Annonce

Hells Angels rekrutterer (igen) blandt FCK-fans

Brian Sandbergs tidligere livvagt er aktiv i voldelig FCK-fangruppe, der leverer medlemmer til Hells Angels-støttegruppen AK81.
Voldsomme scener udspillede sig ved afslutningen af Brøndby og FCK’s møde på Brøndby Stadion i weekenden. I kampens døende minutter, og umiddelbart efter Brøndby var kommet foran 1-0, slog en maskeret FCK-fan en sikkerhedsvagt i hovedet, og efterfølgende blev det til voldsomme kampe mod politiet. Endvidere blev der kastet fyrværkeri over på en nærliggende Brøndby-tribune.

Men tilskuerurolighederne skyldes ikke blot nogle voldsparate fans’ utilfredshed med en sen Brøndby-scoring efter en forfærdelig kamp af FCK. Ifølge Peter Brüchmann, der er chefredaktør på fodboldpodcasten Mediano, skyldes det også den verserende bandekonflikt i København.

Præcis som under den seneste væbnede konflikt i København, er Hells Angels’ ungdomsgruppe AK 81 nemlig begyndt at rekruttere medlemmer i visse fanmiljøer omkring FCK.

”Som jeg forstår det, er Politiets bandeenhed nu til stede ved fodboldkampe mellem Brøndby og FCK, fordi hooliganmiljøet eller det hårdeste fodboldmiljø nu er blevet et rekrutteringssted igen”, siger Peter Brüchmann i Medianos særudgave om Brøndby-FCK-kampen.

”Det hænger sammen med den bandeproblematik, vi ser generelt i samfundet, hvor Loyal to Familia, Satudarah og Hells Angels opruster voldsomt.”

Sandbergs tidligere livvagt aktiv i fangruppe
Den hårdkogte og voldsparate fangruppe Copenhagen Casuals har tidligere leveret ”talenter” til Hells Angels’ ungdomsgruppe AK81. Det var blandt andet tidligere medlemmer af Copenhagen Casuals, der stod bag et drab i Mjølnerparken i 2009.

Hells Angels-forbindelsen understreges yderligere af, at en af de ledende figurer i Copenhagen Casuals har fungeret som livvagt for den daværende Hells Angels-leder Brian Sandberg. Det tidligere AK 81-medlem, der tidligere har fået otte måneders fængsel for vold, optræder på Copenhagen Casuals Instagram-profil og er flere gange blevet straffet for at møde op til fodboldkampe, selvom han er optaget i hooliganregisteret.

Et opslag delt af @kbhscenen den 24. Jun 2016 kl. 9:53 PDT

Den tyske forbindelse
At der var tale om en planlagt begivenhed bekræftes endvidere af, at der ifølge Ekstra Bladets kilder var flere tyske fans på stadion. Nærmere betegnet fans af Hamborg-klubben HSV, der fungerer som en slags uofficiel venskabsklub for store dele af det københavnske fanmiljø. Således også for de mange fredelige fangrupperinger. Voldelige fans af de to grupper er dog tidligere mødtes for at slås mod andre fangrupperinger. Og da HSV havde sikret sig endnu en sæson i den tyske Bundesliga, havde en gruppe af FCK-fans et banner med på stadion, hvor de ønskede HSV tillykke og bekræftede venskabet mellem de to fangrupperinger.

Inden søndagens kamp, der havde kampstart klokken 18, var fansene fra Copenhagen Casuals mødtes med tyske fans allerede ved middagstid. Sammen gik de i optog til John Butchers Pub i Vallensbæk. På billedet herunder ses de på kampdagen. Netavisen Pio kan identificere lokationen som Vallensbæk Strandvej.

 

København tidligt på vestegnen
Et opslag delt af @kbhscenen den 6. Aug 2017 kl. 3:18 PDT

Nye frontfigurer i fangruppen
Allerede inden voldshandlingerne i Brøndby-kampen har det været tydeligt, at de mere voldsparate fans er begyndt at fylde mere til FCK-kampene. På FCK’s interne fanforum er det således faldet flere for brystet, at der ved hjemmekampe – og også udekampen mod Brøndby – har hængt et klublogo fra Copenhagen Casuals venskabsklub HSV på det såkaldte capo-tårn. Et problem, der også blev adresseret i FC Københavns Fanradio, der reagerede på optøjerne. På samme capo-tårn har der hængt et banner, der tager afstand fra politiet.

En capo er i fodboldens verden en slags leder af fansenes slagsange. Fans er i denne sammenhæng både den store gruppe af fredelige, feststemte fans og de mindre grupper af voldelige fans. Capoen står på et lille tårn – et capo-tårn – hvorfra han via en megafon synger for i fansenes sange. Det er således i sidste ende capoen, der bestemmer hvilke sange, der skal synges fra fansene. Fra sin ophøjede position er det capoen, der skal sikre en god og festlig stemning. Men det er også – i hvert fald i en vis udstrækning – indforstået, at capoen har en opgave i at dæmpe gemytterne fra sit tårn, hvis fangrupperinger er ude på ballade.

I en årrække var Martin Nøhr capo for FC Københavns fans. Han var en stærk og vidt respekteret figur i det københavnske fanmiljø, både for sin entusiasme og gejst, men også for sin dømmekraft, når fangrupper var ude på at slås.

Martin Nøhr stoppede imidlertid som capo ved udgangen af denne sæson. Flere fans melder om, at flere af de hårdkogte typer har fået lov til at rykke tættere op på capo-tårnet og dermed er kommet tættere på begivenhedernes centrum.

Den nye capo bliver på FCK’s interne debatforum voldsomt kritiseret for at have opildnet voldelige fans under urolighederne ved at råbe slagsange i sin megafon, mens politiet forsøgte at få ro på gemytterne. Flere af de moderate fans kræver nu den nye capo erstattet.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet