Annonce

JP/Politikens Hus: Chefredaktør-lønninger er fortsat tys-tys

Bladhuset lægger direktionens lønninger og bestyrelsens honorarer åbent frem. Men der er grænser for åbenheden, erkender bestyrelsesformanden

JP/Politikens Hus har – for første gang og som første mediehus – sat beløb på de vederlag og honorarer, som direktion og bestyrelse modtager. Det sker i koncernens nye årsregnskab.

Det skriver fagbladet Journalisten.

Administrerende direktør Stig Kirk Ørskov tjener 5.871.000 kroner om året

Administrerende direktør Stig Kirk Ørskov tjener 5.871.000 kroner om året i ”grundløn, inkl pension, fri bil, mv.”.

Direktør Dorthe Bjerregaard-Knudsen tjener 2.995.000 kroner i grundløn (inkl. pension, fri bil mv.) med en bonus på 150.000 kroner.

Koncernøkonomidirektør Henrik Philip Schjerbeck modtager 3.329.000 kroner, også med en bonus på 150.000 kroner.

Bestyrelsesformand Lars Munch får 2.314.000 kroner i årligt vederlag, mens næstformand Peter Bartram modtager 500.000 kroner om året.

Tidligere har JP/Politikens Hus alene oplyst, hvad direktionen tjente samlet. Men det er første gang, at koncernen oplyser, hvad de tre topchefer hver især tjener.

Nej til indsigt i aktieposter

Men der er grænser for åbenheden i JP/Politikens Hus.

Bladhuset har således ingen aktuelle planer om at offentliggøre chefredaktørernes løn- og pensionsforhold. Heller ikke indsigt i bestyrelsesmedlemmernes, direktørernes og chefredaktørernes større aktieposter rækker åbenheden til.

Det oplyser bestyrelsesformand Lars Munch i et mail-svar til Netavisen Pio:

”Flere og flere store virksomheder angiver individuelle honorarer for direktions- og bestyrelsesmedlemmer, og det har vi nu valgt også at gøre. Jeg har svært ved at forestille mig et krav om offentlig indsigt i funktionæransattes individuelle lønforhold, og jeg synes ikke, det er rimeligt at forvente yderligere indsigt i privatøkonomiske forhold for ansatte, hvad enten de er funktionærer, direktører eller bestyrelsesmedlemmer”.

jeg synes ikke, det er rimeligt at forvente yderligere indsigt i privatøkonomiske forhold for ansatte

Det er til sammenligning obligatorisk for medlemmer af Folketinget og for ministre at oplyse om større aktieposter. Medlemmer af Folketinget skal oplyse om samtlige aktieposter på over 75.000 kroner.

Ændrer intet for Danske Medier

Arbejdsgiverforeningen Danske Medier afviser, at organisationen - i lyset af JP/Politikens Hus’ nye åbenhed - nu vil anbefale de øvrige privatejede medier at følge JP/Politikens Hus’ eksempel:

“Danske medievirksomheder er omfattet af samme regelsæt som øvrige virksomheder i Danmark, herunder eventuelle oplysningsforpligtelser om direktionens lønforhold i selskabslovgivningens regler. Danske Mediers Arbejdsgiverforening overlader det trygt til medlemsvirksomhederne at vurdere, om de herudover ønsker at offentliggøre løn- og pensionsforhold for direktion og bestyrelse,” skriver vicedirektør Thomas Rønnow i et mailsvar til Netavisen Pio.

meget vanskeligt at se, at mediestøtten i sig selv skulle begrunde, at netop medievirksomheder skal være omfattet af yderligere offentliggørelsesregler

Danske Medier mener ikke, at statsstøtte i form af mediestøtte bør betyde, at medierne skal udvise større åbenhed end andre danske virksomheder: 

“Det er i øvrigt meget vanskeligt at se, at mediestøtten i sig selv skulle begrunde, at netop medievirksomheder skal være omfattet af yderligere offentliggørelsesregler. Det samme bør i givet fald gælde alle andre virksomheder, der modtager offentlig støtte af den ene eller anden karakter og størrelse, “ skriver Thomas Rønnow i sit svar.

Glæde blandt ansatte i JP/Politikens Hus

Medarbejderne i JP/Politikens Hus glæder sig over, at der nu kommer åbenhed om direktionens og bestyrelsens vederlag:

”Jeg synes, det er en stor sejr for åbenheden i vores hus,” siger Mads Glenn Wehlast til Journalisten. Wehlast er medarbejderrepræsentant fra Ekstra Bladet i Politiken Fonden samt Politiken Holding.

Jeg synes, det er en stor sejr for åbenheden i vores hus

Wehlast understreger, at kampen for åbenhed om direktionslønninger er en, han har kæmpet sammen med Magnus Barsøe, debatredaktør på Politiken. Magnus Barsøe er medarbejderrepræsentant i JP/Politikens Hus’ bestyrelse.

”Vi er en offentligt støttet virksomhed, og vi er oven i købet en virksomhed, som kræver åbenhed og gennemsigtighed af erhvervslivet. Så er det rimeligt, at vi selv går forrest og lægger vores oplysninger frem. Det er jeg meget glad for, at Lars Munch (bestyrelsesformand, red.) kunne se fornuften i,” siger Mads Glenn Wehlast.

 

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet