Løkkes en million grønne biler pist forsvundet

Løkkes finte nu bekræftet: I regeringens klima- og luftudspil er Løkkes en million grønne biler i 2030 ikke medtaget som konkret mål: ”Løkke snyder vælgerne”, siger S-klimaordfører
Med regeringens klima- og luftudspil er Lars Løkkes en million grønne biler i år 2030 – som konkret mål - pist forsvundet.

I åbningstalen 2. oktober understregede statsminister Lars Løkke, at regeringen har to mål på personbil-området: At det skal være slut med salg af nye diesel- og benzinbiler fra 2030, og at der fra 2035 kun må sælges grønne biler. Og så føjede han til, at de to målsætninger "vil betyde, at der i 2030 vil være over én million hybrid-, el- eller tilsvarende grønne biler i Danmark.”

Og netop dén udmelding fik en stor del af politikerne og medierne på Christiansborg til at konkludere, at regeringen overhaler Socialdemokratiet med sit mål om en million grønne biler i Danmark i 2030 – mod Socialdemokratiets mål om 500.000 grønne biler i år 2030 (Klima- og miljøudspillet ”Danmarks skal igen være en grøn stormagt”).

”Typisk Løkke-finte”

Men allerede i forbindelse med åbningstalen lugtede Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, ugler i mosen:

Den del af Løkkes åbningstale er en typisk Løkke-finte

”Læg mærke til, at der alene er tale om en forudsigelse – ikke et mål. Den del af Løkkes åbningstale er en typisk Løkke-finte. Og så overlader han det til politikere og presse at konkludere, at regeringen nu er grønnere end Socialdemokratiet. Men der er alene tale om en helt gratis hensigtserklæring,” mener Jens Joel.

I Statsministeriet og Klimaministeriet kunne man onsdag i sidste uge over for Netavisen Pio hverken be- eller afkræfte, om Lars Løkke-bemærkningen: ”Det vil betyde, at der i 2030 vil være over én million hybrid-, el- eller tilsvarende grønne biler i Danmark” er et egentligt mål for regeringen eller blot en forudsigelse.

Begge steder henviste man til, at spørgsmålet først lod sig endeligt besvare med offentliggørelsen af regeringens klima- og luftudspil.

Nu foreligger udspillet, og det kan konstateres, at Lars Løkkes en million grønne biler i 2030 ikke er medtaget som konkret mål i udspillet. De en million grønne biler eksisterer derimod endnu engang som en slags forudsigelse af, hvad der kan blive virkeligheden som følge af de to øvrige mål:

”Målet om stop for salg af nye benzin- og dieselbiler fra 2030 betyder, at der i 2030 kan være over en million elbiler, plug-in hybridbiler eller tilsvarende grønne biler i Danmark," hedder det således i regeringens klima- og luftudspil.

Det er typisk Løkke. Løkke er manipulationens mester

”Løkke snyder vælgerne”

”Nu er det så bekræftet: Den ene million grønne biler er ikke et konkret mål. Nu er millionen blot reduceret til en løsagtig og helt gratis forudsigelse. Det er typisk Løkke. Løkke er manipulationens mester. Men han snyder vælgerne. Det er unfair,” siger Jens Joel til Netavisen Pio.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen:

"Det er en klassisk Løkke. Går den, så går den. Nu kender vi Løkke igen," siger Wammen til Netavisen Pio.

Det er jo ikke seriøs politik

"Ikke noget mål, men måske snarere sådan lidt løs ønsketænkning. Det er som at gå på casino og spille på rouletten. Måske en million, måske noget helt andet. Det er jo ikke seriøs politik," siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce