Annonce

K ude af udligningskamp og SF vil stoppe tilskud til religiøse daginstitutioner

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det onsdag, og Netavisen Pio er klar med dagens nyhedsoverblik.

I dag med nyt fra forhandlingerne om en ny kommunal udligningsreform, SF der vil stoppe for tilskud til religiøse daginstitutioner, et ministerium der lige kom til at overse 117 advarsler og i øvrigt ikke lige fortalte folketinget det og om en række beboere på et udrejsecenter, som brød reglerne for meldepligt helt utrolig mange gange.

Velkommen til Aktuelt.

 

To borgerlige partier ude af udligningsforhandlingerne

De konservative og Liberal Alliance er ude af forhandlingerne om en ny kommunal udligningsreform, der skal sikre en bedre balance mellem landets rigeste og fattigste kommuner.

Ifølge Rasmus Jarlov (K) gav hverken indenrigs- og socialminister Astrid Krag (S) eller finansminister Nicolai Wammen (S) en årsag til, at regeringen ikke ønskede at forhandle med de Konservative.

“Vi ville meget gerne have været med i forhandlingerne, for jeg synes, det er meget bekymrende, at der nu ikke længere er nogen i det forhandlingslokale, der repræsenterer de konservative kommuner. Jeg frygter, at det bliver et kompromis mellem Socialdemokratiet og Venstre, og at vores kommuner bliver glemt og klemt. Og det vil være rigtig ærgerligt,” siger den konservative ordfører til Berlingske.

Finansminister Nicolai Wammen (S) skriver i en kommentar til Ritzau, at regeringen vil fortsætte forhandlingerne med de partier, man efter de indledende forhandlinger er tættest på.

I det udspil til udligningsreform, som regeringen spillede ud med tidligere i år, står en række af landets rigeste kommuner til at skulle betale mere til de fattigste. Og mange af de rigeste kommuner, fx Gentofte, Frederiksberg og Hørsholm, har netop konservative borgmestre.

Læs hele historien her.

 

SF: Stop for tilskud til religiøse daginstitutioner

SF vil fjerne det offentlige tilskud til børnehaver og vuggestuer, der hviler på et religiøst grundlag. Det skriver BT:

“Der skal ikke trækkes en religiøs hue ned over hovedet på børnene, inden de selv kan nå at forme deres egen tankegang. Det skal skattekroner ikke gå til,” siger børneordfører og gruppeformand Jacob Mark (SF).

Den socialdemokratiske regering deler holdningen hos SF og er klar til at se på, hvordan en lov kan udformes.

Anledningen til SF-forslaget er sagen om, at Taiba-moskeen på Nørrebro i København vil åbne en daginstitution finansieret af en donation fra den saudiarabiske ambassade i København.

Læs hele historien her.

 

Skatteministeriet holdt 117 advarsler tilbage for Folketinget

Siden 2016 har Skatteministeriet modtaget 117 advarsler om mangelfuld kontrol på en lang række forskellige områder af sin egen vagthund, Skatteministeriets Koncernrevision.

Det skriver Berlingske, som er kommet i besiddelse af flere revisionsrapporter.

Ifølge avisen peger advarslerne blandt andet på dybe huller i kontrollen med milliardstore områder som selskabsskat, punktafgifter, bilimport og told.

Advarslerne i rapporterne er ikke blevet delt med Folketinget siden 2016, selv om forskellige skatteordførere har spurgt ind til dem i årenes løb.

Forklaringen har været, at Rigsrevisionen, der står for kontrollen med statens regnskaber, formelt overtog den interne revision af Skatteministeriets område i begyndelsen af 2016.

Skatteminister Morten Bødskov (S) oplyser, at Skatteministeriet efter vinterferien vil dele alle rapporter med Folketinget.

Han siger, at beslutningen om ikke at dele rapporterne ligger før hans tid som skatteminister. Han har dog ingen grund til at tro, at den tidligere regering ikke har forsøgt at tage hånd om de udfordringer, der nævnes i rapporterne.

Læs hele historien her.

 

Beboere på udrejsecenter brød reglerne 40.000 gange

I 2019 har beboere på det omdiskuterede Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland brudt reglerne for opholdspligt, meldepligt eller underretningspligt over 40.000 gange. Det viser et svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Folketinget, som DR har set.

Udrejsecenter Kærshovedgård er i øjeblikket hjem for 245 afviste asylansøgere, udvisningsdømte og personer på tålt ophold.

Beboerne skal melde sig jævnligt til politiet samt bo på centret. Det vil sige, at de skal have lov af Udlændingestyrelsen, hvis de vil overnatte uden for centeret.

Fra starten af 2019 til midten af november blev de regler brudt 40.228 gange. I november sidste år oplyste Midt- og Vestjyllands Politi, at det beskæftiger 53 årsværk - altså det, der svarer til 53 betjente ansat på fuld tid i et år.

De over 40.000 tilfælde har ført til dom i 234 sager, skriver DR.

Læs hele historien her.

 

Transportminister skal skilles.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal skilles. Det oplyser ministeren selv på sin Facebook-side.

Bruddet er kommet efter mere end 30 års forhold med hans nu tidligere kone, Charlotte Riis Engelbrecht, skriver han videre.

Det er dog ikke, fordi de to ikke længere elsker hinanden.

“For os har det bevæget sig i en retning der gør, at vi stadig elsker hinanden som bedste venner, men også har indset at vi ikke er gode kærester.”

Ifølge Benny Engelbrecht skal de to stadigvæk bo sammen:

“Vi har det bedst med at leve vores liv sådan, under samme tag, men med andre kærester og det håber vi alle vil respektere.”

placeholder

 

Voksenlærlinge risikerer at miste dagpenge

De næsten 8.000 mennesker, der er i gang med en voksenlærlingeuddannelse, risikerer at få en slem skuffelse, hvis de bliver ledige. De risikerer nemlig, at retten til dagpenge er gået tabt. Det skriver Fagbladet 3F.

Voksenlære anses nemlig rent teknisk som støttet arbejde, fordi arbejdsgiveren får tilskud til lærlingen. Det vil sige, at voksenlærlingen bruger af sin dagpengeperiode, mens man er i lære. Dermed risikerer man at stå uden dagpenge, hvis man må stoppe i lærepladsen i utide. Et andet scenarie kan være, at man ikke kan få dagpenge, fordi man ikke opfylder indkomstkravet på godt 238.000 kroner.

A-kassen må nemlig ikke tælle støttet arbejde med.

Sagen ender nu i Folketinget. For 3F Mariager Fjord og virksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S har sammen henvendt sig til Folketingets Beskæftigelsesudvalg og gjort opmærksom på problemstillingen.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet