Annonce

Lunde erkender: Jeg delte ikke alle forslag med Folketinget

Siden marts 2016 har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen haft kendskab til forslag til indgreb over for kvotekonger, som han ikke har givet videre til Folketinget. Herunder mindst et forslag, som hans embedsfolk tidligere har anbefalet at gennemføre.  
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har siden marts 2016 har haft kendskab til flere forslag til indgreb over kvotekonger end dem, han har delt med Folketingets partier.

Det kom frem på et samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg fredag morgen. Her var Esben Lunde Larsen blevet bedt om at stå skoleret og forklare om han har talt usandt, når han gennem flere måneder har hævdet, at han kun kendte til ét enkelt forslag til hvordan man politisk kan undgå at fiskekvoter koncentreres på få hænder hos de såkaldte kvotekonger.

Et flertal uden om regeringen indgik i december en fiskeriaftale uden om regeringen, og har siden bedt ministeren om forslag til hvordan der kan sættes ind over for kvotekongerne. Esben Lunde har indtil nu hævdet, at hans embedsmænd kun har præsenteret ham for ét forsalg, nemlig et forslag om at fiskerne skal underskrive en ”tro-og-love” erklæring om, at de ikke vil omgå reglerne. Et forslag, der langt fra har tilfredsstillet oppositionen.

Sad mindst én anbefaling overhørig
Sagen tog fart i går, da Berlingske kunne præsentere et dokument, som viste, at Natur- og Erhvervsstyrelsen allerede i december 2015 udarbejdede en liste med forslag til, hvordan der kunne gribes ind over for kvotekonger. Det fik Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, til at beskylde ministeren for at have løjet over for Folketinget.

Esben Lunde Larsen indledte samrådet med at sige, at ”jeg har ikke løjet for Folketinget”. Lunde fastholdt, at han ikke har set den liste på 16 forsalg, som Berlingske kunne fortælle om i går, og som Lunde betegnede som en ”bruttoliste” og en ”første brainstorm”.

Lunde erkendte dog samtidig, at han i forbindelse med et møde i marts 2016 fik præsenteret en liste med en række tiltag. To at tiltagene valgte regeringen efterfølgende at gennemføre. Men en række øvrige tiltag valgte regeringen ikke at gennemføre – og heller ikke at give videre til Folketinget. Herunder ét forsalg, som ifølge Lunde var anbefalet af hans ministerium. Lunde Larsen sagde, at ”det er et politisk valg” ikke at gå videre med forslagene, fordi han ikke vurderede, at forslagene ville have en effekt.

Desuden kom det frem, at der i maj 2016 blev udarbejdet et slide-show i ministeriet, der ligeledes indeholdt en række forslag til indgreb mod kvotekonger. Heller ikke det har Esben Lunde Larsen imidlertid videreformidlet til Folketinget. Esben Lunde bekræftede efterfølgende, at han var ”overbevist om at have set det”.

”Meget, meget besynderligt”
Esben Lunde Larsens forklaring undrede ordførerne fra oppositionen og Dansk Folkeparti. De beskyldte ministeren for at have foretaget en ”politisk filtrering” af forslagene, inden de kom videre til Folketinget.

Ordførere fra både Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og regeringens støtteparti Dansk Folkeparti spurgte igen og igen ind til, hvorfor ministeren ikke havde delt forslagene med Folketinget. Esben Lunde Larsen vendte gang på gang tilbage til, at han aldrig har set den såkaldte bruttoliste fra december 2015.

Dansk Folkepartis Ib Poulsen gav dog ikke meget for ministerens forklaring: ”Det er jo ikke et spørgsmål om hvorvidt ministeren har set en bruttoliste fra december 2015. Det er alene et spørgsmål om ministeren har set andre forslag, som vi kunne bruge”. Han afviste også, at det var ministerens opgave at sortere i, hvilket forslag der skulle videre til Folketinget: ”Der er det politiske flertal der skal tage stilling til, om vi kan bruge det eller ej”.

Også Socialdemokratiets ordfører Simon Kollerup kaldte det en ”sværd grad af magtfuldkommenhed”, at Esben Lunde Larsen ikke havde udleveret forslagene til Folketinget.

”Det undrer mig, at ministeren ikke har spurgt os, hvad vi mener om de forslagene. Hvorfor der det ministeren der afgør, hvad vi må have lov at tage stilling til og se på? Vi har gentagne gange spurgt om flere forslag ud over tro-og-love erklæringer. Ministeren har haft kendskab til flere forslag, men har nægtet at udlevere det. Det virker meget, meget, meget besynderligt, at man træffer det politiske valg at holde oplysninger tilbage”, lød det fra den socialdemokratiske ordfører.

Dansk Folkepartis ordfører, Ib Poulsen, der inden samrådet havde beskyldt Esben Lunde Larsen for at lyve, ville efter samrådet over for TV2/News ikke svare på, om Dansk Folkeparti fortsat har tillid til ministeren.


Flere artikler om emnet