Annonce

Fik lov til at importere nye kokke fra Kina - trods lønsnyd i 2016-17

Minister vil lukke hul i beløbsordningen, der betyder at bøder for snyd ikke får konsekvenser
Den japanske Restaurant Tatami i Ringsted på Sjælland har fået myndighedernes tilladelse til at importere nye kokke fra især Kina i 2018 og 2019 - selv om restaurantens ejere har erkendt, at andre importerede kinesiske kokke i 2016 og 2017 ikke fik de 33.500 kroner i månedsløn, som de skulle have efter reglerne.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der er myndighed på området, erkender, at de har givet ejerne af Restaurant Tatami lov til at importere syv nye kokke fra især Kina - selv om de samme ejere har fået bøder for at snyde med beløbsordningen i fem konkrete tilfælde i 2016 og 2017.

SIRI forklarer således i en mail til DR og Fagbladet 3F, at de gældende regler i dag ikke gør det muligt "at meddele afslag på opholdstilladelse på nye ansøgninger med henvisning til, at arbejdsgiveren tidligere for eksempel har fået en bøde for overtrædelse af reglerne i udlændingeloven".

Kommer bag på minister

SIRI forklarer uddybende, at styrelsen heller ikke ud fra det såkaldte officialprincip kan forbyde virksomheder at importere ny arbejdskraft efter beløbsordningen:

“SIRI kan ikke bruge officialprincippet til at stille krav til en arbejdstager eller virksomhed, som ikke gælder for andre. For eksempel kan SIRI ikke efter de gældende regler udelukke en virksomhed fra at benytte arbejdskraft efter beløbsordningen på grund af bøder.”

Det kommer bag på udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at dømte virksomheder fortsat kan hente kinesiske kokke til Danmark. Han ønsker derfor at give SIRI bedre muligheder for at stoppe ansøgninger fra restauranter, der er mistænkt for at snyde med beløbsordningen:

Det er uholdbart, at virksomheder, der snyder igen og igen, kan blive ved med at få nye tilladelser

" Det er uholdbart, at virksomheder, der snyder igen og igen, kan blive ved med at få nye tilladelser. Regeringen vil derfor arbejde på at indføre en regel, der giver mulighed for at give afslag baseret på en formodning om svindel. I dag kræver det et meget sikkert grundlag,”  siger Mattias Tesfaye til Netavisen Pio.

Den ønskede formodningsregel kræver en lovændring. Udlændinge- og Integrationsministeriet forventer, at forslag til lovændring fremsættes inden udgangen af 2020.

Indkvarteret i beskidte værelser uden vinduer

Netavisen Pio omtalte 19. december, hvordan Tatami Restaurant ved Ringsted gennem flere år i stor stil har benyttet sig af muligheden for at importere kinesiske kokke via beløbsordningen.

Myndighedernes “Aktion Menneskehandel” november 2017 afslørede en del tvivlsomme forhold på netop Tatami Restaurant.

Seks af restaurantens medarbejdere - som under aktionen talte fem rumænere, en afghaner og “en del kinesere” - boede i ”en tidligere butik, som var ombygget til værelser”. Og ”værelserne var uden vinduer, og generelt var der ikke særlig rent og rart i lokalerne”.

Den ombyggede butik indeholdt også et badeværelse, men der var ”tydelige vandskader rundt om på gulvet”, og ”rummet var ikke beregnet for badeværelse”.

Det fremgår af akter fra aktionen, som Netavisen Pio har fået aktindsigt i.

mappen med de ansattes arbejdstimer ”forsvandt” under de danske myndigheders kontrolbesøg

Dokumenterne afslører også, at en ung mandlig kineser blev aflønnet med maksimalt 47 kroner i timen, mens en kvindelig ansat sushi-kok blev aflønnet med kun 38,5 kroner i timen.

Nogle af de interviewede kinesere fik ofte eller af og til deres løn udbetalt kontant.

Det fremgår af akterne, at mappen med de ansattes arbejdstimer ”forsvandt” under de danske myndigheders kontrolbesøg.

Det fremgår også, at en køkkenchef i erhvervs- og selskabsregisteret stod anført som “direktør” - en oplysning der kom bag på køkkenchefen.

Opdateret kl. 22.10 med udtalelser fra Mattias Tesfaye.

Beløbsordningen

  • Beløbsordningen betyder, at arbejdsgiverne kan skaffe specialiseret arbejdskraft til Danmark - i brancher hvor der er mangel på arbejdskraft - fra lande uden for EU.
  • Beløbskravet til importeret arbejdskraft uden for EU er i 2020 på mindst 436.000 kroner - svarende til 36.333 kroner om måneden.
  • Den danske løn skal indsættes på en dansk bankkonto.
  • Løn- og ansættelsesvilkår følger de danske forhold - og er ikke ringere end det normale på området.

Kilde: Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet