Annonce

Kommune holder fast, mens madmarkeds ledelse klapper i om underbetaling af ansatte

Hverken Helsingør Kommune eller Værftets Madmarked er synderligt meddelsomme i sag om underbetaling af medarbejdere i syv år – dog er radiotavsheden total hos mad-direktør
Foto: Colourbox/Helsingør Kommune
Benedikte Kiær(th) er konservativ borgmester i Helsingør Kommune, som ejer de bygninger som Værftets Madmarked lejer sig ind i
Det populære streetfoodmarked, Værftets Madmarked, i Helsingørs kommunalt ejede gamle værftshaller har siden begyndelsen i 2017 underbetalt sine ansatte.

Det kunne Helsingør Kommune for nylig konstatere ved en kontrol foranlediget af en henvendelse fra fagforeningen 3F.

De ansatte fik desuden heller ikke tillæg for hverken aften-, nat- eller weekendarbejde.

Det fik Helsingør Kommune til at kræve, at selskabet bag Værftets Madmarked efterbetaler løn og tillæg til alle ansatte siden 2017 inden for 50 dage, ellers var kommunen parat til at rive lejekontrakten over og smide virksomheden ud.

Vi har ikke noget grundlag for at vige fra vores krav

Og det er stadig kommunens linje, forklarer kommunaldirektør i Helsingør Kommune, Rasmus Bjerregaard, da Netavisen Pio fanger ham på telefonen mandag.

”Vi har ikke noget grundlag for at vige fra vores krav,” siger Rasmus Bjerregaard.

Det er også det eneste, kommunaldirektøren har at sige.

Helsingør Kommunes kommunikationschef Martin Deichmann har over for Netavisen Pio oplyst, at selskabet bag Værftets Madmarked, V21, fredag 11. oktober har tilkendegivet, at man ville bringe forholdene i orden.

Men hvad det præcis betyder, kunne kommunikationschefen ikke komme nærmere ind på.

Skal overholde klausul

Som navnet antyder ligger madmarkedet i byens gamle værftshaller, som ejes af kommunen.

For at leje sig ind i bygninger ejet af Helsingør Kommune, skal man som virksomhed overholde en klausul, som sikrer vilkår svarende til den mest udbredte overenskomst på det givne område.

I dette tilfælde er det Restaurantoverenskomsten, indgået mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Det er altså i forhold til den overenskomst, at vilkårene på Værftets Madmarked har været for dårlige.

Ledelse med uld i mund

Direktør for Værftets Madmarked, Gry Brix, lagde sig fladt ned over for Helsingør Dagblad i starten af oktober og anerkendte, at kommunens klausul ikke var blevet overholdt.

Helt sikkert. Jeg tror ikke på, at hverken kommunen, borgerne, medarbejdere, stadeholdere, turisterne eller os er klar til, at der ikke skal være et madmarked på værftet

Dog virkede direktøren ifølge Helsingør Dagblad optimistisk i forhold til at finde en løsning på sagen:

”Helt sikkert. Jeg tror ikke på, at hverken kommunen, borgerne, medarbejdere, stadeholdere, turisterne eller os er klar til, at der ikke skal være et madmarked på værftet,” lød det fra Gry Brix.

På spørgsmålet om madmarkedet så ville efterkomme kommunens krav om efterbetaling, så var svaret mere uldent. Her lød det blot, at man ikke havde interesse i at underbetale.

Men det var hverken et ja eller et nej.

En konstruktiv drøftelse

Siden har Netavisen Pio forsøgt at få markedsdirektøren i tale. Efter adskillige opkald og en e-mail, sendte Gry Brix 15. oktober dette skriftlige svar:

”Det er korrekt, at vi har en igangværende sag med Helsingør Kommune, som vi har en konstruktiv drøftelse med. Jeg kan ikke sige yderligere på nuværende tidspunkt.”

Netavisen Pio fulgte op med en e-mail med yderligere spørgsmål til, hvad den konstruktive drøftelse nærmere går ud på.

Og om Værftets Madmarked har tænkt sig at overholde klausulen med tilbagevirkende kraft og betale det skyldige beløb til alle nuværende og tidligere medarbejdere.

Den mail blev ikke besvaret.

Ledelse i flyverskjul 

Siden har Netavisen Pio gentagne gange forgæves forsøgt at få fat i Gry Brix på telefonen for at få hende til at svare klart på ovennævnte spørgsmål.

Hun er ikke til at træffe. Du må sende en mail

I dag tirsdag, efter igen forgæves at have forsøgt på Gry Brix’ direkte nummer, går Netavisen Pio via hovednummeret til Værftets Madmarked.

Her oplyser en medarbejder følgende: ”Hun er ikke til at træffe. Du må sende en mail.”

På spørgsmålet om hvorvidt Gry Brix måske har været på ferie den seneste tid lyder svaret igen:

”Hun er ikke til at træffe. Du må sende en mail.” 

Pænt regnskab

Værftets Madmarked er ejet af selskabet V21, som består af en række forskellige personer, heriblandt Jan Ryberg, som er tidligere mangeårig byrådsmedlem i Helsingør, først for Socialdemokratiet siden for sin egen lokalliste.

V21 Holding kom ud af 2023 med et overskud på lidt over to millioner kroner og står noteret for en egenkapital på næsten 11 millioner kroner.

Det viser årsregnskabet, som Netavisen Pio har gennemgået.

I 2023 havde Værftets Madmarked 375.000 gæster. Under højsæsonen i juli 2024 var der 84 ansatte svarende til 25 årsværk.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Havde det været en muslim, der ikke havde fået halalmad, Palæstina-pladser og moskeer i 7 år, så var kommunen og regeringen kommet kravlende med undskyldninger og koranlove.

Troll

Det selskab er glatte som ål! - Hold fast i den sag indtil der foreligger en acceptabel ordning og alle er blevet betalt deres retmæssige løn. Kai Jensen Helsingør - tidligere Skibsværftsarbejder.