Annonce

Ligestillingsordfører vil ikke tvinge kvinder i trøjen

Det er vigtigt at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Første prioritet må være at gøre forsvaret klar til at modtage flere kvinder, mener tidligere forsvarsminister
Foto: Keld Navntoft
Trine Bramsen, ligestillingsordfører, Socialdemokratiet.
Tidligere forsvarsminister, Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Trine Bramsen, er skeptisk over for kvindelig værnepligt, hvis det betyder, at kvinder tvinges ind i Forsvaret.

For Bramsen er det vigtigt at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Første prioritet må være at gøre Forsvaret klar til at modtage flere kvinder. Det kræver, at Forsvaret undergår en kulturændring, inklusive ændring af en stereotyp ledelseskultur, der hersker i hjørner af Forsvaret.

Uden en sådan gennemgribende kulturændring kan det, ifølge Bramsen, være svært at fastholde kvinderne i Forsvaret efter aftjent værnepligt:

Vi taler om voldtægtssager, voldsomme krænkelser og løbende nedgørelse

“Vi taler om voldtægtssager, voldsomme krænkelser og løbende nedgørelse. Hvis man ender med at tvinge en masse kvinder ind, som så skal være under de regimer i 11 måneder, er der jo nogle, der ender med at tage voldsomt skade af det,” siger Trine Bramsen til Avisen Danmark.

Kulturen ændrer sig, ifølge Bramsen, ikke af, at man “bare sender endnu flere kvinder ind og tvinger dem til at være derinde i 11 måneder”.

For Trine Bramsen er det vigtigt, at man i Forsvaret får skabt en kultur, der tager godt imod alle. En kultur, der ser alles kompetencer og potentialer. Uanset køn.

Ikke imod kvindelig værnepligt

Trine Bramsen understreger, at hun ikke er imod regeringens forslag om kvindelig værnepligt. Hun synes det er en god ide, at både mænd og kvinder deltager i Forsvarets dag. Men hun ønsker ikke, at nogen tvinges til at være værnepligtige.

SVM-regeringen foreslog 13. marts, at der fra 2026 indføres kvindelig værnepligt.

Samtidig ønsker regeringen at værnepligten udvides fra de nuværende fire måneder til 11 måneder for både mænd og kvinder.

Forhandlingerne om en ny værnepligt går i gang i denne uge i Forsvarsministeriet.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Med den tilstand, forsvaret befinder sig i pt., er der ganske rigtigt ikke nogen presserende hast med at få kvinder indkaldt til værnepligt. Der må helt klart være en lang række af sager med højere prioritet.

Men en kulturændring?? Seriøst?
Hvad med som det første at skaffe de nogle våben, og helst nogle, der virker!

Kære Thor
Det er ligegyldigt at have et forsvar uden forsvarsvilje.
Danskerne nægter at få børn, men tilvandringen fra tredjeverdenen fortsætter. Forsvaret vil løse problemet ved at indrette bederum til salah og putte kebabkød i feltrationerne, men hvad er der så tilbage Forsvaret skal forsvare? Det er jo ikke Danmark...

Han bliver nødt til at tale med de såkaldt "voksne" i partier som igennem årtier har sendt soldater på missioner i udlandet og som har bevirket at soldaterne har opdaget at det risikabelt at være i krig og derved kan man forståeligt nok ikke skaffe soldater til disse operationer
- så derfor vil man gerne udvide værnepligten nu(4/2024).

Du tager helt fejl. Det var jo netop disse operationer, der tiltrak så mange frivillige, at der i mange år har været ventekø til at få lov til at komme i Forsvaret.

Det ville være mere retfærdigt hvis man ændrede alderen på de værnepligtige til mellem 60 og 65 år, det er jo dem med de største rigdomme og som er ejere af det meste (jord og ejendomme) som skal forsvares i tilfælde af en krig. De har jo også passeret den "frugtbare" alder og de fleste har børn eller slægtninge, der kan føre slægten videre når en evt. krig er afsluttet.

Og det vil selvfølgeligt betyde, at hvis Danmark går forrest med ændringen af værnepligtsalderen til 60-65 år, vil de andre lande vi sammenligner os med selvfølgelig følge efter, som klimaaktivisterne og de danske politikere jo forventer vil ske, når Danmark går forrest med den "grønne" omstilling for at redde klimaet fra den såkaldte "klimakrise". Danmark udgør jo hele 0,075% af jordens befolkning så hvad Danmark gør, vil virkelig gøre en stor forskel som vil medvirke til at afhjælpe "klimakrisen".