Annonce

Når HK’erne lægger hænderne på tastaturet, kan andre løfte deres

Man tager grueligt fejl, hvis man tror, at man bare kan spare på de medarbejdere, der drifter Danmark, lyder det fra HK's forbundsformand.
Foto: Lisbeth Holten
Anja C. Jensen, forbundsformand, HK Danmark
Lad os lige lave et tankeeksperiment et øjeblik: Hvordan ville vores samfund se ud, hvis man fjernede HK’erne fra ligningen? Lad mig sige det, som det er: Vores samfund ville gå i stå.

For uden HK’erne ville andre faggrupper i både den offentlige og den private sektor skulle bruge en masse tid på at kæmpe med administrative opgaver i stedet for at gøre det, som de er bedst til. Spørg bare læger, pædagoger, politifolk, direktører, håndværkere og dommere, hvad det gør ved deres arbejdsliv, planlægning og professionalisme, når de skal undvære deres HK-kolleger.

Får arbejdet til at glide

For sandheden er, at HK’erne drifter både det private og det offentlige Danmark. Møder kunder og borgere. Får arbejdet til at glide ude i virksomhederne. Holder snor i budgetterne og overblikket. Det er HK’erne, der har styr på retssikkerhed og tildeler fx boligstøtte, barselsdagpenge og hjemmehjælp.

Og en HK’er kan være mange ting. Det er skattemedarbejderen, der sørger for, at der er fod på den fælleskasse, vores samfund hviler på. Det er beskæftigelseskonsulenten, der med faglighed og støtte hjælper borgere godt tilbage mod arbejdsmarkedet igen. Det er laboranter, tandklinikassistenter, butiksmedarbejdere, it-support og meget, meget mere.

Grunden til, at jeg siger alt dette? Valgkampen buldrer derud af, og på begge sider af midten har politikere kastet sig ind i bokseringen – bevæbnet med planer om at skære drastisk ned på det administrative personale i det offentlige. Skære ned på velfærden.

Et velfærdsvalg

Og det løber mig altid koldt ned ad ryggen, når jeg hører politikere, der uden yderligere refleksion præsenterer regnearksløsninger på udfordringer, der bør kalibreres op mod virkelighedens verden. For det handler ikke om tal i et regneark, men om mennesker af kød og blod, som hver dag yder en enorm indsats for at holde samfundet kørende.

En Epinion-undersøgelse, som HK har fået lavet i forbindelse med valget, viser tydeligt, at 88 procent af HK’erne vælger velfærd. Og vi kan se, at ”Bedre velfærd” ligger på en klar førsteplads på listen over, hvilke politiske dagsordener, som de finder vigtigst. Og det er uanset, om de er ansat i det private eller i det offentlige. Det her handler ikke om, at man beskytter egne interesser og jobs. Det handler om, hvilket Danmark, man ønsker for sig selv og sin familie og de kommende generationer.

Det handler om, hvad der er bedst for fællesskabet.

Vi skal være realistiske

Vores helt klare tilgang i HK er, at vi skal investere i velfærdssamfundet og køre efter et grundprincip om, at man sætter den rette faglighed til de rette opgaver.

Og vi skal da naturligvis være realistiske. Det kommer til at være en svær tid og måske endda nogle svære år, som vi går ind i. Der vil skulle træffes tunge beslutninger om, hvilket samfund, som vi ønsker os. Men jeg vil opfordre til, at man er lidt ekstra skarp på forskellene i de planer og visioner, som politikerne lægger frem i disse uger.

Nogen vil spare 2,5 milliarder kroner, men forstår, at den offentlige sektor er nødt til at vokse sammen med det demografiske træk, hvis vi skal undgå de værste forringelser. Andre vil have en 0,1 procent vækst uden et videre reflekteret svar på, hvad det vil gøre ved velfærden. Eller, hvad vi så ikke skal tage os af længere.

Uanset modellen, så er det på tide, at politikerne indser, at administration ikke bare er administration. At vi kan administrere os til mere velfærd og til mere effektive virksomheder. Det handler ganske enkelt om, hvem der kan løfte hænderne, når HK’erne lægger deres på tastaturet.

Anja Camilla Jensen er forbundsformand for fagforbundet HK.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Digitalisering er jo bare helt helt fantastisk og har gjort Sygeplejesker til HK'er oven i sygepleje hatten. Nu hvor vi er i gang, kunne Sygeplejerskerne ikke overtage dele af rengøringen? De løber jo alligevel rundt på sygehusenes gange og kunne nemt lige snuppe en mop med på vejen rundt mellem stuerne.

Danmark kan godt løbe længere på literen.