Annonce

Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Mange arbejder for en ussel timeløn. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S): ”Det er noget forbandet svineri”
Kokke fra Kina bliver i mange tilfælde udnyttet på kinesiske restauranter i Danmark. Myndighederne har mistanke om “systematisk menneskehandel”.

Det skriver Fagbladet 3F.

Rigtig mange kinesiske kokke kommer til Danmark gennem beløbsordningen. Ordningen gælder borgere uden for EU. De kan få arbejde i Danmark, hvis de kan skaffe et job, der aktuelt aflønnes med 427.000 kroner årligt.

Men på kinesiske spisesteder over hele landet bliver ordningen tilsyneladende misbrugt

Men på kinesiske spisesteder i Danmark bliver ordningen tilsyneladende i udbredt grad misbrugt.

Ifølge Fagbladet er den typiske månedsløn 7-9.000 kroner efter skat. Arbejdstiden er op til 12 timer om dagen, og det er højst et par fridage om måneden.

"Jeg synes, det er noget forbandet svineri, og det ligner mest af alt organiseret kriminalitet," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til DR Nyheder.

Medfølgende ægtefælle arbejder gratis

Det typiske er også, at den kineser, der har fået tilladelse til at arbejde i Danmark, har sin ægtefælle med, men ægtefællen arbejder reelt gratis - og parrene skal samtidig betale en stor del af deres løn tilbage til arbejdsgiveren eller en mellemmand som tak for jobbet og arbejdstilladelsen.

Typisk er beløbet over 100.000 kroner for overhovedet at få et job i Danmark.

Billedet bliver bekræftet af en række aktindsigter, som Fagbladet 3F har fået hos SIRI.

SIRI mistænker, at der foregår “systematisk snyd med opholdstilladelser på beløbsordningen af kinesiske statsborgere i restaurationsbranchen samt deres medfølgende familiemedlemmer”.

Eksplosiv stigning i beløbskokke

Antallet af kinesiske beløbskokke er I de seneste år nærmest nærmest eksploderet.

I 2010 havde 22 kinesere på beløbsordningen tilladelse til at arbejde på hoteller og restauranter i Danmark. I 2018 er tallet steget til 582.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), hører det ingen steder hjemme, at kinesiske kokke bliver udnyttet i Danmark:

Det her er udnyttelse af mennesker

”Det her er udnyttelse af mennesker. Jeg synes, det er noget forbandet svineri, og det ligner mest af alt organiseret kriminalitet. Det er på alle tænkelige måder noget, der gør mig vred og rasende,” siger han til DR Nyheder.

Tesfaye vil nu bede SIRI - Styrelsen for International Rekruttering og Integration - om en redegørelse.

Socialdemokratiets social dumping-ordfører, Bjørn Brandenborg, er helt på linje. Han skriver på skriver på det sociale medie, Twitter, at udnyttelsen af mennesker på arbejdsmarkedet skal stoppes:

placeholder

 

Opdateret 04.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er der ikke meget nyt i, allerede i Bogen: "Ubekvemme udfordringer: aktuelle tendenser i den danske og europaeiske indvandrerdiskussion, Peter Seeberg, Odense Universitetsforlag, 2001" blev emnet omtalt i en artikel af Mette Thunø.

Annonce