Annonce

Hver tredje ufaglærte senior begrænses af smerter

Når mere end hver tredje ufaglærte senior, begrænses af smerter, så er der behov for, at de kan trække sig tilbage, inden de er helt ødelagte, mener minister.
Mere end hver tredje ufaglærte senior på arbejdsmarkedet begrænses i deres arbejde på grund af smerter, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Og det er, ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), et bevis på, at der er behov for en mulighed for at trække sig tidligere tilbage for dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet og har haft de mest nedslidende jobs.

En rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, viser nemlig, at mere end hver tredje senior – altså folk over 50 - med kun grundskole, er begrænset i deres arbejde på grund af smerter.

Og det står i skærende kontrast til seniorer, som har en længere uddannelse. For ser man på seniorer med en videregående eller gymnasial uddannelse, er det kun tilfældet for omkring en femtedel at de føler sig begrænset i deres arbejde.

Samtidig viser rapporten også, at 46,2 procent af seniorerne med en erhvervsfaglig uddannelse og 51,6 procent af dem med en grundskole, oplever smerter flere gange ugentligt, mod henholdsvis 36,3 og 37,5 procent af seniorerne med gymnasial og videregående uddannelser.

Desuden arbejder seniorer med grundskole eller erhvervsfaglig uddannelse generelt i mere belastende arbejdsstillinger end seniorerne med gymnasial eller videregående uddannelse.

Analysen ”Seniorers Helbred og Arbejdsmiljø” er lavet til Seniortænketanken, som den tidligere regering nedsatte sidste år.

Fysisk hårde job påvirker kroppen

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) så bekræfter tallene ham i, at regeringens forslag om tidligere tilbagetrækning, er nødvendigt

”Det er ikke nogen hemmelighed, at har man arbejdet i fysisk hårde job i mange år, påvirker det kroppen. Det er derfor, at vi vil gøre det muligt for de her mennesker at trække sig tilbage, inden de er helt ødelagte. Og det vil vi gøre i denne valgperiode,” siger han i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio.

Den tidligere regering fik i foråret udarbejdet et notat, som viste at en ret til tidligere pension var imod velfærdsforliget fra 2006. Et notat lavet efter regeringsskiftet er kommet frem til den modsatte konklusion.

”De borgerlige har påstået, at vi er bundet af velfærdsforliget. Det er et forlig, vi står ved, men forliget forhindrer ikke, at man kan indføre en ret.”

”Som vi har sagt siden valget, har vi brug for alle gode kræfter for at finde en god og retfærdig model. For det første med arbejdsmarkedets parter, som vi vil fortsætte drøftelserne med inden starten af de private overenskomstforhandlinger,” siger Peter Hummelgaard, der fastslår at regeringen ”i arbejdstøjet” i forhold til at få det gennemført, men tilføjer, at regeringen har lovet arbejdsmarkedets parter at arbejdet med de private overenskomster først skal i hus:

”De faglige organisationer har en stor rolle i forhold til at skabe et arbejdsmarked, hvor der er mulighed for at trække sig tilbage. De har så bedt os respektere de kommende overenskomstforhandlinger, og det lytter vi selvfølgeligt til,” siger han.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet