Annonce

Ny aftale fremtidssikrer arbejdsmiljøindsatsen og opruster kampen mod social dumping

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en ny arbejdsmiljøaftale til 1,3 milliarder kroner. Aftalen indeholder historisk mange penge til kampen mod social dumping.
Foto: Jens Honoré
Ane Halsboe-Jørgensen (S), beskæftigelsesminister
Samtlige partier i Folketinget har torsdag indgået en ny arbejdsmiljø-aftale.

Aftalen, som løber frem til 2026, vil ifølge regeringen, fremtidssikre arbejdsmiljøindsatsen og videreføre og videreudvikle indsatsen mod social dumping. Det sker for at sikre et sikkert og sundt arbejdsmarked for alle.

Det er beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der har forhandlet aftalen på plads, og hun er - ikke overraskende - glad for aftalen:

“Det er helt afgørende for regeringen, at det er sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark. Vi skal kunne holde til at arbejde hele vores arbejdsliv, og derfor er jeg glad for, at vi har indgået en ambitiøs og langsigtet aftale om et bedre arbejdsmiljø,” siger hun ifølge en pressemeddelelse.

Historisk stor bevilling

Med aftalen er der afsat en historisk stor bevilling til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats og indsatsen mod social dumping over de næste fire år.

“Vi skaber ro om Arbejdstilsynets økonomi, intensiverer og styrker kampen mod social dumping med et historisk højt beløb og øger beskyttelsen mod asbest med en autorisationsordning. Med andre ord sætter vi en tyk streg under, at arbejdsmiljø, løn og arbejdsvilkår ikke må blive konkurrenceparametre,” understreger Halsboe-Jørgensen.

Konkret betyder aftalen, at der afsættes 450 millioner kroner til arbejdsmiljøindsatsen.

Knap 700 millioner kroner afsættes til at bekæmpe social dumping. Pengene skal blandt andet bruges til at fortsætte den fælles myndighedsindsats, som Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet har stået bag siden 2012.

Desuden skal Arbejdstilsynets indsats mod social dumping videreudvikles og videreføres.

Endelig afsættes der cirka 150 millioner kroner til forskellige “prioriterede områder”.

Det drejer sig blandt andet om arbejdsulykker, farlig kemi, psykisk arbejdsmiljø samt indsats mod social dumping, arbejdslivskriminalitet og illegal arbejdskraft.

Autorisationsordning på asbestområdet

Der har de seneste måneder været meget opmærksomhed på dem, der dør af at arbejde med asbest, og med arbejdsmiljøaftalen kommer der nu en autorisationsordning på asbestområdet, som længe har været efterspurgt af fagbevægelsen.

Det glæder flere af partierne bag aftalen:

“Vi er særligt glade for, at vi med aftalen tager nye skridt for at stoppe farligt arbejde med asbest. Det er en hjertesag for Enhedslisten. At vi også skærper indsatsen mod social dumping og anden arbejdslivskriminalitet gør kun aftalen bedre,” siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører Pelle Dragsted.

“Jeg er stolt af, at vi nu bl.a. sikrer en autorisationsordning for asbestarbejde og en indsats mod arbejdsulykker, og samtidig har vi et stærkt fokus på det psykiske arbejdsmiljø. For ingen skal blive syge af at gå på arbejde - hverken psykisk eller fysisk,” siger SF’s beskæftigelsesordfører Astrid Carøe.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja det er vigtigt at få brugt nogle skattekroner.

Annonce