Løkke laver et kæmpe hul i kassen

Lars Løkke fremlægger i dag sin plan om at flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til resten af landet. Men Løkke har slet ikke penge nok til flytningen og efterlader et kæmpe hul i det ellers spritnye finanslovsforslag

Annonce

Med pomp og pragt vil regeringen i dag fremlægge forslag om at rykke statslige arbejdspladser fra København til resten af Danmark. Ifølge TV2, vil regeringen foreslå at flytte 3900 statslige arbejdspladser ud af hovedstadsområdet. Forslaget, der blandt andet skal flytte DMI til Karup, skal få Udkantsdanmark til at blomstre som en rosengård.

Men det er en dyr fornøjelse at flytte de mange arbejdspladser, og regeringen har ikke penge nok til at rykke teltpælene op i de statslige styrelser og direktorater. Da Sikkerhedsstyrelsen flyttede til Esbjerg, kostede det eksempelvis 500.000 kroner per medarbejder, og erfaringerne fra Norge, hvor man har lavet lignende øvelser viser, at det koster op imod 1 million kroner per medarbejder at flytte.

Men i regeringens finanslovsforslag, der blev fremlagt i tirsdags, er der blot afsat 400 millioner til flytningen af de mange arbejdspladser. Det giver økonomi til at flytte et sted mellem 400 og 800 arbejdspladser, altså langt mindre end de 3900 arbejdspladser, Lars Løkke og Venstre-regeringen nu foreslår at flytte.

Regeringens plan for at udflytte arbejdspladser er altså groft underfinansieret og skaber et hul i milliardklassen i det finanslovsforslag, regeringen ellers fremlagde for blot to dage siden.

Hvis man forholder sig til de danske erfaringer om, at udflytningen af arbejdspladser koster 500.000 per medarbejder, mangler regeringen altså over halvanden milliard kroner for at kunne finansiere deres udflytningsforslag. Hvis vi skal tro på de norske erfaringer, er hullet endnu større – svimlende 3,5 milliarder kroner mangler regeringen for at kunne finansiere deres udflytningsplan.

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvor de penge skal findes. Et ædrueligt bud kunne være, at de skal findes på velfærdsområdet. Det kan blandt andet føre til flere skolelukninger i udkantsområderne, som kan kvæle de små lokalsamfund.

Man må håbe, at Udkantsdanmark bliver glad for de nye arbejdspladser. For det kan hurtigt blive en dyrt betalt ”gave” fra regeringen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og ansat i Socialdemokratiet.


Kommentarer fra Facebook