Annonce

Gule fagforeninger tuder: Kede af den hårde tone

Formanden for HK Kommunal, Bodil Otto: ”De, der har valgt at stå uden for fællesskabet, må altså tåle debat”
Lederne af de gule fagforeninger – som Kristelig Fagforening, Krifa, Frie Funktionærer, Det Faglige Hus og Ase - melder enstemmigt, her hvor det trækker alvorligt op til storkonflikt på det offentlige område, at deres medlemmer mødes med en hård tone.

Formanden for Krifa, Søren Fibiger Olesen, klager over, at hans medlemmer chikaneres og mødes med ord som ”Strejkebryder”, ”skruebrækker”, ”nasserøv” og ”snylter”.

det er ikke i orden at kalde kolleger for strejkebrydere, snyltere eller andet

”(….) det er ikke i orden at kalde kolleger for strejkebrydere, snyltere eller andet. Vi skal have en ordentlig tone i den her konflikt”, siger Krifa-formanden til dr.dk

En kritik som Frie Funktionærer, der har godt 20.000 medlemmer, er helt enig i.

”Jeg kan godt forstå, at man kan være uenige ude på arbejdspladserne, men jeg forstår ikke, hvorfor tonen skal være så hård. Det synes jeg er meget usympatisk”, siger juridisk souschef hos Frie Funktionærer, Rune Henneberg, til Netavisen Pio.

Han bekræfter, at medlemmer ringer til Frie Funktionærers hovedkvarter og lufter deres bekymring over, hvordan samarbejdsklimaet mon bliver under konflikten og fremadrettet.

”Tydeligt, hvem der er med i fællesskabet”
”Jeg tror nu ikke vores medlemmer direkte mobber arbejdskollegaer, der er medlemmer af gule fagforeninger. Det har jeg ikke hørt om. Men de, der har valgt at stå uden for fællesskabet, må altså tåle debat. Og nu her hvor det trækker op til konflikt bliver det pludselig meget tydeligt, hvem der er med i fællesskabet, og hvem, der lader andre kæmpe for en”, siger formanden HK Kommunal, Bodil Otto, til Netavisen Pio.

”Måske har man ikke snakket om det faglige fællesskab i det daglige ude på arbejdspladsen i de sidste mange år. Det gør man så nu, og så bliver det pludselig meget tydeligt, hvem der er med i det faglige fællesskab, og hvem der ikke er. Og så er der selvfølgelig medlemmer af de gule fagforeninger, der får dårlig samvittighed og bliver meget bekymrede”, mener Bodil Otto.

HK Kommunal og HK Stat har samlet fået over 3.000 nye medlemmer den seneste tid

Hun har denne besked til lederne af de gule fagforeninger:

”Jeg forstår godt, at lederne af de gule fagforeninger er bekymrede. For det strømmer ind med medlemmer hos de rigtige fagforeninger. HK Kommunal og HK Stat har samlet fået over 3.000 nye medlemmer den seneste tid”.

”Ingen spørger vores medlemmer”
Er det egentlig ikke bare naturligt at medlemmer af forbund under LO og FTF møder medlemmer af Frie Funktionærer med en hård tone, når andre går i strejke – og så kan jeres medlemmer bagefter bare indkassere en højere løn – uden at have deltaget i lønkampen. Er det så egentlig ikke naturligt, at man kan blive kaldt for ”nasser”?

”Altså, min holdning er, at man kan være uenige, men jeg synes godt, man kan holde en ordentlig tone. Jeg synes ikke det er rimeligt, hvis nogen fryses ude. Det hører ingen steder hjemme”, siger Rune Henneberg.

Historisk har fagforeninger kæmpet en række ting hjem, det anerkender vi

Han bekræfter over for Netavisen Pio, at medlemmer af Frie Funktionærer – efter endt konflikt – får del i de overenskomster, som FTF- og LO-forbundene kæmper hjem:

”Det er rigtig nok, men det er jo ikke noget vores medlemmer har bedt om. Jeg tror ret beset, at vores medlemmer vil kunne forhandle sig til lige så gode vilkår ved individuelle forhandlinger, som de er ansat på via overenskomsterne. Historisk har fagforeninger kæmpet en række ting hjem, det anerkender vi. Men i dag er situationen en helt anden. Ingen spørger vores medlemmer, når de ansættes, om de har lyst til at blive ansat efter FTF/LO-overenskomst”.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet