Annonce

Podcast: Danskhed

Der er en grund til, at danskhedsdebatten nægter at dø. Pio Podcast har kigget nærmere på fænomenet.
For at komme fremad er det vigtigt også at kigge tilbage. Sammenhængskraften i den nationale identitet er i årevis blevet en sag for højrefløjen, der har patenteret definitionen af at være ”dansk”. Men en ny bog vil gøre op med patentet og rykke diskussionen over til centrum-venstre igen.

Ida Auken har udgivet bogen ”Dansk”, der har til formål at gøre os klogere på, hvad vores fælles historie betyder for vores fælles fremtid. Foruden det radikale folketingsmedlem har vi i denne uges podcast besøg af Socialdemokratiets Dan Jørgensen samt historiker, samfundsdebattør og lektor emeritus fra RUC, Henrik Jensen, til at gøre os klogere på, hvad danskhed er for noget og endnu vigtigere, hvad det kan bruges til.

Vi har overladt til højrefløjen og DF at definere vores nationale identitet

Der er blevet sovet i timen fra det politiske centrum-venstre, når der skulle sættes ord på, hvad national identitet betyder for et lands trivsel. ”Vi har overladt til højrefløjen og DF at definere vores nationale identitet”, siger Ida Auken, og peger på det faktum som en politisk omkostning for venstrefløjen. Et godt eksempel på denne værdikamp er, hvordan Dannebrog af visse segmenter er blevet udråbt som et negativt ladet symbol, mens det for hende står for ”fødselsdag, varm kakao og inklusion”. En positiv værdiladning som vi skal blive bedre til at tillægge den nationale identitet, ifølge Ida Auken. For hvis man vil favne andre kulturer, skal man være bevist om sin egen.

Klima- og miljøpolitik er også værdipolitik

Flaget i fokus

”Dannebrog er ikke en modsætning til internationale løsninger”, konstaterer det socialdemokratiske folketingsmedlem Dan Jørgensen, der efter mange år i Europa Parlamentet ved, at nationale tilhørsforhold bestemt ikke er uforligneligt med samarbejde på tværs af grænser. Men samtidigt peger han på, at øget nationalisme i lande som Ungarn og Polen skal tages alvorligt.

Dan Jørgensen pointerer dog, at nationalisme og integrationspolitik har fyldt rigtig meget, når der er blevet snakket national identitet, men at disse emmer ikke er det eneste værdipolitik der findes: ”Klima- og miljøpolitik er også værdipolitik”, understreger han, i en opfordring til at nuancere den politiske debat.

De fleste danskere sidder og følger med i politik som var det en meget tosidet tenniskamp

Når der går sport i den

Og netop den unuancerede fremtoning i det politiske klima gør, at historiker Henrik Jensen sammenligner folks opfattelse af politik som at overvære en sportsbegivenhed: ”De fleste danskere sidder og følger med i politik som var det en meget tosidet tenniskamp”. Enten holder man med rød eller blå blok, hvor bolden så kontinuerligt skifter side, for så at blive slået tilbage igen. Her ønsker samfundsdebattøren og lektor emeritus fra RUC i stedet, at vi som nation bør gøre op med den ældgamle blokpoltik, og i stedet finde løsninger over midten.

Selvom ’danskhed’ er blevet diskuteret mangt og meget i dette årtusind, er der altså ingen tvivl om, at emmet langtfra er snakket til ende. Hvis der efterhånden er én ting alle fløje i det politiske landskab kan blive enige om, så er det vigtigheden i at få lov til at definere, hvad den nationale identitet er for noget. Så hør med i denne uges podcast, så både historisk og politisk kontekst bliver tilsat, i et forsøg på at få afklaring på spørgsmålet.

Podcasten kan høres på SoundcloudiTunes og www.piopio.dk


Flere artikler om emnet