Annonce

Esben Lunde færdig som fiskeriminister

Kort før han skulle forklare sig i et samråd om fiskekvoter, er Esben Lunde blev fyret som fiskeriminister.
Miljø-, fødevare- og fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V), der på torsdag skulle i samråd om den såkaldte kvotekonge-sag, bliver nu fjernet fra den del af sin ministerpost, der omhandler fiskeri. Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse på regeringen.dk.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så skyldes flytningen af ressortområdet blandt andet Brexit.

”Fiskeribranchen er stærkt udfordret af Brexit, fordi den lander store mængder fisk i britisk farvand. Med ressortændringen får vi et større fokus på at styrke de internationale alliancer, der sikrer, at hele rigsfællesskabet kommer så stærkt ud på den anden side som muligt,” lyder det i pressemeddelelsen.

Lars Løkke Rasmussen indrømmer dog også, at samarbejdet mellem ministeren og folketingets miljø- og fødevareudvalg ikke har været ”tilstrækkeligt tillidsfuldt” og at han håber, at ministerrokaden vil "genstarte samarbejdet om reguleringen af dansk fiskeri".

I stedet for Esben Lunde Larsen overtager minister for ligestillings- og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) fiskeriministerposten.

S: Åbenlyst at tilliden har manglet
Hos Socialdemokratiet er man ikke så overraskede over at Esben Lunde Larsen måtte gå som minister, men mere over timingen i beslutningen.
"Det er jo åbenbart for enhver, at der har været den ene sag efter den anden med Esben Lunde som fiskeriminister, og at det har været svært at have et tillidsfuld samarbejde på fiskeriområdet." siger fiskeriordfører Simon Kollerup til Netavisen Pio.

Han har ingen erindring om at den nye minister nogensinde har ment noget om fisk eller fiskeripolitik, men han byder stadig den nye minister velkommen, med et håb om et bedre samarbejde end med forgængeren.

"Selvom jeg ikke kan huske, at Karen Ellemann har sagt noget om fisk, så er det nu hende, som bliver fiskeriets nye minister, og jeg ser naturligvis frem til samarbejdet," siger han.
 

I samråd om misbrug af embedsmænd
Torsdag skulle Esben Lunde Larsen møde til samråd i miljø- og fødevareudvalget. Her skulle den nu forhenværende fiskeriminister forklare sig i de anklager om at have misbrugt embedsværket i sagen om fiskekvoter. Det møde ser Dansk Folkepartis Ib Poulsen, der har været en af ministerens hårdeste kritikere, nu ingen grund til at afholde, skriver Altinget.dk.

Sagen, som Berlingske i starten af juli kunne dokumentere, handler om, at Esben Lunde Larsen havde fået sine embedsmænd til at lægge en strategi for, hvordan ministeren kunne overtage kontrollen med den nye fiskerilov, der i december blev vedtaget af et flertal uden om regeringen.

Den sag kom måneder efter, at Esben Lunde havde indrømmet at have tilbageholdt en række forslag, der skulle løse problemet med fiskekvoterne, for Folketinget.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet