholder

 

Asylchef modsiger Støjbergs forklaring om unge par

Efter en times afhøring fredag i Instrukskommissionen rundede asylchef Anne la Cour fra Røde Kors af med at bede om ordet for at give sin analyse af, hvad der skete, da asylpar blev ulovligt adskilt i 2016.

Anne la Cour var som leder af Røde Kors, der driver centre, tæt på begivenhederne, da asylparrene, hvor den ene var mindreårig, blev skilt ad. Det var den daværende udlændingeminister Inger Støjbergs (V) store ønske.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

”Jeg kan godt have brug for at sige en enkelt sætning. Jeg vil gerne sige, at det der billede, man havde af, at der var tale om meget unge kvinder med meget gamle mænd, var fuldstændigt skævt. Det, man forsøgte at bringe frem om, at der var tvang, var fuldstændigt skævt. Jeg mener, at systemet fungerede. Hvis der boede par, hvor kvinden var underlagt tvang for ægtefællen, så havde man opdaget det.”

Dermed gik hun i rette med Inger Støjberg, der løbende har tordnet mod "barnebrude". Hun ville adskille parrene for at give dem et pusterum.

Hun har tidligere givet et eksempel på et par, hvor en mand på 50 år boede med en kvinde på 16 år. Men det viste sig at være en fejlnotering, manden var i virkeligheden 30 år yngre, hvilket hun har erkendt.

Inger Støjberg har i et samråd 1. juni 2017 sagt, at hun reddede fire piger, men det har der vist sig ikke at være dokumentation for.

Anne la Cour blev fredag spurgt til, at det kan tage tid, før for eksempel kvinden - af frygt for manden - vil tale om, at hun er i et forhold under tvang.

Men asylchefen fastholdt, at de ville have opdaget den slags allerede inden, pressemeddelelsen blev sendt ud.

”Vi har haft sager, hvor vi har råbt vagt i gevær og reageret. Der er sager, hvor par er blevet flyttet fra hinanden. Ikke mange, for der er ikke særlig mange. Vi var målløse over, at det skulle være nødvendigt,” sagde Anne la Cour.

Læs hele historien her.

 

Skide godt, Egon!

Det nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, som er kendt fra ”Olsen Banden”, er blevet solgt og skal omdannes til en ny bydel med boliger.

Det er pensionskassen PKA, der sammen med entreprenørvirksomheden A. Enggaard har købt fængselsgrunden på 160.000 kvadrater, hvor der skal opføres boliger i en grøn bydel. Samtidig skal der bygges et bofællesskab for seniorer, ligesom parterne håber at kunne bygge institutioner som børnehaver og vuggestuer.

”Albertslund Kommune gennemgår en rigtig positiv udvikling i de her år,” siger administrerende direktør i PKA, Jon Johnsen. ”Byen har et levende forretnings- og kulturliv, og vi er kun en halv time fra Rådhuspladsen i København. Sammen med A. Enggaard ser vi frem til at skabe en sammenhængende bydel med fokus på fællesskab, bæredygtighed og foreningsliv.”

Vridsløselille Fængsel blev indviet i 1859, og den sidste fange forlod fængslet i 2016. De indsatte blev i stedet overdraget til Storstrøm Fængsel på Falster.

Frem til 2018 blev fængslet desuden brugt som institution for frihedsberøvede asylansøgere.

Selvom grunden nu er solgt, og området skal omdannes til en ny bydel, er planen, at man skal bevare dele af fængslet.

Det gælder blandt andet den berømte port, som Egon Olsen gik ud af efter endt afsoning i ”Olsen Banden”, hvor Benny og Kjeld ventede med flag udenfor.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet