Politiker beskyldt for at have formodet falsk Facebook-profil

Folketingsmedlem er i søgelyset for at stå bag Facebook-profil, der bakker hende op i debatten. Ekspert ser flere sproglige ligheder mellem de to
Folketingsmedlem og byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Svendborg, Dorthe Ullemose, bliver beskyldt for at have oprettet en falsk Facebook-profil med det formål at skrive støttende kommentarer om sin egen person. Det sker oven på omfattende research fra Fyns Amts Avis.

Facebook-profilen ”Tom Jensen” har de sidste tre måneder deltaget flittigt i de politiske debatter i og omkring det lokalpolitiske online-miljø i Svendborg. Det har han gjort med kommentarer som "Dorthe Ullemose fremstår som den eneste mandfolk i DF Svendborg” og "Dorthe fik som jeg husker det 1800 personlige stemmer som vidner om hvor dygtig hun er. At gå ud af et parti fordi man ikke får sin vilje er utilgiveligt."

Det er sket i forbindelse med interne uenigheder i DF i Svendborg, som nu blot har Dorthe Ullemose tilbage i byrådsgruppen, der ellers bestod af fire mandater efter valget i november.

Alt peger på, at det er en falsk profil. Der er et profilbillede, der er stjålet fra en anden person

Flere eksperter vurderer, at ”Tom Jensen” med al sandsynlighed er en falsk profil.

”Alt peger på, at det er en falsk profil. Der er et profilbillede, der er stjålet fra en anden person. Den har meget få venner, hvoraf flere af dem er ældre end personen, mens andre bor i udlandet. Og så interesserer profilen sig kun for én ting, og det er alt det, der har med Dansk Folkeparti i Svendborg-området at gøre,” forklarer Silas Bang, der er redaktør for sociale medier i Jysk Fynske Medier, til den fynske avis. Han bakkes op af blandt andet Facebook-eksperten Benjamin Rud Elberth.

Har kun deltaget i debatter om DF i Svendborg

”Der er ingen indikationer på, at det skulle være en rigtig profil. Jeg har ikke en eneste ting, der siger det, og det eneste, der kun får mig til at sige, at jeg er 95 procent sikker, er angsten for, at der kommer én og siger, at det er ham, der står bag den, men at han har dækket den til, så man ikke kunne finde ham,” siger Benjamin Rud Elberth til Fyns Amts Avis.

Desuden har ”Tom Jensen” kun deltaget i debatter på Facebook, der omhandler DF’s lokale situation.

Der er grund til at være bekymret for, at samme person har skrevet begge sæt tekster

”Det fortæller mig, at det er en profil, der er oprettet til ét formål, og det er at kommentere på netop den sag. Der er en, der har tænkt, at jeg skal ind i den sag og farve kommentarfelterne, fordi det er helvedes virkningsfuld,” siger Benjamin Rud Elberth til avisen.

Sprogforsker: Der er sproglige ligheder mellem Dorthe Ullemose og ”Tom Jensen”

Sprogforskeren Tanya Karoli Christensen fra Københavns Universitet er blevet præsenteret for to sæt Facebook-kommentarer skrevet af henholdsvis Dorthe Ullemose og Facebook-profilen ”Tom Jensen”.

Hun siger til Fyns Amts Avis, at ”der er grund til at være bekymret for, at samme person har skrevet begge sæt tekster”, men det kan hverken be- eller afkræftes fuldstændigt. Hun mener dog efter en hurtig analyse af kommentarerne, at der er påfaldende mange overlap mellem dem.

Jeg har ingen kommentarer

”Begge har tilføjet et ekstra "e", hvor det ikke hører hjemme. Dorthe Ullemose i ordet "eksempeler", Tom Jensen i "fortroelige", og de har også begge en forkærlighed for ordet "føj". Jeg har fundet det tre gange hos Dorthe Ullemose og en enkelt hos Tom Jensen,” siger hun til Fyns Amts Avis. Hun ser også ligheder i deres brug af nutids-r, mellemrum ved parentes, opdeling af sammensatte navneord og deres kommatering.

Dorthe Ullemose afviser at kende navnet – sidenhen har hun ”ingen kommentarer”

Fyns Amts Avis har konfronteret folketings- og byrådsmedlem Dorthe Ullemose med mistanken om, at hun selv står bag ”Tom Jensen”-profilen.

Dorthe Ullemose afviser først at kende navnet. Avisen spørger senere i interviewet:

Nu siger du, at du ikke kender ham, men læser man hans kommentarer, kender han jo dig ret godt. Blandt andet skriver han, at han har været vidne til, at du har omtalt Morten S. Petersen positivt, og at du var glad for, at han kom tilbage til partiet, ligesom han ved, at Christiansborg advarede dig og bestyrelsen om at tage Morten tilbage. Hvordan kan han vide det, hvis I ikke kender hinanden?

Ullemose svarer: ”Det har jeg ingen kommentarer til. Der er mange, der følger mig. Mange, der er for mig og imod mig. Alt det fnidder lægger jeg bag mig. Jeg vil gerne tale politik og har ingen kommentarer til det der.”

Avisen fortsætter: Hvis jeg siger til dig, at vi har en ekspert, som har kigget på nogle af Tom Jensens Facebook-kommentarer og sammenlignet dem med et par af dine. Hun siger, at der "påfaldende mange sproglige overlap". Hvad siger du til det?

”Jeg har ingen kommentarer, for det er igen noget fnidder-fnadder, og det gider jeg ikke beskæftige mig med. Jeg vil se fremad og snakke om politik. Alt det andet har jeg ingen kommentarer til,” svarer hun over for avisen.

Så det er ikke dig, Dorthe?

”Jeg har ingen kommentarer,” afslutter hun.


placeholder

Annonce