Løkkes klimaplan giver kun 1.000 grønne biler

Notat fra regeringen viser, at klimaplan kun give 1.000 ekstra grønne biler. Langt til Løkkes ambition om en million.
Regeringens klimaplan vil give Danmark 1.000 ekstra klimavenlige el- eller hybridbiler på gaderne de næste to år.

”Om 17 år skal hver eneste nye bil i Danmark være en el-bil eller anden form for nul-udledningsbil. Det vil betyde, at der i 2030 vil være over én million hybrid-, el- eller tilsvarende grønne biler i Danmark. Det er en stor ambition. Som ikke bliver let at nå. Men netop derfor skal vi forsøge,” sagde Lars Løkke Rasmussen ved folketingets åbning i starten af oktober.

Men der er langt fra statsminister Lars Løkke Rasmussens hensigtserklæring om at der i 2030 vil være en million grønne biler på gader og stræder, til det regeringen foreslår.

Det fremgår af regeringsnotater fra Skatteministeriet og Finansministeriet, som Politiken er kommet i besiddelse af. Notaterne sætter for første gang tal på effekten af regeringens initiativer.

Og oppositionen er ikke videre imponeret.

”Det er pinligt, at statsministeren står den ene dag og siger, at han har meget store ambitioner på det her område, for at vi den næste dag finder ud af, at man ikke er klar til at tage de skridt, der gør det bare en smule troværdigt,” siger klimaordfører Ida Auken fra Radikale Venstre til Politiken.

At sende så meget usikkerhed i luften igen for 1.000 køretøjer

De radikale bakkes op af Dansk Folkeparti:

”Det er – undskyld, jeg siger det – faktisk lidt til grin, og jeg synes ikke, man kan være det bekendt, hverken over for forbrugerne eller forhandlerne. At sende så meget usikkerhed i luften igen for 1.000 køretøjer ... og miljømæssigt er det fuldstændig ligegyldigt med de 1.000 biler,” siger finansordfører for DF, René Christensen, til avisen.

Konkret foreslår regeringen, at udskyde indfasningen af en dyrere registreringsafgift i et år og forhøje bundfradragene, så det bliver billigere at købe elbiler i to år. Derudover vil man lempe reglerne for beskatning af firmaelbiler.

S: En gratis forudsigelse

Allerede i forbindelse med Løkkes åbningstale kritiserede Socialdemokratiet, statsministeren for sprogligt at fifle med de grønne ambitioner, for at få initiativerne i klimapakken til at virke større end de i virkeligheden er.

”Den ene million grønne biler er ikke et konkret mål. Nu er millionen blot reduceret til en løsagtig og helt gratis forudsigelse. Det er typisk Løkke. Løkke er manipulationens mester. Men han snyder vælgerne. Det er unfair,” sagde klimaordfører Jens Joel til Netavisen Pio.

Løkke er manipulationens mester. Men han snyder vælgerne.

Udover de manglende initiativer til at komme målet om en million grønne biler nærmere, er regeringen blevet kritiseret for manglende finansiering af ambitionen. Hvis man stopper for salg og dieselbiler, vil manglende registreringsafgift og afgifter på blandt andet benzin, give et hul i statskassen på i hvert fald 50 milliarder kroner, som der ikke er en plan for.

Vil nedsætte kommission efter valget

Politiken har forsøgt at komme i kontakt med ledende Venstre-ministre, men hverken skatteminister Karsten Lauritzen, finansminister Kristian Jensen eller klimaminister Lars Christian Lilleholt ønsker at kommentere sagen.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, siger til Politiken, at regeringen efter næste valg vil få en kommission til at komme med anbefalinger til hvordan man kommer ”det ambitiøse mål” om en million grønne biler nærmere.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce