Lizette Risgaard i skarp kritik af Arbejdstilsynet efter stilladsoptøjer

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation kritiserer at Arbejdstilsynet kun rykker ud i 40 procent af klagesagerne: "Det er ganske enkelt ikke godt nok"
Foto: Jesper Ludvigsen
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
Arbejdstilsynets kontrol med en byggeplads på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade på Nørrebro i København har været helt uacceptabelt.

Sådan lyder kritikken fra formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard.

Det skriver A4 Arbejdsmiljø.

Den skarpe kritik fra fagbevægelsens absolutte top kommer efter, at Arbejdstilsynet ad to omgange afviste at rykke ud på arbejdspladsen på baggrund af klager fra folk fra Dansk El-Forbund, der observerede, at litauiske håndværkere arbejdede i 6. sals højde med pandelamper efter mørkets frembrud på byggepladsen.

Dansk El-Forbund i København har adresse lige ved siden af den omstridte byggeplads.

Det er rent ud sagt helt uacceptabelt

"Det er rent ud sagt helt uacceptabelt. Arbejdstilsynet skal naturligvis prioritere at køre ud, hvis der er mistanke om brud på arbejdsmiljøloven, og der er risiko for, at ansatte kan komme til skade, " siger Lizette Risgaard til A4 Arbejdsmiljø.

Rykker kun ud i 40 procent af klagesagerne

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at Arbejdstilsynets ageren i forhold til byggepladsen i Lundtoftegade langt fra er et engangstilfælde. Ifølge ministeriets egne tal rykker tilsynet ud til cirka 40 procent af de klager og henvendelser, som de får om mulige brud på arbejdsmiljøloven.

Men det er ganske enkelt ikke godt nok, mener Lizette Risgaard.

Jeg vil gerne sende den appel til Arbejdstilsynet, at når der ringes på akuttelefonen, så skal de køre ud - også om søndagen

"Det er ganske enkelt ikke godt nok, at Arbejdstilsynet kun rykker ud til mindre end halvdelen af klagerne. Ikke mindst fordi vi ved, at når Arbejdstilsynet kører ud på klager, så finder de meget ofte, at der desværre er noget at komme efter. Jeg vil gerne sende den appel til Arbejdstilsynet, at når der ringes på akuttelefonen, så skal de køre ud - også om søndagen," siger FH-formanden.

Arbejdstilsynet ønsker ikke at udtale sig om henvendelser til akuttelefonen i den konkrete sag. Tilsynet konstaterer dog i en skriftlig kommentar, at man har gennemført to kontrolbesøg på byggepladsen - et i maj og et den 21. november - og i ingen af tilfældene har man konstateret brud på arbejdsmiljøloven.

"Arbejdstilsynet har besøgt byggepladsen på Tikøbgade to gange uden at konstatere farlige forhold eller brud på arbejdsmiljøloven, herunder er stilladset blevet tjekket," skriver Arbejdstilsynet.

Både søndag den 24. november og søndag den 1. december ringede folk fra El-Forbundet til Arbejdstilsynets akuttelefon og bad tilsynet om at rykke ud til byggepladsen på hjørnet af Lundtoftegade.

Begge gange afviste Arbejdstilsynet at rykke ud omgående. Søndag den 1. december indgik parterne dog en aftale om, at tilsynet skulle rykke ud den efterfølgende dag eller dagen efter. Det skete dog aldrig på grund af optøjer med væltede stilladser på byggepladsen.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hmm? Var arbejdstilsynet ikke ramt af besparelser ved den forhenværende regering? Og hvad med den praxis , at arbejdstilsynet `kun´ kom på besøg med forudanmeldelse ? Kan evtl dokumenteres , hvor mange ulykker skete når arbejdstilsyn ikke kom på besøg? De fleste byggepladser er jo under tidspres mht profitten.. og arbejdstilsynet er lidt `ildeset´ af entrepenørerne.. og mange arbejspladser bli´r stadigvæk "friseret" før arbejdstilsyn kommer på en anmeldt besøg ! Det kan godt forhindre ulykker, nu, hvor Lizette Riisgård sætter pres på tingene !

Annonce