Annonce

Hvor længe gider Troels Lund være forsvarsminister?

I dag skal chefredakør Niels Jespersens weekendleder handle om Forsvaret, der spillede så stor en rolle i SVM-regeringens selvforståelse, men som i et år har været uden permanent lederskab.
Foto: Grafisk afdeling
Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen
I Hæren har man et begreb, der hedder “at have styr på stumperne”. En soldat, der har styr på stumperne, er ikke bare en kollega, der altid kan finde det relevante stykke udrustning.

Vedkommende er også sådan en, der altid møder op velforberedt og som ikke stopper før opgaven er løst.

Dengang samlingsregeringen blev dannet, var et af hovedargumenterne, at nu skulle Forsvaret få styr på stumperne.

Årtiers nedskæringer og dårlig ledelse havde efterladt rigets væbnede styrker i en sørgelig forfatning, men i skyggen af truslen fra Rusland skulle der ryddes op.

Med Jakob Ellemann-Jensen som forsvarsminister var der ingen tvivl om, at regeringen tog Forsvaret dødsensalvorligt.

Ren “cirkus milli”

Her et år senere er Forsvaret et lige så stort kaos, mens Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen hele tre gange har byttet plads.

Først da Ellemann blev sygemeldt. Så tilbage igen da han blev raskmeldt for så at fortryde kort efter, så Troels Lund alligevel endte tilbage på posten 

Det er ren “cirkus milli” som vi menige soldater kaldte det, når cheferne ikke havde styr på stumperne.

Alt tyder nemlig på, at gårsdagens minirokade blot var et forvarsel om en større rokade til sommer

Selv om Troels Lund aldrig har udvist synderlig interesse for forsvarssagen, så er han en både erfaren og kompetent minister. Kan man med torsdagens ministerrokade håbe på, at Forsvaret har fået en permanent minister? 

Det kan man desværre nok ikke. Alt tyder nemlig på, at gårsdagens minirokade blot var et forvarsel om en større rokade til sommer.

Til den tid skal der nemlig udpeges en ny EU-kommissær, som afløser for Margrethe Vestager, og flere partier har efterlyst en Europaminister.

Det ene ben på vej ud 

Det åbner op for en større kabale, hvor alle tre partier kommer i spil, og så er sandsynligheden stor for, at Troels Lund enten henter en ny forsvarsminister ind udefra eller bytter ministeriet væk med et af de andre partier.

Det vil så blive det fjerde ministerskift på under to år.

Det er bare ikke godt nok. Selv under de bedste omstændigheder ville en seriøst arbejdende forsvarsminister få svært ved at rette op på de mange skandaler og årtiers nedslidning. Med Troels Lund får vi en minister med det ene ben på vej ud af døren.

Det er nemt at læse udskiftningen som “Traktor-Troels’” opgør med Jakob Ellemanns storby-liberale linje

I SVM-regeringens selvforståelse er en af fordelene ved en flertalsregering, at man ikke behøver tage hensyn til yderpartierne og derfor kan koncentrere sig om at lede landet mest hensigtsmæssigt.

Det er da også rigtigt nok, men den gevinst forsvinder hurtigt, når ministerierne bliver kastebold og hensynet til regeringspartiernes interne magtbalancer går forud for opgaveløsningen.

Næppe interessant for lønmodtagere

Ellers har jeg ikke så meget at sige om ministerrokaden. Mest overraskende var fyringen af Marie Bjerre, der ellers blev set som by-Venstres store håb.

Hun måtte overlade pladsen til erhvervskvinden Mia Wagner, kendt fra programmet Løvens Hule, der efterhånden ligner en mere direkte vej til ministerbiler, end medlemskab af Venstres folketingsgruppe.

Tommy Ahlers var nemlig også med i Løvens Hule, før han blev V-minister. Det er spændende, om Mia Wagner holder længere i politik.

Det er nemt at læse udskiftningen som “Traktor-Troels’” opgør med Jakob Ellemanns storby-liberale linje, men den nye minister Mia Wagner står for den samme linje: 

“Girlboss”-feminisme hvor fokus er på kønskvoter i toppen af erhvervslivet og flere kvindelige investorer.

Det er prisværdigt nok, men næppe noget, der vedkommer særligt mange lønmodtagere.

Tak, fordi du læste med. På gensyn næste weekend.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så længe jeg kan huske, har der de sidste tyve år været "sager" i forsvaret. Det var så under Trine Bramsen, der sku ryddes op. Men uha hun var kvinde, bramfri. kluntet ind i mellem. Men hendes forsøg krævede mandsmod. Det viste hun, men det tillod mænd i blå stue ikke. Hun blev haglet igennem, beskyldt for de værste ting, Claus Hjort var strid. Og de Konservative rigtig slemme. Bramsen fulgte reglerne og loven. Men det var ikke ok i en mandeverden. Ting sku løses tys tys lød det fra Hjort, hvorefter han selv plaprede løs hos Lippert. Om Troels Lund kan rydde op??? Men ligger venstre fortsat på 10 prc. Er der jo grænser for hvad de kan kræve.

Sir Winston Leonard Spencer-Churchill var en britisk politiker og statsmand, som er kendt for sit lederskab af Storbritannien under 2. verdenskrig. Han var premierminister i Storbritannien fra 1940 til 1945 og igen fra 1951 til 1955. Han betragtes i vide kredse som en af de største ledere i krigstid.

Europa er i krig gentager Mette Frederiksen igen og igen!

Hun er glad for sine nye dygtige ministre og de vil gøre Danmark til et endnu bedre land at leve i!

Churchill holdt altid kortene tæt ind til kroppen!

Danmark er fortsat i krig i Europa!

Men kan nemt glemmes af en redaktør en lørdag morgen hvor regn, storm og vindstød erstattes af frost og klar blå himmel!

I det mindste i det meste af landet!

På vejen fra Kiev kan mange nye beslutninger træffes!

Den der har evnerne har pligten, sagde en far til en minister!

Alle andre må nøjes med at gide!

Så hvor længe chefredaktøren gider bruge sin weekendleder, der er skrevet fredag før lukketid, bliver krigsafgørende!

At have styr på stumperne er altafgørende!

Så kan man roligt sidde i kirken på bakken om søndagen!

Den fjerde statsmagt i permanent lederskab!

Det ligger i overskriften , altså problemet , hvor længe gider Troels Lund være forsvarsminister - Jeg fatter ikke at et så vigtigt område ikke bliver prioriteret højere med en minister der kan stå for den nødvendige kontinuitet over en hel regeringsperiode -
Det samme kan siges om et andet vigtigt område, skatten - Her er rækken af skiftende ministre lige så lang som listen af skandalerne og deres omfang -

Yroels tank- og flystøtte har nu aldrig været langtidsholdbar.

Troels tank- og flystøtte - har nu aldrig været LANGTIDSHOLDBAR!!

Vi mangler en statsminister med overblik og langsigtet planlægning, modsat vores nuværende der kun har hovsaløsninger (minksagen) at fremvise , og må støtte sig til spindoktorer.

Måske du skulle læse bogen om minksagen. En grundig bearbejdning af fakta.og så se om du fortsat har samme mening Bent Jensen. DR 2 har en film om journalists tanden i Paris, har DK en snert af det. Man får mistanken ind i mellem. Det er ganske vist for 150 år siden filmen beskriver, men men.

Helle du har ret i , at flere burde læse bogen , om det som medierne har døbt minksagen eller minkskandalen . Alt efter hvor seriøse det pågældende medie er - Selv vælger forfatteren til bogen ‘ Det blinde øje ‘ at kalde hele forløbet hjemmelsagen -

Det er rigtigt at der manglede hjemmel til aflivningen af 150.000 mink da beslutningen blev taget - Et antal der er langtfra det tal på 15-17 millioner som der bliver brugt i flæng og som er faktuelt forkert -
Det man helt overser eller undlader at forholde sig til . Er den kendsgerning at langt det største antal mink befandt sig i områder/ zoner med omfattende lovlige restriktioner - som var sundhedsmyndighedernes værn mod den store smitte spredning som beviseligt fandt sted i de dage -

En anden overset detalje som bogen også giver et indblik i - Er fortællingen om at der dagligt blev aflivet i tusindvis af mink - på de farme der lå,indenfor de zoner der var pålagt restriktioner - Det var vel at bemærke i dagene før - det blev besluttet at det skulle gælde for alle mink -

Annonce