Annonce

Mette Frederiksen i åbningstale: Danmark er godt rustet til store udfordringer

Reformer skal gøre vores lille dejlige land endnu stærkere, endnu grønnere og endnu mere trygt, siger statsministeren i åbningstale.
Foto: Regeringen.dk
Statsminister Mette Frederiksen (S), åbningstale, januar 2023.
I Grundloven står der, at statsministeren ved Folketingets åbning skal give "en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger".

Normalt sker det den første tirsdag i oktober, men på grund af valget og den nye SMV-regering har statsminister Mette Frederiksen tirsdag givet en ekstra redegørelse til Folketinget om den nye regerings planer.

"Danmark er et fantastisk land. Måske verdens bedste. Og meget er godt. Solidt. Og bedre end de fleste andre steder," siger hun i åbningstalen, der bygger videre på det regeringsgrundlag, som de tre regeringspartier præsenterede før jul.

I talen kommer hun blandt andet ind på den økonomiske situation, de forsvars- og sikkerhedspolitiske udfordringer og udfordringerne i velfærdssamfundet.

Behov for reformer

Men uanset om det er økonomi, klima eller sundhed, så er der en ting der går igen: Behovet for reformer.

Dansk økonomi er godt rustet, men ifølge statsministeren tårner udfordringerne sig op, hvis der ikke gennemføres reformer:

"Vi ser ind i et år, hvor dansk økonomi vil tabe fart. Væksten vil falde og arbejdsløsheden vil – desværre – stige.

Derfor skal vi føre en økonomisk politik, der både er ansvarlig og retfærdig. Så vi kommer så skånsomt igennem som muligt," siger hun.

"Vores lille dejlige land"

Regeringen vil, ifølge statsministeren, styrke fundamentet under velfærdssamfundet, forbedre sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet.

Styrke vores forsvar og sikkerhed. Skabe mere frihed og flere muligheder for mange flere mennesker.

"Og gøre vores lille dejlige land endnu stærkere, endnu grønnere og endnu mere trygt."

Det skal blandt andet ske ved en reform, som giver de offentligt ansatte mere frihed til at løse opgaverne.

Arbejd mere

Regeringen har sat et mål om at øge den strukturelle beskæftigelse med 45.000 personer i 2030.

Det er årsagen til, at regeringen foreslår, at "vi skal arbejde én dag mere om året".

Det er også derfor, at regeringen vil gennemføre en skattereform, der letter skatten for mennesker i arbejde.

"Vi foreslår at forhøje beskæftigelsesfradraget, sænke topskatten for indkomster op til 750.000 kr. og indføre en særlig skat på meget høje indkomster," siger Mette Frederiksen.

Fastholder upopulært forslag

Talen kommer samtidig med, at der er voldsom kritik af regeringens forslag om at afskaffe Store bededag som helligdag.

Mette Frederiksen nævner ikke afskaffelsen af Store bededag direkte i talen, men som hun også sagde i nytårstalen, så har hun godt fornemmet, at forslaget ikke får stor opbakning alle steder.

Men der er behov for pengene:

"Fælles for de initiativer, jeg nævner her, er, at de er forbundet med store udgifter."

"Men forslagene til, hvordan vi skal finansiere dem. Dem fornemmer jeg ikke, at der er lige så stor appetit på. Fordi de er svære. Og fordi de vil kræve hårde prioriteringer."

Læs hele talen her.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Talen var lige så tom og kedelig som Kriminalkommissær Barnaby på DR.

S har skudt sig i foden med Ellemann og Løkke som partnere
.

Det synes jeg nu ikke, Det ville være godt hvis flere tager ansvar for deres eget liv

Ja Barnaby var kedelig men Mette Frederiksen siger det hun skal sige.
Den var okay, oplyste hvad der var i vente. Jeg vil se alternativt finansieringsforslag med 90 mandater bag hvis ikke så må man æde det forslag med flertal baDwt er fakta.g, hvis man vil have indflydelse

Helle, du er en god loyal Socialdemokrat, præcis som alle de socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der pudsigt nok mener det samme som Mette F.
Hvad deres medlemmer ude i kredsene mener, og som folketingsmedlemmerne gerne skulle afspejle giver grund til stor bekymring for det vi kalder demokrati. At Grundloven tilsiger at medlemmerne skal stemme efter personlig overbevisning, er en ren joke. Den lov burde ændres til, at de skal stemme som partilederen bestemmer.

Man kan kun opfordre alle socialdemokrater til at stemme på et socialdemokratisk parti...

Dvs langt væk fra mørkeblå Mette

Når Danmarks økonomi er så robust, og når man forventer, der bliver flere arbejdsløse, er det da mærkeligt, at man skal sløjfe en helligdag for at få flere hænder, de kommer, når der kommer arbejdsløse. Mon ikke flere ville arbejde en kvarter mere hver uge, frem for at give afkald på en fridag.

Der bør udskrives folketingsvalg igen. Den her regering har allerede fejlet fælt.

Utroligt så negative nogen er.den gode tone er forsatsvær og "mærke"😗. giv det en chance...Mette F. Har ikke fejlet.(gør Mette det vil.Hun indrømme det.⭕️forandringer tager tid..🚩jeg er heller ikke tilhænger af afskaffelse af bededagen....til.dels enig indlæg fra Helle & Gunvor..der er forsat brug for Socialdemokrater med det rette hjerte..🔆til gavn for hvad der er bedst for Danmark 🚩
Husk regerings-grundlsget er tre parti,s ikke kun fra Socialdemokratiet ⭕️😉

Hanne, du har ret i at det er vigtigt at holde en pæn tone og ikke blive personlig.
Men jeg tror du skal tage det alvorligt, at mange gode medlemmer er utilfredse.
Mette F. kunne have valgt enten at gå i opposition eller afprøvet den røde side.
Man behøver ikke sælge sig selv og sine medlemmer for en hver pris, og hendes attitude nu udstråler magtarrogance over for Socialdemokratiske kernevælgere.

Hans Jensen -
Hun gik til valg på at prøve at danne regering over midten - Valgets resultat faldt således ud at der ikke var en mulighed for en rød side - de radikale kan ikke tages med i den ligning de havde klart meldt ud at de kun kunne støtte op om en ny regering der var baseret på partier fra begge sider - Det var det forhandlingsmandat hun fik med da hun gik igang med dronningerunden -
Hvis hun og Socialdemokratiet havde valgt at gå i opposition - så er jeg ikke et øjeblik i tvivl om at kritikken var haglet ned over hende for et tillidsbrud når så mange vælgere havde givet partiet det bedste valgresultat i mange år , blandt andet med udsigten til en bred midter regering -
Hvad havde alternativet til den nuværende regering været - jeg kan ikke få øje på den -
I øvrigt mener jeg at hun meget tydeligt i sin åbningstale gjorde rede for de økonomiske udfordringer som viser sig i horisonten - Man skal også have med at i 2024 er det de,offentlige overenskomster der skal håndteres med et krav om mærkbare lønstigninger -
Jeg er ikke meget for at skulle citerer Hjort Frederiksen og hans “ jamen hvor skal pengene komme fra “ men i den nuværende situation har han ret -

At Mette Frederiksen og socialdemokratiet gik til valg på at danne en regering hen over midten behøver jo ikke at medføre at en sådan bliver dannet uanset hvilken politik, der skal føres. Når socialdemokratiet er det absolut største parti med 52 mandater mod venstre og moderaternes tilsammen 37 mandater, burde det havde afspejlet sig tydeligere i det regeringsgrundlag der ligger til grund for den nuværende regering. At starte med at give skattelettelser, ændre topskatten og sænke arveafgiften for samlet 5 milliarder til de bedre stillet burde ikke være socialdemokratisk politik og derfor burde Mette Frederiksen havde undladt at gå i regering med Jakob Ellemann-Jensen og en "anløben" person som Lars Lykke Rasmussen, når der som det ser ud nu, nærmest udelukkende skal føres borgerlig politik.
Havde man undladt skattelettelser havde man haft 5 milliarder (til forsvaret eller bedre til velfærd) og det ser heller ikke kønt ud at ændring af topskatten betyder at ministre og folketingsmedlemmer får 7-8 tusinde kroner i skattelettelser om året.
Et "rødt" flertal var ikke til stede, men hun kunne jo, i stedet for at føre borgerlig politik sammen med venstre og moderaterne, havde forsøgt at videreføre sin 1 parti-regering og afvente om der var et flertal mod den eller de borgerlige ønskede et nyvalg.
At der kunne dannes en ren borgerlig regering med deltagelse af de radikale og med Jakob Ellemann-Jensen som statsminister tror jeg næppe var mulig med den sammensætning af partier i folketinget, så ville der da virkelig havde været "kameler" der skulle sluges.

Hun kunne - og set i bakspejlet burde nok også - have gået i opposition og ladet de blå slide hinanden op i den regering, de nu kunne nå frem til. Det havde formentlig taget mindre end et år.

Thor, det du skriver hører til i Utopia, jeg tror ikke der findes et parti,
eller en partileder som ville gøre det du beskriver, du skriver som om du kan
se ud i en fremtid vi ikke kender, hvad ved du om Inflationens udvikling,
hvad ved om udviklingen i Ukraine, hvad ved du om noget så nært som de
overenskomst forhandlinger som end ikke er begyndt, du ved kun at du tror,
at du ved noget om at bededag bliver fjernet i 2024. Det er end ikke vedtaget.
Hvorfor skulle partilederen af Danmarks største parti, afgive magten til partier,
som end ikke kunne enes om en kandidat til at lede forhandlinger om en regering.
Hvorfor må MF ikke forsøge med det hun gik til valg på.???
Fagbevægelsen vil ikke finde sig i at Bededag bliver afskaffet, den hører til i
forhandlinger med arbejdsgiverne, Bededag blev vedtaget den 27 marts 1686 af kongen.
Så den har arbejderne ikke opfundet, det kan kun være en en regering som kan foreslå,
at den skal afskaffes, men det er kun et folketing der med et flertal kan vedtage,
at den skal afskaffes, det kan en flertals regering end ikke selv gøre.

En flertalsregering, der har flertal i folketinget, kan selvfølgelig afskaffe store bededag som Mette Frederiksen udtrykte det i et interview i TV-avisen at det var regeringens mening at føre ud i livet uanset modstand i befolkningen.

"Hvorfor må MF ikke forsøge med det hun gik til valg på.???"

Jamen det må hun da også godt, og ingen - ikke en eneste - her påstår noget andet.

Nogle (jeg selv heriblandt) anfægter det kloge i det, andre er mere optaget af hendes vorter og den amerikanske våbenindustri, enhver fugl synger trods alt med sit eget næb. Men ingen er da forpligtet til at synes om det, vel?

Thor jeg mangler en fortælling om, hvem der må afskaffe en helligdag,
uanset hvad konsekvenserne er, er det folketinget, Biskopperne eller
fagbevægelserne, hvis det er fagbevægelserne, så må de stille med en
anden løsning, som også giver flere kroner i kassen, og flere hænder
til den manglende arbejdskraft udbud. Hvis det er regeringen, så må
regeringen stille med en betaling, for den manglende fridag.
Og det skal være en betaling, som kommer til udtryk hvert år fremover,
det kan da godt være, at det tillæg til feriepengene som er foreslået
kan være af en sådan karakter at fagbevægelsen vil være tilfreds.
De kunne starte med at tale sammen, for afskaffet bliver den.

De partier som støttede en 1 parti regering havde kun samlet 87 mandater,.
de blå partier havde samlet set 88 mandater, så MF kunne ikke stille med et
regeringsduelig antal mandater, og de radikale ville ikke tillade en 1 parti
regering kunne fortsætte, og Alternativet ville have en advokat undersøgelse.
så deres 6 mandater var intet vær. der er kun 175 mandater til brug i det
Danske folketing, de Nord Atlantiske kan sagtens bruges, men så ville regeringen
kun lige hænge fast med det yderste af deres negle.
S har kun 50 mandater V har 23 og M har 16 mandater, med de 4 Nord Atlantiske har
de 93, matematikken er, at S - V - M regeringen ikke kan få et flertal imod sig.

Det er fuldstændig korrekt, at den foregående 1-partiregering ikke kunne fortsætte. Det var slet ikke en mulighed, selvom visse - også her på siden - er ude af stand til at skelne mellem virkelighed og ønsketænkning.

Der skulle stå 50 mandater til S og 39 mandater tilsammen til V og M.

Det Nye Socialdemokratiet vil skille sig af med alle borgere i alle aldre, som koster noget for samfundet. Der er muligvis planer om at sende dem alle sammen til flygtninge lejre i Rwanda. Kun plus borgere må fremover regne sig for at være rigtige danskere. Øvelsen er nødvendig for at kunne finansiere de vigtige topskattelettelser og dermed sikre Danmark en stærk økonomi for fremtiden.

Din kommentar er jo noget vrøvl, og er meningsløs i denne debat. Du lever fint op til dit navn.

Det kommer jo an på betragtningsvinkelen Hansi. Minus holdet er på vej til at blive smidt i skraldespanden af Mette. Nogen har opdaget det. Og så, andre har ikke.

Men mon ikke det kommer?

Tænk, kunne det ikke været skønt, hvis statsministeren havde sagt nej til Venstres skattelettelser og ja til store Bededag, så havde der i den nuværende situation alligevel været råd til krudt og kugler samt genopretning af velfærden. Men så havde minksagen måske stadig tynget.
Den tænksomme

Her til aften i DR TVA kl. 18.30 trak Mette Frederiksen ændringer af folkepensionen op af den Nye Socialdemokratis kaninhat i forbindelse med krav om en folkeafstemning omkring fjernelse af store bededag og finansiering af statens udgifter til forsvaret og genoprettelse af alle de skader skattelettelser har på ført sundhedsvæsenet og andre områder, som Venstre gennem 20 år har kørt i smadder for at gennemtvinge privatisering af bl.a. sygehusene.

Mægtige Mette har sat kursen for afvikling af velfærdsstaten. Det er vist ikke helt gået op for det Socialdemokratiske bagland.

Mette tro lige, du skal tænke dig meget godt om !!!!!!

Der er næsten 230.000 der ikke ønsker du ødelægger deres Bededag.

Hvis du gør, det vil folket aldrig glemme dig.

Tror næppe at det gør indtryk på Mette Frederiksen, hun stiler efter et andet job, når tiden som statsminister er slut.

Slet ingen tvivl om det. Hun har taget ved lære af Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt som begge fik en tjans med en årlig million indtjening. Thorning løb med over 2.500.000 kr. årligt som generalsekretær for red barnet. Sikkert et utroligt hårdt job. Corydons gage, som det hedder i de rækker, hos McKinsey & Company er top hemmelig stemplet. Men næppe under 5 millioner kr.. Også Cori har sikkert arbejdet mægtig mægtig hårdt for den store gage.

Nemlig.com reol kravlere er de rene amatører i forhold til. Det er derfor deres løn er så lille.

Vi er tæt på 500.000

Nu mangler der bare at få de 500.000 ud på gaderne i demonstrationer så de bliver set og hørt.

Nu skal alle dage være mandage for lønmodtagerne. Mens der for de velhavende skal være Søndag hver dag.

Det har Mægtige Mette bestemt.

Oberst Hackel omgivet af lærer Andersen og byrådssekretær Godtfred Lund blev alle kastet for løverne umiddelbart efter redegørelsen om hvordan landet ligger.

Store Bededag bliver nødvendig som aldrig før!

Forsvar, ældrepleje og bureaukrater var dagens tema.

Og de velskrevne manuskripter blev fulgt til punkt og prikke!

Kun fru Fernando Møhge i journalistkorpset var nødt til at gentage sine spørgsmål:

- Store Bededag, må jeg så blive fri!

Matadorerne vil gøre vores lille dejlige land endnu stærkere, endnu grønnere og endnu mere trygt!

Honnør for oberst Hackel, der sikrer lærer Andersen og byrådssekretær Lund økonomisk i endnu fire afsnit!