Annonce

Højrefløjen taber idédebatten

Det er ikke mange år siden, at borgerlige politikere erklærede den venstreorienterede idedebat for stendød. I dag er der langt mellem højrefløjens debatbøger.
I en tid hvor medierne kræver korte, kontante og oftest unuancerede svar fra vores politikere, er det afgørende for vores demokrati, at politikerne på andre måder forsøger, at fortælle os om deres langsigtede visioner for Danmark.

Hver dag bliver vi bombaderet med hurtige hovsa-løsninger på problemer, der ikke findes

Hver dag bliver vi bombaderet med udtalelser fra politikere, der forsøger at iscenesætte sig selv og kommer med hurtige hovsa-løsninger på problemer, der ikke findes. Håndtryksdebat, muslimer skal tvinges til ferie, når de faster, og alt den snak om frikadeller og danskheden, er gode eksempler herpå. Når politik går op i dag-til-dag-”løsninger” og symbolpolitik, er det vigtigt at vi får skabt en debat om hvilke visioner, der er på den langsigtede bane for fremtidens Danmark.

Her er det fantastisk at se hvordan flere socialdemokratiske politikere og meningsdannere har sat debatten i form af ivrig debatbogsskriverier.

De socialdemokratiske debatbøger dominerer

Tallene er da heller ikke til at tage fejl af – hvis man laver en hurtig Infomediaoptælling er det klart, at det er de socialdemokratiske debatbøger, der dominerer. Og det må vel egentlig være målet med en debatbog: At sætte problemer under debat. For eksempel er Kaare Dybvad Beks bog om ”De lærdes tyranni” omtalt 88 gange i landsdækkende medier, og Sass Larsens bog 63 gange.

Det nyeste eksempel på stammen er Peter Hummelgaards ”Den syge kapitalisme”, der kommer som kaldet, i en tid hvor regeringen er blottet fra ansvarsfølelse i forhold til at få tøjlet finanssektoren. Til sammenligning er Kristian Jensens bog ”I Danmarks tjeneste” omtalt 27 gange i landsdækkende medier.

Til sammenligning er Kristian Jensens bog ”I Danmarks tjeneste” omtalt 27 gange i landsdækkende medier

Den eneste bog fra højrefløjen, der sniger sig ind i top 10 over mest omtalte debatbøger. Det er selvfølgelig klart, at man har mindre tid til at skrive bøger når man er regeringsbærende parti, men til gengæld har man et helt embedsapparat bag sig til at hjælpe med at udforme de langsigtede løsninger. Hvis man da har nogle ideer i det hele taget.

De borgerlige taber idedebatten

Det er ikke mange år siden, at borgerlige politikere og medier erklærede den venstreorienterede idedebat for stendød. Dengang sad de borgerlige på ideerne. Nu er bøtten vendt, og det er de socialdemokratiske politikere, der i denne valgperiode brugt sin tid på de grundlæggende debatter. Det er blevet til alt fra udkantspolitik til socialpolitik, og ikke mindst gennemarbejdede løsninger på vores strukturelle udfordringer. Det er tiltrængt og en nødvendighed i en tid hvor politikerleden aldrig har været større.

Det er forfriskende med politikere, der har sat sig ned og lavet et seriøst arbejde i stedet for at jagte den evige profilering

Det er forfriskende med politikere, der har sat sig ned og lavet et seriøst arbejde i stedet for at jagte den evige profilering. Og det er da også helt tydeligt, at det er de socialdemokratiske politikere, der har sat debatten. Hvis vi får en socialdemokratisk regering, så håber og tror jeg at debatten vil ændre sig.

Så kan vi endelig tale om hvordan vi sørger for at folk ikke skal bæres ud fra arbejdsmarkedet i en kiste, fordi de er nedslidte. Så kan vi endelig få gjort noget for de 64.500 fattige børn. Så kan vi endelig få tøjlet den grådige finanssektor. Det er tiltrængt.

Forbundsformand, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet