Annonce

S-ordfører: Velfungerende med ADHD-diagnose skal have lov at aftjene værnepligt

Udmeldingen kommer samtidig med, at 2022-tal viser, at næsten 58 procent af de unge mænd, der var til session, blev erklæret uegnede til at aftjene værnepligt
Foto: Forsvarsgalleriet/Line Fjordside
Værnepligtige
Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, mener det er på tide at se på om kriterierne for at erklære unge mænd uegnede til at aftjene værnepligt er tidssvarende.

Blandt andet mener han, at man ikke automatisk bør udelukkes fra at aftjene værnepligt, hvis man har fået en ADHD-diagnose:

“Jeg synes i al fald, det er forkert, hvis det (En ADHD-diagnose, red.) bliver en helt automatisk hindring, at fordi man har en adhd-diagnose, så bliver man bare vendt i døren til sessions-dagen og får at vide: “Du er ikke velkommen her”,” siger Kollerup til P1 Morgen.

Kollerup uddyber:

“Jeg synes i takt med, at der er flere og flere unge, som får en diagnose, så er vi også nødt til at på, hvad det er for nogle kriterier og retningslinjer, vi stiller op for blandt andet at kunne komme i forsvaret som værnepligtig.”

“Jeg tror, der er rigtig mange, som er kommet ind i Forsvaret før der var noget, der rigtig hed ADHD. Før stigningen i diagnoserne var voldsomme, som vi har set over de sidste år, hvor man egentlig havde ADHD, men der hed det bare ikke ADHD.”

Simon Kollerup fremhæver, at mange med ADHD er velfungerende. Forudsat at den unge tager sin medicin:

“Det må ikke blive sådan i Danmark, at fordi man har fået en diagnose, så er man - selv om man er medicineret og motiveret - så kan man ikke komme ind på grund af de der fire bogstaver (ADHD, red.).”

I et opslag på Facebook skriver Kollerup, at Forsvaret bør opdatere sine helbredskrav til værnepligtige:

"Jeg mener, at det rigtige er at se på, om ikke Forsvaret bør opdatere sine helbredskrav, hvis virkeligheden er, at de måske afviser for mange, for hurtigt, i dag. Fx mener jeg ikke, at det behøver være et problem, hvis man har en ADHD-diagnose, som man har under kontrol og i øvrigt er motiveret for at komme ind i Forsvaret."

placeholder

 

Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Katrine Evelyn Jensen, erklærer sig enig med Simon Kollerup:

"Så fedt, Simon! Virkelig vigtigt, tror vi går glip af mange gode unge værnepligtige i dag," skriver hun i en kommentar på Facebook.

Forbundsformand hos soldaternes forbund, HKKF, Tom Block, ønsker ikke over for Netavisen Pio at kommentere Simon Kollerups udmelding.

Næsten 58 procent klasseret 

Næsten 58 procent af de unge mænd, der var til session - Forsvarets Dag - første halvdel af sidste år blev erklæret uegnede til at aftjene værnepligt.

Det viser tal fra Forsvarets Personalestyrelse, skriver Berlingske.

Til sammenligning blev 30 procent af en årgang tilbage i 1995 erklæret uegnede.

Forsvaret vurderer, at den markante stigning i uegnethed især skyldes, at flere og flere unge får psykiske diagnoser som ADHD, angst og depression.  

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Værnepligt for kvinder. Vi kan ikke være andet bekendt til gavn for ligestillingen mellem kønnede.

Især mellemøstlige syriske og somaliske kvinder, der ønsker dansk indfødsret.

De skal ud og overnatte i bivuak i sne og slud.

Jeg har personlig flere venner og bekendte af syrisk og sudansk herkomst, samt fra andre hjørner af verden. De er fremragende mennesker. En del er dog rejst videre til USA fordi de ingen fremtidsmuligheder ser for sig i Danmark. Flere er læger, som nu i USA har tre doblet deres løn i forhold til en lignende dansk læge stilling. Jeg har fortsat kontakt til dem.

Du skulle prøve at være et mere åbent mennesker. Jeg kan garantere dig det vil give dig et langt bedre liv end det du tydeligvis døjer med lige nu.

Med venlig hilsen

Erik Johannsen

I øvrigt. Det danske forsvar har ansatte fra alle kulture og etniciteter bosat i Danmark. Såvel fra mellem østen som det afrikanske kontinent. Forsvarets personel skal afspejle den danske befolknings sammensætning bedst muligt. Alle egnede er velkommen.

Sæføli

Jeg vil ikke kloge mig for meget på, hvad disse diagnoser betyder rent praktisk, men vil dog konstatere, at rigtig mange af dem, som gennem tiden har gennemført værnepligten uden problemer, givetvis ville være blevet stoppet af en diagnose, hvis de var født noget senere, hvor diagnoserne tydeligvis sidder lidt løsere (ikke dermed sagt at de er forkerte).

Og hvad angår dem med overvægt, hvor andelen er fordoblet på kun godt 10 år, burde man faktisk netop få dem ind på særlige hold, hvor fokus er først og fremmest på deres fysiske tilstand og dermed også på at gøre dem egnet til almindelig værnepligt - blot som frivillige, hvis de selv måtte ønske det. Det ville faktisk være den største tjeneste, man kunne gøre de overvægtige.

Og ja, selvfølgelig bør begge køn da være omfattet af værnepligt.