Annonce

I aftes valgte Venstre og De Konservative - igen - at gå hver sin vej

Hastebehandling af lovforslaget om loft over huslejestigninger vedtaget med støtte fra Venstre og Dansk Folkeparti. De Konservative stemte mod
Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K)
Sent tirsdag aften valgte Venstre og De Konservative - endnu engang - at gå hver sin vej.

Mens Venstre og Dansk Folkeparti i Folketingets Udvalg for Forretningsordenen støttede hastebehandling af lovforslaget om et fire procents loft over huslejestigninger, så valgte De Konservative - sammen med Liberal Alliance og Nye Borgerlige - at stemme mod hastebehandlingen.

Med DF og Venstres accept af hastebehandling er der nu det fornødne brede flertal i Folketinget for at hastebehandle loven i Folketinget: 

Det haster med at skabe tryghed for landets lejere

”Jeg glæder mig over, at det er lykkedes at få den fornødne opbakning til en hastebehandling. Det haster med at skabe tryghed for landets lejere. Når lovforslaget er trådt i kraft, vil det få stor betydning for op mod 160.000 lejeboliger, der ellers risikerer huslejestigninger på op mod ni procent,” siger indenrigs- og boligminister Chr. Rabjerg Madsen (S) ifølge en pressemeddelelse.

Han står meget uforstående over for De Konservatives forsøg på at forhindre en hastebehandling af lovforslaget:

“Jeg er derfor også komplet uforstående over for, at De Konservative modsætter sig at sikre tryghed for landets lejere.”

Med den brede opbakning til hastebehandling kan lovforslaget blive fremsat 15. september og færdigbehandlet i Folketinget allerede 22. september.

Hvis forslaget behandles og træder i kraft i september, vil det kunne få virkning med det samme for alle de lejere, som efterfølgende får meddelt en stigning i huslejen.

S-regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten står bag lovforslaget, der sikrer, at private udlejere, som anvender nettoprisindeksering, ikke må lade huslejen stige mere end fire procent de kommende to år.

Aftalen blev indgået den 26. august 2022 og vil få afgørende betydning for de lejeboliger, hvor huslejen er reguleret efter nettoprisindekset.

Der er tale om et indgreb, som gælder både eksisterende lejekontrakter og fremtidige lejekontrakter. Det vil også gælde de huslejer, der er sat meget op i løbet af de seneste måneder. Deres huslejer vil blive sat ned typisk 3 måneder (svarende til lejers opsigelsesvarsel) efter indgrebet træder i kraft.

Står mere og mere splittede

Venstre og De Konservative står splittede i flere og flere sammenhænge.

I efteråret 2021 valgte Venstre at støtte op om øremærket barsel til mænd, mens De Konservative bekæmper den med næb og klør.

Venstre besluttede i juli, at Arne-pensionen er kommet for at blive

Venstre besluttede i juli, at Arne-pensionen er kommet for at blive. Partiet har derfor ændret standpunkt, og vil derfor ikke længere kæmpe for at afskaffe ordningen. De Konservative er lodret uenige, og har højlydt kritiseret Venstre for at vende på en tallerken.

Venstre går ind for at væksten i det offentlige skal følge det demografiske træk, det vil kræve en vækst på 0,6 - 0,65 pct. De Konservative har netop fremlagt en skatteplan, der indebærer en vækst på ikke over 0,13 procent.

I sidste måned talte De Konservative for at ophæve en gammel bestemmelse fra 1978, der giver menighedsrådene mulighed for at fravælge kvindelige præster. Alene fordi de er kvinder. de Konservative mener omvendt, at tiden er gået fra bestemmelsen.

Tirsdag aften valgte Venstre så at imødekomme regeringens ønske om at få hastebehandlet loven om loft over huslejestigninger. Selv om partiet er mod selve loven. De Konservative er både modstandere af loven, og også at den skal hastebehandles i Folketinget.

Fakta: Loft for huslejestigninger

  • Huslejeloft på fire procent årligt.

Huslejeloftet på fire procent skal være med til at skabe ro for landets lejere i en tid med høj inflation. Loftet kommer til at gælde de næste to år.

Det kommer til at gælde for både eksisterende lejekontrakter og fremtidige lejekontrakter, og så vil det også gælde for dem, hvis leje i den seneste tid er blevet sat op.

  • Skal træde i kraft 1. januar 2023

Aftalen gælder også huslejer, der er sat op i løbet af de seneste måneder. De vil blive sat ned, typisk tre måneder efter at indgrebet træder i kraft, hvilket svarer til lejers opsigelsesvarsel.

  • Huslejen kan hæves med mere end fire procent.

Hvis en udlejer kan dokumentere, at vedkommende har haft højere driftsudgifter sammenlignet med året før, vil det være muligt at hæve huslejen med mere end fire procent. Det vil kræve, at en fire procents forhøjelse af lejen ikke dækker de højere udgifter.

  • 160.000 lejere står til at blive omfattet af aftalen.

Meget store huslejestigningerne står til at ramme op mod 160.000 lejere, vurderer Indenrigs- og Boligministeriet.

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

På længere sigt mangler vi en lov der løbende beskatter ledige lejligheder, lokaler og andet med en så høj skat, at det bliver urentabelt at henlægge disse til spekulation i senere højere salgs eller udlejningspriser.

Prøv at rette blikket mod Tyskland, udlejernes paradis. Så har du, hvad der venter lejere for fremtiden med Det Blå Svindlerhold ved roret. Du kan roligt regne med de vil sætte huslejen fri efter markedskræfternes paradis. Du kan ligeledes regne med, at færre og færre dansker får råd til eget hjem og at langt flere vil ende i kløerne på private udlejere som kun har deres indtjening for øje og ikke betragter en lejer som andet end en indtægtskilde. At mange danskere for fremtiden aldrig får råd til egen bolig vil samtidig forarme store dele af samfundet med de lavere lønninger, som grundet stigende leveomkostninger og en stavneret lønudvikling vil ende i rellativ fattigdom uden udsigt til forbedring. Heller ikke som gamle pensionister. Ikke ret blikket mod Tyskland for at blive klogere. Her finder du gamle mennesker langt over pensionsalderen, som må arbejde dag og nat for at tjene til at opretholde livet bare nogenlunde. Der er gamle mennesker på 85 år, som deler aviser ud om natten eller køre taxa i nattetimerne for ikke at blive sat ud af deres bolig.

Velkommen til Det Blå Svindlerholds Danmark. Det moderne Danmark, hvor de rige lever på ryggen af de fattige, som er det, som kendetegner et konservativt samfund.

I Storbritannien har de netop fået en ny Jernlady som med brutalitet vil bevare konservatismen i landet. På bekostning af den almindelige borger og til gavn for de ultrarige, som kan se frem til storeskattelettelser for at sætte gang i dynamikken i landet som hun kalder det.

Det Blå svindlerhold
Det Blå svindlerhold

Jeppe, kan vi ikke få at vide hvad du står for, ikke kun i ord men også i handling???
Er du ikke mand nok til at delagtiggøre os eller er

DU en RØD SVINDLER???

Jeppe Lindholm, som det gode menneske du er (?) og samtidig er et pragteksemplar af en socialdemokrat, går jeg ud fra at du udfører frivilligt arbejde til overflod, at du ikke 'rager til dig' men at du naturligvis deler rundhåndet ud af dine materielle gode og din økonomiske formåen.
Har jeg ikke ret i det?

Og nedenstående er vel fortid, eller løgn eller er du skabs-blå.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Jeppe Lindholm - 28 august, 2022 - 18:31 - #27348
Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.

Kurt Jensen
Hvad er det egentlig du vil sige?
Som jeg læser det er du gammeldags misundelig, og det er ikke misundelses værdigt…..
Du indleder alt med rødt svindlerhold eller blåt svindler hold… tiest begge dele, og så ledsager du det af brok præget af brødnid
Kan du kun kritisere uanset hvad der skrives?
Prøv at være ærlig og konstruktiv…. Det vil være velkomment…. Tak

Anni Haun, i forventning om at du svarer!

1) "Hvad er det egentlig du vil sige?": jeg forsøger at få et svar fra Jeppe Lindholm.

2) "... du gammeldags misundelig ...": misundelig, mig? Hvis du LÆSER hvad Jeppe Lindholm skriver så må det da netop være ham der er misundelig. Altid ondt i r.... over dem der har lidt mere end ham selv.

3) "Du indleder alt ": de to første linier i overstående (Kurt Jensen - 7 september, 2022 - 22:26 - #27900) er et udpluk fra JL's kommentar. Og der står IKKE noget 'rødt svindlerhold'.

4) Hvad er det jeg 'kritiserer'? Hvor står det?

5) " konstruktiv ": se 1)
.

Jeg drømmer om en dag, at være en flue på væggen, når de borgerlige politikere snakker indbyrdes om skattelettelser og andre begundstigelser til de rigeste. For de kan jo ikke godt stille sig dumme og sige, at de slet ikke havde tænkt på den skævvridning deres politik ville forårsage. Så hvad siger de egentlig, hvad snakker de om, når de taler om det? Er de kyniske, nedrige eller sidder de og gnider sig i hænderne som Ebenezer Scrooge? Griner de ondskabsfult mens de plotter deres asociale planer for Danmark?

Det er godt at splittelsen i blå lejr nu kommer frem i lyset. Tilsyneladende vælger statsministeren at trække udskrivelsen af valget og få lavet de aftaler som er nødvendige. Det er super godt. Nu mangler lønstrukturkommisionen at komme med anbefalinger ifh uligeløn bl.a.i den offentlige sektor. Denne kommision bliver jo sat på pause i det øjeblik valget udskrives, og sansynligvis erklæret død i det øjeblik at magten måtte skifte (Gud forbyde det) til blå.
Peter Hummelgaard har varslet mere information vedr 'lønløftet', så det er bare med at komme frem med al den politik regering måtte have på hylderne. Forhåbentlig går det op for flere, at det er en virkelig duelig regering vi har, og at der knokles for at komme i mål. Det ville være skønt hvis de Radikale trak deres trussel tilbage. Det er absurd at de stiller med mistillid og bagefter vil pege på Mette F. Det hænger ikke sammen. Kan godt forstå at Socialdemokraterne er noget frustrerede.

Ja godt den lov kommer hjem. Synes det er gået Pape til hovedet, at han har medvind på cykelstien, så kommer der bred regering kan det aldrig blive med Pape. Men lad ham da endelig satse på de mest sortblå i blå blok, Vermund og Støjberg, jeg håber vælgerne snart forstår, at de ved, hvad de har, en dygtig bundsolid statsminister og dygtig regering , som i den grad har højnet Danmark både herhjemme og i udlandet. De fortjener fire år mere. Mindst

Pape har måske misforstået , ligesom han misforstår det, hans mand siger til ham.Vi kan ikke have en mand der "misforstår" hvad folk siger til ham , at bo på Marienborg, Næste gang laver han måske jøder om til muslimer. Synd for Pape og de Konservative at de har en fører ,som misforstår det folk siger. Hvad beskæftiger Papes mand sig med ? Er han samfundsnyttig, eller er han kun nyttig for Pape og de konservative? Har han dobbelt statsborgerskab? Der er nok at grave i.

Det som kendetegner Det Blå Svindlerholds ideal samfund er, at almindelige mennesker konstant skal leve i frygt og utryghed konstant på jagt efter den næste krone.

Dette er hvad du får, hvis du sætter kryds hos DanmarksDemokraterne, som afløser Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag for Det Blå Svindlerhold.

Det Blå svindlerhold

Jeppe, kan vi ikke få at vide hvad du står for, ikke kun i ord men også i handling???
Er du ikke mand nok til at delagtiggøre os eller er

DU en RØD SVINDLER???

Jeppe Lindholm, som det gode menneske du er (?) og samtidig er et pragteksemplar af en socialdemokrat, går jeg ud fra at du udfører frivilligt arbejde til overflod, at du ikke 'rager til dig' men at du naturligvis deler rundhåndet ud af dine materielle gode og din økonomiske formåen.
Har jeg ikke ret i det?

Og nedenstående er vel fortid, eller løgn eller er du skabs-blå.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Jeppe Lindholm - 28 august, 2022 - 18:31 - #27348
Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.

Kurt!
Søg dog læge mand. Du har jo overhovedet ikke noget fornuftigt at tilføre debatten!

Julle, det må da være en kommentar til en eller flere af Jeppe Lindholms kommentarer, ikke?

Det er uretfærdigt at boligen, som burde være en menneskeret, er blevet gjort til en lukrativ handelsvare. Det burde aldrig være kommet så vidt.

De konservative har efterhånden udviklet sig til en parodi på sig selv med deres skamløshed og nærmest overdrevne ridefogedmentalitet. Alt, hvad der i deres snæversyn kunne ligne en fattigrøv, skal bare have med pisken, og hvad ligner det da også at være lejer, når man kan være ejer?

Men jeg skal ikke være den, der afbryder en modstander, som er i gang med at gøre noget dumt. Så lad dem endelig folde sig ud, det er underholdende på en surrealistisk måde, og det giver kun mere ammunition til brug mod dem i valgkampen.

Annonce