Minister om misbrug af kokke til lav løn: “Der skal strammes op”

Udlændinge- og integrationsministeren vil gøre det sværere for restauranter at hyre kokke under en ordning for særligt specialiseret arbejdskraft efter misbrug.
Der er pludselig rigtig mange udenlandske kokke, som har fået arbejdstilladelse i Danmark via en ordning for særlige, individuelle kvalifikationer.

Det konstaterede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et samråd onsdag ifølge Fagbladet 3F.

Et samråd, der var indkaldt af SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, på baggrund af bladets artikel om udenlandske kokke i Michelin-virksomheden Kiin Kiin, som beretter, at de laver mad, “som alle kokke kan lave” og arbejder mange flere timer, end de får betaling for.

Tesfaye: “Mere restriktiv praksis fremover”

Ifølge udlændinge- og integrationsministeren er der for mange kokke, som får ophold via ordningen, end det egentlig var tiltænkt.

Derfor har han understreget over for Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), at der med den hidtidige praksis har været for bred adgang til at benytte ordningen.

“Det er ikke en lovændring, men en lidt mere restriktiv praksis, og jeg har bedt SIRI om i højere grad at sikre, at ordningen lever op til kravene om individuelle kvalifikationer gennem mere dokumentation,” lød det fra Mattias Tesfaye under onsdagens samråd.

Danske virksomheder skal have mulighed for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft på ordentlige vilkår

“Det er vigtigt at sige, at danske virksomheder skal have mulighed for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft på ordentlige vilkår, og så må vi sætte barren det rigtige sted,” tilføjede han.

Gennemsnitsløn langt under dansk standard

De fire Kiin Kiin-kokke, som har udtalt sig til Fagbladet 3F, skulle alle vise dokumentation for deres evner, da de ansøgte om at komme til Danmark og arbejde.

De protesterede i stedet over, at de på Kiins Kiins takeaway-restauranter - ifølge deres vagtplaner - arbejdede 44-50 timer ugentligt og kun havde én fridag om ugen.

Samtidig fik de ikke nogen overarbejdstidsbetaling, men en fast månedsløn på 24.000 kroner.

Ifølge ansættelseskontraktens 37 timer ville det give en officiel timeløn på 138 kroner.

En timeløn, der ligger langt under gennemsnitstimelønnen for en kok i Danmark, som ligger på 176,6 kroner ifølge lønstatistikken fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Minister om misbrug af kokke til lav løn: “Der skal strammes op”"

Det kan kun gå for langsomt...

Annonce