Annonce

Illegalt arbejde: Kinesisk kok boede i lagerrum midt i København

Kinesisk kok blev lovet arbejdstilladelse, men endte som illegale arbejder til en ussel løn på restaurant Bar & Bao på Nørrebro
Kinesiske Huashan Hong drømte om et liv i Danmark med sin kone og søn, men han endte som illegal arbejder.

I 180 dage arbejdede han på Bao & Bar på Nørrebro i København. Han sov på en madras i smalt lagerrum bagerst i restauranten. Det skriver Fagbladet 3F, der har afdækket, hvordan kinesiske kokke udnyttes i Danmark gennem den såkaldte beløbsordning.

Jeg troede aldrig, det skulle ende sådan her

Selv troede Huashan Hong, at det var midlertidigt. Han ventede på, at hans chef ville skaffe ham en gyldig arbejds- og opholdstilladelse, så han kunne starte en tilværelse i Danmark med sin familie.

“Jeg troede aldrig, det skulle ende sådan her,” fortæller Huashan Hong til mediet.

En ny opgørelse fra Rockwool Fonden viser, at antallet af illegale indvandrere i Danmark er steget med 18 procent på bare to år. I 2018 var der estimeret 26.000 illegale personer i landet. I 2016 lød estimatet på 22.000.
 

Chef løj om opholdstilladelse

Chefen lovede en månedsløn på 14.000 kroner, en arbejdsdag på otte timer og en timeløn på 60 kroner. Huashan Hong endte med at arbejde op til 14 timer dagligt uden nogle fridage.

Jeg stolede på ham, fordi han virkede ærlig

Hver gang han spurgte til, hvornår han ville få den arbejds- og opholdstilladelse, som chefen havde stillet ham i udsigt, blev det slået hen.

“Jeg stolede på ham, fordi han virkede ærlig. Og jeg tænkte, at kinesere hjælper kinesere. Men han løj,” siger Huashan Hong.

Efter flere slidsomme måneder, hvor han arbejdede og sov på restauranten på Nørrebro, finder Huashan Hong ud af, at chefen slet ikke har ansøgt om lovlige papirer til ham.
 

Fralægger sig alt ansvar

Manden, der ansatte Huashan Hong på Bao & Bar, hedder Pifu Zhang. Han er ejer af en kinesisk restaurant på Vesterbro i København ved navn Noodle House. Over for Fagbladet 3F nægter han dog at have være arbejdsgiver for Huashan Hong.

I dag er han rejst tilbage til Kina

Det er ikke lykkedes Fagbladet 3F at få klarhed over, hvem der er den egentlige ejer af restauranten Bar & Bao.   

I tre år har den kinesiske kok arbejdet på at komme til Danmark. Rejse har kostet ham knap 100.000 kroner for visa, dokumenter og flybilletter. I dag er han rejst tilbage til Kina.
 

3F har rejst stort erstatningskrav

Historien om Huashan Hongs skæbne, viser en ekstrem form for udnyttelse, mener formand i 3F København, John Ekebjærg-Jakobsen.

Det her er en ekstrem udgave af, hvordan man nakker de svageste

“Det er ting, man ikke kan forestille sig foregår i Danmark. Det her er en ekstrem udgave af, hvordan man nakker de svageste,” siger han til Fagbladet 3F.

3F København har rejst et erstatningskrav på Huashan Hongs vegne på flere hundrede tusinde kroner, fortæller formanden.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce