Annonce

Lizette Risgaard: Vejen til fremtiden går igennem den grønne omstilling

Grøn omstilling på social ansvarlig vis og højere dagpenge, lyder budskabet fra FH-formanden på 1. maj.
Den omstillingsparathed og vilje til at tænke nyt, som man har set igennem coronakrisen skal tages med over i kampen for den grønne omstilling, lyder busskabet fra formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette iisgaard, i sin tale på Arbejdernes Internationale Kampdag, 1. maj.

For fagbevægelsen er det helt afgørende, at medarbejderne uddannes til at kunne varetage de jobs som den grønne omstilling utvivlsomt vil bringe med sig.

"Kampen for klimaet vil nemlig kræve forandringer for os alle, uanset om du er lønmodtager eller virksomhedsejer."

"Vejen til fremtiden går igennem den grønne omstilling og den vej skal vi gå," siger hun.

Klimaforbedringer og tryghed skal gå sammen

Lizette Risgaard advarer om, at den ophedede debat om klimakrisen kan slå skår i fællesskabet.

"At dem der vil gå meget langt for klimaet og dem der frygter at stå alene tilbage med regningen, truer med at rive Danmark midt over."

"Vi kommer kun i mål med vores ambitøse klimamålsætninger, hvis alle føler sig trygge nok til at gribe de nye grønne muligheder," siger hun og peger på at der skal være tryghed for dem, som risikerer at skulle skifte job eller branche.

"Omstilingen skal ikke bare være grøn, den skal også være retfærdig. Vi skal ikke have gule veste marcherende i gaderne."

Højere dagpenge NU

FH-formanden har også et meget konkret ønske til politikerne. Hun vil have højere dagpenge.

Det skal politikerne simplethen tage hånd om

"Man skal ikke frygte at gå fra hus og hjem, fordi man mister jobbet. Og det kræver ordentlige dagpenge," siger hun.

"Dagpengene er gradvist blevet forringet de sidste mange år. Derfor har et samlet FH, fagbevægelsen, foreslået at stoppe udhulingen af vores dagpenge og give mulighed for forhøjede dagpenge i de første tre måneder af en ledighedsperiode."

"Det skal politikerne simplethen tage hånd om," lyder hendes meget direkte opfordring.

Flere med i det faglige fællesskab

Endelig kommer FH-formanden også med et budskab til fagbevægelsen om at skrue op for organiseringen af medlemmerne.

Vi har alle et ansvar i vores bevægelse for at få det faglige fællesskab til at vokse.

"Under coronakrisen har lønmodtagerne vist, at vi er ansvarlige. At vi kan finde nye løsninger til gavn for hele fællesskabet. Det kan vi kun fordi vi har en stærk faglig organisering."

"Derfor er det enormt vigtigt at vi, ikke kun på 1. maj, men hele året, husker os selv og hinanden på vigtigheden i at stå i fagforening. I en OK-fagforening."

"Vi har alle et ansvar i vores bevægelse for at få det faglige fællesskab til at vokse. Blive ved med at vokse og blive stærkere," slutter Lizette Risgaard.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skulle Socialdemokratiet mangle en statsministerkandidat er Lizette Risgaard en fantastisk holdspiller i en fantastisk storklub. Det er kun et spørgsmål om transfersummen og den rette spilleragent.
Publikum vil elske hendes perfekte ageren på den store scene.

You’ll never walk alone.

Og med tiden kan den røde spillertrøje udskiftes med de rød/hvide farver. Eventuelt som anfører!

Danmark har meget at glæde sig til. Selv i et post-Mette Frederiksen tid.

Det er en udbredt misforståelse at de gule vestes oprør handlede om modstand mod den grønne omstilling.
Det der provokerede mange franskmænd var Macrons neoliberale politik hvor han fjernede formueskatten og skatter på kapitalindkomster og sendte regningen til alm. franskmænd gennem grønne afgifter. Afgifterne skulle ikke finansiere mere grøn politik men mere ulighed i det ræs mod bunden for beskatning af de rige og erhvervslivet som vi har set i alle vestlige lande uanset om det var borgerlige eller socialdemokratiske regeringer der styrede. Det er på høje tid at vestlige regeringer skifter spor og følger Bidens eksempel med krav om at de rige skal betale højere skatter for at sikre penge til den grønne omstilling.