Annonce

Konservative åbner for at invitere gule fagforeninger ind i varmen

Partiets politiske ordfører ”vil drøfte” om gule fagforeninger skal med til forhandlingsbordet.
Foto: Folketinget, Steen Brogaard
Mette Abildgaard, politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti
Der skal nye boller på suppen, når det kommer til den danske model. Det mener de konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard.
Ifølge netmediet A4 Arbejdsmiljø giver Mette Abildgaard udtryk for, at det er en god idé, hvis de gule fagforeninger får forhandlingsret. Der er ikke tale om et konkret politisk forslag, men Mette Abildgaard betegner det som et ønske om at ”drøfte” muligheden.

Den melding vækker bekymring og undren hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, der beskylder de konservative for at komme med sort snak og udvise manglende forståelse for, hvad den danske model går ud på.


Fagforening undrer sig

På Twitter skriver formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard, at de konservative udviser "en bekymrende mangel på forståelse for den danske model”.

placeholder

Forhandlingsretten er en del af en større pakke, som samlet set udgør den danske model. Det fremhæver Lizette Risgaard, når hun peger på, at de gule fagforeninger har frasagt sig konfliktretten og heller ikke er med i hovedaftalen, som kan forstås som arbejdsmarkedets ’grundlov’.
Derfor hænger det ikke sammen, at de gule skulle få forhandlingsret uden også at være inddraget i resten af ‘pakken’, mener hun.  


Forsker enig med fagforening

Den udlægning er lektor ved Aalborg Universitet og arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl enig i.
"Jeg har noget svært ved at forstå, hvad der menes med det. Forhandlingsret er jo noget, vi forbinder med overenskomstforhandlinger, og forhandlingsretten er noget, der aftales mellem parterne på arbejdsmarkedet, som er reguleret via hovedaftalen, og den er de gule fagforeninger jo ikke en del af," siger Laust Høgedahl til A4 Arbejdsmiljø.
Derudover pointerer Laust Høgedahl, at det er parterne på arbejdsmarkedet og ikke politikerne, som bestemmer, hvem der har forhandlingsret.


SF: Pas på den danske model

Hos SF er beskæftigelsesordfører Karsten Hønge bestemt ikke glad for udmeldingen fra Det Konservative Folkeparti.

”De konservative smider en ordentligt gang grus ned i den motor, der hedder den danske arbejdsmarkedsmodel"

”De konservative smider en ordentligt gang grus ned i den motor, der hedder den danske arbejdsmarkedsmodel,” siger Karsten Hønge til Netavisen Pio.  
”De konservative tror, at man kan gå hen til en bil og tage en central del af motoren, smide den væk og så kører motoren stadig. Det gør den ikke. En vital del motoren er, at vi har stærke fagforeninger og stærke arbejdsgiverorganisationer,” tilføjer han.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De gule fagforeninger er udelukkende skabt til at nedbryde danske lønmodtageres gode løn- og arbejdsforhold, som du kan kikke langt efter i landene i resten af EU og verden for den sags skyld, når vi taler om lønmodtagere som de er flest.

At nogen melder sig ind i en gul fagforening for at spare lidt håndører er uforståeligt. Og nej det er ikke så meget af ideologiske grunde. Jeg har haft kollegaer som stemmer på enhedslisten samtidig med de er i en gul fagforening udelukkende for at spare 100 kr. om måneden eller hvor meget det nu er. En besynderlig adfærd.

Men at Konservative synes det er en fed ide at give forhandlingsret til gule fagforeninger er jo let at forstå. For det vil fremadrettet medvirke til arbejdsgiverne kommer til at stå langt stærkere overfor lønmodtagerne end det er tilfældet i dag. Lønmodtagerne med ingen eller kun en kort uddannelse kan se frem til en stor nedgang i deres realindkomst de kommende år, hvis Konservative for held med deres foretagende. Men med støtte fra DanmarksDemokraterne vil de være godt på vej. Blå bloks drømme scenarie, sammen med CEPOS, var for få år siden et lønniveau på 70 kr. i timen som en startløn på det danske arbejdsmarkede. Det er værd, at have med i tankerne omkring Konservatives, og andre i blå blok, arbejdsmarkedspolitik. En politik, som entydigt taler arbejdsgivernes sag.

Skal vi ikke bare konstaterer de GULE er fagforretninger IKKE fagforeninger.

Endnu en grund til ikke at stemme på konservative.

Helle - jeg vil hellere se sådan her på det - er der bare EN grund til at stemme på de konservative???

NEJ!!!

Hvis Mette Abildgaard havde læst Illiaden, ville hun have vidst, at det er en dårlig ide at lukke den trojanske hest (her de gule) ind. Eller også er hun bare slet ikke på den danske modes side? Uh, det er svært ..

Tænker på Vejlegården når Abildgaard kommer med den melding Det var fagforening som lavede blokade fordi Vejlegård ville opsige samarbejdet med de rigtige fagf.og gå til krifa forsikring da arbejdskraften var billiger Inger og Tulle og Jarlov plus en del andre fra blå børnehave smæskede sig i stegt flæsk for at støtte Vejlgården skide være med at den danske model blev ødelagt det er det der går ud på for blå stue at få ødelagt vores sammenhængs kraft nu går de til valg på at de ældre må fravælge en soso hjælper som kommer på besøg for at hjælpe den ældre hvad bilder de sig ind er de fra forstanden hele blå stue i ønsker jo kun at splitte os med dem og os og i vil være statsmænd godmorgen min bare for en flok ammentør får gåsehud af at høre på sådan børnehave stadie Papes nu har jeg sagt undskyld så er det også Mettes tur han var latterlig at høre på.

Så enig...

Hvis jeg skal være lidt paranoid, så kunne jeg komme til, at tænke, at de blå politikere sidder og gnider sig i hænderne alt imens de lystigt gnækker, hvordan kan vi genere dem under gennemsnittet mest muligt. Det er som om det er en konkurrence i ondskab de blå politikere deltager i. Da jeg ser dem som en helt anden art end den vi almindelige mennesker er i, så ville det interesere mig at vide, hvorvidt de overhovedet tænker og hvor veludviklede deres hjerner er. Kan de betegnes som intelligent liv? Hvor ligger de morfologisk på evolutionstræet?

Ikke at forveksle med linguistisk morfologi, men biologisk morfologi

https://da.wikipedia.org/wiki/Morfologi_(biologi)

Uvidenheden breder sig helt til toppen i partiet. Således udtalte Søren Pape på partiets årsmøde i 2021 sig på en måde, så han gjorde det klart, at han ikke kendte forskel på hvad en fagforening og en arbejdsgiverforening var.