Annonce

Kan man overhovedet stole på Det Faglige Hus?

Hundredtusinder af lønmodtagere betaler milliarder for at sikre sig i arbejdslivet. Spørgsmålet er, om de kan stole på deres fagforening?
Foto: Grafisk afdeling
Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen
Med over 200.000 medlemmer, er Det Faglige Hus efterhånden en af de helt store spillere på det danske arbejdsmarked.

Med den status følger også forpligtelser.

HK Privat anklager telefonsælgere fra Det Faglige Hus for at sprede urigtige oplysninger. Det rejser alvorlige spørgsmål om troværdigheden hos den gule gigant.

Der er tale om en lydoptagelse, der angiveligt afslører tre forkerte påstande fra en sælger fra Det Faglige Hus.

Påstandene drejer sig om overenskomstkrav, retten til at føre sager i arbejdsretten og betaling af tillidsvalgte. Det er ikke småting, men grundlæggende elementer af fagforeningsarbejde.

Det bekymrende er, at hvis en medarbejder fra en ekstern telemarketingspartner for Det Faglige Hus faktisk har spredt misinformation, hvad siger det så om kvaliteten af de råd og vejledninger, som medlemmerne modtager? 

I en situation, hvor den rigtige viden kan være forskellen mellem fyring og hyring på arbejdspladsen. Mellem millioner i erstatning eller erstatningskrav for millioner, kan den slags fejl have vidtgående konsekvenser.

Underminerer tilliden 

Det Faglige Hus har svaret med en beklagelse og et løfte om at stramme op. Men spørgsmålet er, om dette er nok.

Når en fagforening bliver fanget i at sprede misinformation, enten direkte eller indirekte gennem deres samarbejdspartnere, underminerer det tilliden til hele systemet.

Det er afgørende, at fagforeninger, gule som traditionelle, opretholder en høj standard for nøjagtighed og pålidelighed i deres kommunikation. Medlemmerne fortjener ikke mindre.

Denne tillid må og skal opretholdes

Disse organisationer sidder på en enorm magt, da de varetager medlemmernes interesser og arbejder for deres rettigheder.

Med denne magt følger et ansvar for at sikre, at information er præcis, og at medlemmerne kan stole på den vejledning, de modtager.

Fortjener klarhed

I lyset af disse begivenheder er det måske tid til en dybere refleksion over, hvordan vi sikrer kvaliteten af fagforeningernes arbejde.

Medlemmerne betaler ikke bare for en tjeneste; de betaler for en tillidspartner i kampen for retfærdige arbejdsvilkår. Denne tillid må og skal opretholdes.

For de mange lønmodtagere, der betaler til fagforeningerne, er dette ikke bare en akademisk debat, men et spørgsmål om deres daglige velfærd og sikkerhed på arbejdsmarkedet.

De fortjener klarhed, ærlighed og præcision fra dem, de betror deres tillid og deres penge.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hej Niels Jespersen.
I din leder idag om Det Faglige Hus fejlinformationer medindrager du den FH/organiserede fagbevægelse som at de også laver betydelig fejl ift. medlemmer.Det finder jeg urimeligt og ugennemtænkt at du gør. Selvfølgelig begås fejl hvor mennesker er involveret men i den etablere fagbevægelse taler medlemmer ikke med uprofessionelle i call-centre. De får fat ii faglige erfarne sagsbehandlere og faglige konsulenter/sekretærer. Og hvis der er begået en fejl har alle organisationer en politik om at erstatte et medlem, såfremt en fejlrådgivning afgivet under rådgivningsansvar har haft negativ økonomisk betydning for et medlem. Mener du bør korrigere lederen. ( Jeg er pensioneret faglig konsulent TL).

Alene de radio reklamer det faglige står står bag er da dybt misvisende.De fokusserer på hvor mange penge man sparer i forhold til 3F eller HK eller andre fagforeninger og lader tydeligt skinne igennem, at man får alt det samme for færre penge, og det er jo den største løgn. Deres reklamer må være i strid med markedsføringsloven, men det har jeg hørt, at det er de ikke. Så det er her i Danmark fuldstændig legitimt at få folk til at træffe beslutninger på en beviseligt falsk baggrund.

Nej man kan næppe stole på "der faglige hus". Men hvad værre er, er at man ikke længere kan stole på socialdemokrater. Pio undlader behændigt og til stadighed den "interne kritik", der bør være i enhver politisk bevægelse. Alene etableringen af den nuværende regering på et FALSUM om "krise" burde have givet et ramaskrig. Nu er socialdemokraterne medvirkende til at Danmark kører baglæns. Fjernelse af fridage, undergravelse af SU, højere priser på offentlig trafik etc etc
Hvis ikke stilen bliver lagt HELT OM,ender partiet som en paria i dansk fagbevægelse. Og Pio har et medansvar via sin manglende kritik og dermed manglende debat.