Liberal Alliance truer DF: Skattelettelser eller folketingsvalg

Der skal landes en samlet aftale om finanslov, skat og udlændinge ellers skal der udskrives folketingsvalg, mener Liberal Alliance.
Regeringens problemer med at lande en finanslovsaftale med Dansk Folkeparti, får nu Liberal Alliance til igen at true med et folketingsvalg.

Hvis ikke Dansk Folkeparti accepterer en samlet aftale om både næste års finanslov, skattelettelse og udlændingestramninger så er Liberal Alliance klar til et folketingsvalg. Det skriver flere medier som citerer både navngivne og anonyme kilder i partiet.

Dansk Folkeparti har ellers været en stor fortaler for, at man adskiller forhandlingerne, så finansloven hurtigt kommer på plads. Så må aftalerne om skat og udlændinge vente.

Men det vil det ene af regeringspartierne, Liberal Alliance, ikke være med til. De ser det som afgørende, at de tre aftaler lander på samme tid. Liberal Alliance-toppen frygter således, at DF vil løbe fra en skatteaftale, hvis den udskydes. Derfor er det et krav, at en sådan aftale skal landes nu og her.

”Samtidigheden er afgørende,” sagde økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille torsdag forud for en ny runde forhandlinger, hvilket er en noget anden udmelding end den som statsminister Lars Løkke Rasmussen kom med forleden, hvor han sagde at ”Alting hænger sammen, det er ikke det samme, som at alting skal være samtidig.”

Truer med at gå!
Da det er Liberal Alliance, der er mest opsatte på at få en skatteaftale igennem og derfor er en hindring for at der kan laves en finanslov, er der dog også den mulighed, at Liberal Alliance forlader regeringen og at regeringen fortsætter som en to-partiregering.

Ifølge Weekendavisen var der allerede torsdag morgen folk i Liberal Alliance, der talte for den mulighed, hvis situationen ikke forandrede sig markant.

Og at VLAK-regeringens liv hænger i en tynd(ere) tråd bekræftede partileder, udenrigsminister Anders Samuelsen torsdag aften.

”Regeringens liv er altid på spil. Hver eneste dag, morgen middag og aften, jul og nytår og påske og sommer, fordi det hele afhænger af, om vi kan komme igennem med vores politik på en tilfredsstillende måde.”

Det er ikke første gang, at Liberal Alliance har truet Dansk Folkeparti med udsigten til et folketingsvalg.

Spørgsmålet er om partileder Anders Samuelsen denne gang virkelig er ”stålsat” og klar til at tage et folketingsvalg, som formentlig vil ende med et nederlag til blå blok, eller om det blot er et forsøg på at presse Dansk Folkeparti til at indgå en aftale?

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook