Annonce

Vil du arbejde ved siden af pensionen? Kend reglerne for at undgå modregning

Der er penge at hente, hvis man vil arbejde ved siden af seniorpension og Arne-pension, men det kan blive dyrt, hvis man ikke kender reglerne
Foto: Netavisen Pio/Emma Inge Hansen
Billedet er genereret med kunstig intelligens i programmet Midjourney
Ældre, som ønsker at tjene lidt ekstra, har mulighed for at hive penge hjem ved siden af seniorpension og tidlig pension, i folkemunde Arne-pension.

Fra januar 2024 blev der lavet nye regler, som gjorde, at folkepensionister ikke ville blive modregnet i deres pension, hvis de arbejdede ved siden af.

Men hvis man er på Arne-pension eller seniorpension, skal man se sig for, hvis man gerne vil arbejde ved siden af ens pension - man risikerer nemlig at blive trukket i ens ydelse, hvis man tjener for meget.

Opmærksom på reglerne

“Seniorpensionen er en ordning, der er tiltænkt dem, der ikke er i stand til at fortsætte på arbejdsmarkedet til folkepensionsalderen,” udtaler chefkonsulent i Ældresagen Claus Blendstrup til Netavisen Pio.

“Man kan sige, at Arne-pensionen sådan set er det samme. Det er for dem, der har været meget længe på arbejdsmarkedet, som har mulighed for at trække sig tilbage i op til tre år tidligere, end de ellers ville kunne” tilføjer Claus Blendstrup.

Men selvom ordningerne et stykke hen ad vejen kan minde om hinanden, skal man være opmærksom på at ikke alt er ens ved de to ordninger:

Man skal være opmærksom på reglerne

“Man skal være opmærksom på reglerne, og at de er forskellige for seniorpension og Arne-pension,” siger Claus Blendstrup.

Regler for seniorpension

Hvis man har fået seniorpension skal man holde sig under en indkomstgrænse for, hvor meget man må tjene, hvis man vil undgå modregning.

Hvis du er enlig og tjener mere end 86.900 kroner om året, vil du blive modregnet af det, du tjener over de 86.900 kroner.

Modregninger er på 30 procent, hvilket betyder, at hvis du eksempelvis tjener 1.000 kroner for meget, skal du betale 30 procent af de 1.000 kroner i modregning.

Hvis du som enlig tjener over 901.700 kroner om året, bortfalder din seniorpension.

Har du en ægtefælle eller samlever, som også er pensionist, gælder følgende regler: Ens ægtefælle eller samlever kan tjene lige så meget det skal være i forhold til arbejdsindkomst, uden der kommer modregning i ens seniorpension.

Men i forhold til andre indtjeninger som for eksempel kapitalindkomst, aktieindkomst og indkomst fra selvstændig virksomhed gælder der andre regler. Her må man tilsammen tjene op til 138.000 kroner om året, før der kommer en modregning, som er på 15 procent i dette tilfælde.

Er indkomsten her større end 1.523.200 kroner, bortfalder seniorpensionen.

Regler for Arne-pension 

Hvis du modtager tidlig tilbagetrækning, også kaldet Arne-pension, må du tjene væsentligt mindre ved siden af.

Her må du maks tjene 26.200 kroner om året før skat. Hvis du tjener mere end det, vil din ydelse blive sat ned med 64 procent af det, du tjener, som er over de 26.200 kroner.

Hvis du i løbet af året har en indkomst på for eksempel 30.000 kroner fra deltidsarbejde, vil du have tjent 3.800 kroner mere end grænsen. Din pension vil derfor blive reduceret med 64 procent af 3.800 kroner, hvilket svarer til 2.432 kroner.

Det betyder, at selv en mindre ekstra indtjening kan føre til en betydelig reduktion i ydelsen, så det er vigtigt at holde øje med, hvor meget man tjener ved siden af sin Arne-pension.

Til gengæld vil indtægter fra aktie - og kapitalindkomst ikke påvirke, hvad du får i Arne-pension.

Men hvis du har en selvstændig virksomhed, som giver overskud, bliver du modregnet, ligesom hvis du tjente over grænsen for arbejdsindkomst, så det er vigtigt at planlægge sin indtjening nøje.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet