Annonce

Lavtlønnede oplever oftere sexchikane end højtlønnede

”MeToo bliver ofte fremstillet som noget, der især rammer kvinder med lange uddannelser, siger Majbrit Berlau, næstformand for FH
Ud af de 77.000 danskere som år hvert udsættes for seksuel chikane på arbejdspladsen, oplever de lavestlønnede syv gange så meget seksuel chikane som de rigeste 10 procent.

Det viser nye beregninger baseret på tal fra det Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) nu bringer for første gang.

”MeToo bliver ofte fremstillet som noget, der især rammer kvinder med lange uddannelser, siger Majbrit Berlau, næstformand for FH.

”Men de nye tal viser, at seksuelle krænkelser rammer bredt, og at det går værst ud over de lønmodtagere, som tjener mindst. Vi kræver ny og hårdere lovgivning.”

I dag får man maksimalt 33.000 kroner i godtgørelse i sager om seksuelle krænkelser.

Det er en hån

”Vi taler altså om folk, der har oplevet grove eller vedvarende krænkelser og måske har måtte sige op og mistet jobbet,” siger Majbrit Berlau. ”Det er en hån mod dem, at vi accepterer det niveau.”

Fem krav til forandring

Ifølge FH løser en advokatordning i et parti ikke problemet for lønmodtagerne. Der skal netop lovgives.

Der skal således indføres et ”indirekte objektivt arbejdsgiveransvar” for at fremme arbejdsgivernes interesse i at gøre noget ved problemet. Godtgørelsesniveauet i sager om seksuel chikane skal hæves til op til 12 måneders løn. Arbejdstilsynet skal have flere penge, så de kan udføre en særlig indsats mod seksuel chikane. Der skal en særligt fokus på forebyggelse af seksuel chikane overfor unge på arbejdspladsen. Og endelig skal der laves en mere præcis kortlægning af omfanget af seksuel chikane.

Der skal være konsekvenser for arbejdsgiverne

”Der skal lovgivning på bordet – for der skal være konsekvenser for arbejdsgiverne, hvis de ikke tager deres forebyggelsesansvar alvorligt,” siger Majbrit Berlau.

En sag om året

Ud af de 77.000 lønmodtagere, der blev udsat for seksuel chikane i 2018, var næsten halvdelen af ofrene 34 år eller derunder.

Kvinder rammes oftere end mænd af seksuel chikane, men hver fjerde af de berørte er mænd. Kvinder er især overrepræsenteret, når det kommer til eksterne tilfælde af seksuel chikane fra kunder, gæster eller klienter.

Til trods for de mange tilfælde af seksuel chikane føres der meget få sager. Siden 2013 er der kun blevet afgjort i gennemsnit en sag om seksuel chikane om året.

Selv om 77.000 er et højt tal, så kan seksuel chikane dog være endnu mere udbredt. For det første stammer tallet fra 2018, og siden da er emnet blevet mindre tabubelagt. Og for det andet spørges der til, om man har været udsat for chikanen inden for det seneste år.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet