Annonce

Nej VU, værnepligten skal ikke afskaffes

Værnepligten er en pligt i forsvaret af fædrelandet, det skal ikke være et højskoleophold med et gevær. Det mener forsvarsordfører i Konservativ Ungdom
Foto: Konservativ Ungdom
Jakob Brandenhoff Lind, EU, Forsvars- og Udenrigsordfører for Konservativ Ungdom.
Tirsdag den 5. marts kunne man i Netavisen Pio læse Venstres Ungdoms forslag om at afskaffe værnepligten og omdanne den til en værneret, fordi at værnepligten ikke er i overensstemmelse “med liberalistiske principper”.

Men ved at omdanne værnepligten til en såkaldt “rettighed” fjerner man alt det værnepligten er sat i verden for, og omdanner de facto værnepligten til et højskoleophold med et gevær.

Jeg havde selv den fornøjelse at aftjene min værnepligt i Den Kongelige Livgarde, selvfølgelig var alle dage ikke fryd og gammen, og sergenterne var til tider fuldstændigt urimelige, men det hele havde et formål.

Et formål om at give de værnepligtige robusthed og modstandskraft, som er altafgørende i en krigssituation. Det formål forsvinder, hvis man gør værnepligten til en værneret, hvor man kan droppe ud, så snart man oplever en smule modstand.

En værneret i stedet for en værnepligt, ville ikke gøre Forsvaret stærkere og skabe robuste soldater, men det modsatte og vi ville få et svagere forsvar og en nytteløs værnepligt.

Værnepligten bør forlænges

Desuden klinger VU's påstand om, at værnepligten tvinger unge mennesker til at droppe deres uddannelse hult.

For fakta er, at de sidste to år har værnepligten været besat af 100 procent frivillige, og de seneste 10 år har frivillighedsprocenten været et sted mellem 96,9-100 procent, 

Hvilket er tal, som viser at de unge frivilligt vælger værnepligten, og ikke har droppet karriere eller uddannelse for at aftjene sin værnepligt.

Og så skal både kvinder og mænd tjene på præcis samme vilkår

Værnepligten som den er i skrivende stund, fungerer heller ikke optimalt. Den er for kort, for mangelfuld, og kvinder og mænd er ikke ligestillede, derfor skal værnepligten ikke afskaffes, men omtænkes.

Værnepligten skal forlænges til et år, så man kan give den enkelte værnepligtig en fuld militær funktionsuddannelse, og så skal både kvinder og mænd tjene på præcis samme vilkår uden mulighed for at droppe ud undervejs.

Det ville gøre værnepligten bedre og forsvaret stærkere.

EU, Forsvars- og Udenrigsordfører for Konservativ Ungdom.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Gud fader bevares for en fortidig tankegang; - 1 års fuld værnepligt for både drenge og piger (mænd og kvinder bliver man vel først en gang i tyverne, tænker jeg lidt flabet...). Et professionelt forsvar med højt kapable soldater kræver højere løn til værnepligtige/soldater/sergenter/officerer, og en tydeligere og mere attraktiv karrierevej. Det mener Forsvarets organisationer også. I 2024 tvinger vi ikke unge mennesker til at blive soldater, med mindre Danmark måtte blive angrebet som Ukraine. Og skulle dette ske, så har Hjemmeværnet rigtig mange frivillige, som sammen med soldater af reserven ville være bedre til at forsvare landet end 18 - 20-årige, som først skal finde sig selv, før de kan finde geværet...

En værnepligt på 12 månder ville give de unge soldater en fuld militær uddannelse, på samme niveau som færdiguddannet soldater. Dermed får vi en slagkraftig stående styrke, samt en stor reserve. Desuden skal lønnen selvfølgelig også hæves for vores dygtige soldater, og det kan kun gå for langsomt

Jeg er faktisk ret enig med Jakob Brandenhoff Lind.

Faktisk kan vi lære en del af Israel her, hvor der er værnepligt for begge køn, og hvor man har stor succes med at skabe et effektivt forsvar med dygtige soldater. De har dog også 3 års værnepligt, hvilket nok er en del mere, end nogen her i landet pønser på, men 1 år kunne vel også rykke noget her. Vores naboer er jo generelt noget mere venligtsindede.

Jeg er langt fra ekspert i militære anliggender.

Men jeg synes om, at begge køn får værnepligt og jeg undrer mig over, at vi ikke har set kvindeorganisationerne gå på gaden for at kræve ligestilling også på dette punkt.

Det er i allerhøjeste grad nødvendigt med fast værnepligt, længden af denne må afgøres af eksperter inden
for forsvaret, da det må være disse der har viden herom og ikke en minister .For ikke at dræne samfundet
for arbejdskraft hvis fast værnepligt bliver aktuelt, må man så nedlægge alle overflødige stillinger
i stat og kommuner.

De mennesker, som har skabt omstændighederne for mere krig må udkæmpe den. Det vil jeg ikke have noget med at gøre. Det er ikke min krig.

Annonce